Konu
:
Fas Yemek Kültürü
Yalnız Mesajı Göster
Fas Yemek Kültürü
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Fas Yemek Kültürü
Özgün ve rafine bir mutfak
kendine özgü ve rafinedir
Taze ve kuru meyvelerin büyük bir özenle kullanıldığı Fas Mutfağı şekerle tuzun karıştığı nadir lezzetlerden biridir
Fas Mutfağı genelde ete
balığa ve sebzeye dayanır
Et olarak kuzu
koyun
tavuk ve güvercin eti tüketilir
Hem Akdeniz hem de Atlantik Okyanusu'na 2000 km
kıyısı olan Fas'ta balık ve deniz ürünleri de çok değişik şekillerde hazırlanarak tüketilir
Tavada
ızgarada
fırında ve tencerede değişik tekniklerle pişirilen balık ve ve deniz ürünleriyle kuskus* da yapılır
Bu balıklı kuskus Kuzeybatı Afrika Ülkelerinde yalnızca Fas'ta yapılır
Yukarıda da belirttiğim gibi
Faslılar kuzu ve koyun etini
tavuk etini taze ve kuru meyvelerle pişirir
Bu yemeklere şeker de ilave edilir
Taze meyve olarak en çok ayva kullanılır
Çok kullanılan kuru meyveler ise kara erik kurusu ve kuru üzümdür
Kara erikli tavuk veya kuru üzümlü kuskus Faslıların en lezzetli yemeklerindedir
Fas'ta en az 6-7 değişik şekilde kuskus yapılır
Kuzu etli
tavuk etli
sebzeli ve tabii kuru üzüm ve tarçınla yapılan tatlı kuskus gibi
Fas'la çok çeşitli ve bol sebze yetişir
Faslılar sebzeyi et
tavuk ve balık ile pişirdikleri gibi yalnızca soslu sebze olarak da tüketirler
Tabii çeşitli sebzelerden çiğ olarak hazırladıkları çeşit çeşit salataları ve mezeleri de unutmamak gerekir
Salata ve mezelerde en çok kullanılan sebzeler
salatalık
patlıcan
dolmalık biber
turp
karnabahar ve kabaktır
Ayrıca domates de salata ve giriş yemeği olarak çok tüketilir
Zeytin Faslıların hem yemeklerinde hem de salatalarında kullandıkları çok önemli bir besin maddesidir
Faslılar çok ekmek yerler
Özellikle kara ekmek tüketen Faslılar
bayramlarda ve özel günlerde beyaz ekmek yerler
Bu ekmeğin içine buğday taneleri koyup üzerini de süslerler
Faslılar günümüzde hala ekmeklerini evde yapmayı tercih ederler
Ekmeği evde yoğurup
pişmesi için fırına gönderirler
Tatlılar Fas'ta genelde çeşitli "kuru pasta" lardır
Kurabiye de diyebileceğimiz bu tatlılar iki çeşittir
Çay ile yenen içi badem ezmesi ile doldurulan "Kaab elghzal" denen çeşitlerle
üzerine bal dökülerek daha tatlı olarak hazırlanan ve kahve ile yenen tatlılardır
Tabii badem tüm Magrib Ülkelerinde olduğu gibi
Fas'ta da tatlıların en vazgeçilmez temel malzemesidir
Fas Mutfağı'nın en ünlü yemeklerinden biri "Pastilla"dır
Bu baklava hamuru ile yapılan bir nevi tatlı ve tuzlu börektir
Geleneksel olarak yalnızca bayramlarda ve özel günlerde yapılır
Bu özel tatlı börek
çekilmiş badem
kuru üzüm
tarçın
bal
maydanoz ve güvercin veya tavuk eti ile yapılır
Faslıların sabah kahvaltıları hafiftir
Kahvaltıda
genel olarak
tereyağı
ekmek
reçel ve bal yerler
İçecek olarak ise çay
kahve veya sütlü kahveyi tercih ederler
Fas'ta en önemli yemek öğle yemeğidir
Faslılar günümüzde bile öğle yemeği yemek için evlerine dönerler
Öğle yemeği giriş
temel yemek ve tatlıdan oluşur
Giriş yemeği çorba veya çeşitli salata ve mezelerdir
Ana yemek beyaz veya kırmızı et ve sebzeden oluşur
Tatlılar ise genelde badem ezmesi veya cevizle yapılan tatlılardır
Meyve her yemekten sonra mutlaka yenir
Akşam yemeği hafif bir yemektir
Genellikle bu öğünde
nohut
mercimek veya bakla ile yapılan çorbalar içilir
Arkasından da krep veya börek gibi hamur işi veya kuskus yenir
Tabii bu kuskusun yanında et ve sebze yoktur
'Kuskus bizim ülkemizde bilinen yuvarlak makarnalar değildir
Kuskusun ana maddesi irmiktir
Kuzey Afrikalılar irmiği ıslatılmış elleri ve un ile çalışarak özel bir yöntemle yumuşatır ve değişik irilikte kuskus elde ederler
En iyi kuskus en ince olandır
Tabii artık kuskus geleneksel şekilde yalnızca evlerde yapılmamakta
aynı zamanda bir gıda maddesi alarak sanayide de üretilmektedir
Günümüzde kuskus Batı Avrupa Ülkeleri pazarlarında bol miktarda bulunmaktadır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul