Konu
:
Cezayir Yemek Kültürü
Yalnız Mesajı Göster
Cezayir Yemek Kültürü
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Cezayir Yemek Kültürü
Temeli kuzu etinden oluşan mutfak
öğle yemeği ve akşam yemeği
Sabahlan fazla yemeyen Cezayirliler genellikle bu öğünde
çay veya sütlü kahve içer
tereyağı ve reçel sürülmüş bir iki dilim ekmek yerler
Bazen de evde kendi yaptıkları su ve irmik karışımıyla hazırlanan "Galette" denilen bir ekmekle kahvaltı ederler
Cezayir'de geleneksel olarak en önemli öğün olan öğle yemeği
değişen koşullar ve kadının çalışma hayatına girmesi ile önemini gittikçe akşam yemeğine bırakmaktadır
Cezayirliler öğlenleri eğer mevsim kışsa
başlangıçta bir çorba içerler
Bu çorba genellikle et
tavuk eti veya yalnızca sebze ile yapılır
Bu koyu ve zengin malzemeli bir çorbadır
Malzeme istenildiği kadar artırılabilir
Çorbadan sonra bir et veya tavuk yemeği vardır
Cezayir Mutfağı'nın temelini kuzu eti oluşturur
Onun için öğlenleri genellikle kuzu eti ve salata yenir
Salatalar
közlenmiş yeşil biber
közlenmiş patlıcan
domates
kabak ve soğandan
üzerine sirke ve zeytinyağı dökülerek yapılan salatalardır
Bu salatalar sıcak veya soğuk olarak yenir
Kışları ise öğle yemeğinde genellikle mercimek
fasulye ve nohut gibi bakliyat ve ekmek tercih edilir
Akşamlan biraz daha hafif yenir
Genellikle pek çok ailede yalnızca kuskus tüketilir
Kuskus
irmiğin un ve su ile ovularak işlenmesi ile yapılır
Kuskus buharda pişirilerek yanında ya et veya tavuk eti ya da yalnızca sebze ve özel bir sos ile servis yapılır
Sebzeli veya etli kuskus seçimi mevsimlere göre değişir
Ayrıca Cezayirlilerin şekerli kuskusu da vardır
Geleneksel yemeklerin sonunda şekerli ve kuru üzümlü kuskus mutlaka ikram edilir
Ayrıca Ramazanda sahur vakti mutlaka şekerli kuskus yenir
Cezayir'de mutlu veya mutsuz tüm aile bireyleri kuskusun çevresinde toplanır
Kuskus sevginin ve bereketin sembolüdür
Cezayirlilerin yeme alışkanlıkları iklimlere göre değişir
Kışın daha baharatlı yiyen Cezayirliler yemeklerinde genellikle
kimyon
carvi
tarçın
taze ve toz kişniş
nane
maydanoz
tuz ve karabiber kullanırlar
Cezayirliler çok ekmek tüketirler
Genellikle yemekleri sosludur ve ekmeklerini yemeğin suyuna batırarak yerler
Cezayir yemekleri çoğunlukla tencere yemekleridir
çünkü soslu yemeği severler
Ayrıca pirzola
merguez gibi yiyecekleri ızgarada pişirirler
Fırın da bu mutfakta çok kullanılır
özellikle "Meşui" denilen fırında bütün olarak kızartılan kuzu yemekleri çok ünlüdür
Cezayirliler fazla haşlama yemezler
Daha çok kızartma ve tencerede domates sosuyla pişmiş sebze yerler
Cezayirliler çok meyve tüketir
Hemen her yemekten sonra tatlı yerine meyve yerler
Tatlı ve kuru pastaları ise akşamüstü beş çayında
çayın yanında yemeyi tercih ederler
Bu tatlı ve kuru pastalarında un
irmik
hurma ve badem kullanırlar
Baklava ve kadayıf Cezayir Mutfağı'nın da en sevilen tatlılarındandır
Onlar baklavayı genellikle bademle yaparlar
Şerbet yerine bazen de bal kullanırlar
Cezayir Mutfağı
Türk
Kuzey Afrika Ülkeleri ve Akdeniz Ülkeleri Mutfaklarından etkilenmiştir
Çünkü hem Afrika hem de Akdeniz Ülkesi'dir
Cezayir'in 1000 km
uzunluğunda kıyı bölgesinde balıkçılık çok gelişmiştir ve çok çeşitli balıklar ve deniz ürünleri vardır
Bu nedenle bu bölge insanları çok balık tüketir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul