Konu
:
Nohut Mayalı Ekmek
Yalnız Mesajı Göster
Nohut Mayalı Ekmek
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Nohut Mayalı Ekmek
Ekmeği denemeniz için size gerekenler:
1 avuç kuru nohut
Mümkünse demir bir havan
Büyükçe bir kavanoz
Bolca un
tercih ederseniz ayrıca kepekli un / tam buğday unu (veya 2-3 avuç kepek)
5-6 yaprak defne
ve birazcık boş vakitten ibaret
1
aşama:
1 avuç nohutu
bu iş için kullanmak üzere ayırdığınız bir mutfak bezinin içine koyup
bezin üstünden demir bir havanın sapıyla (yoksa iri bir taş da olur
ya da kabuklu kuruyemişleri kırmak için ne kullanıyorsanız onunla) vurarak kırın
Bez muhtemelen yırtılıp delinecek
kıymetli bir önlüğünüzü bu iş için kullanmayın:) ama iyice unufak etmeniz gerekmiyor
ikiye ayrılmaları bile yeterli olacaktır
Daha sonra kırık nohutları alttaki resimde gördüğünüz gibi büyükçe bir kavanoza koyun (büyük boy Nescafe kavanozları veya konserve kavanozları olabilir)
İçine 1-2 avuç kadar un ve bir fiske tuz atın
Kavanozu yaklaşık yarısına kadar sıcak suyla doldurun
Suyun ısısı hissedilmeli ama elinizi de yakmamalı
Malzemenizi kaşıkla karıştırın ve kapağını kapatın
Kavanozu bir naylon poşete koyup poşetin ağzını bağlayın
Burada amacımız maya geldiğinde olur da kavanozdan taşarsa etrafını batırmaması
Daha sonra kavanozu tercihen battaniye gibi sıcak tutacak bir örtüyle örtüp bir kenara kaldırın
Püf noktası:
Bu işlemi öğleden sonra veya akşama doğru yapmanız zamanlama açısından daha iyi olur
Gece yatmadan önce kavanoza 1 çay bardağı kaynar su ekleyin ve tekrar iyice sarıp üzerini örtün
Böylece mayanızın tutması daha garanti olacak
2
aşama:
Ertesi sabah mayanız çok büyük ihtimalle gelmiş olur
Bunu kapağa kadar çıkan köpüklerden anlarsınız
Bir de malesef kokusundan:) Bu maya pek hoş kokmaz ama bu kokuyu önemsemeyin ya da bozulduğunu düşünmeyin
Ekmeğiniz piştiği zaman kokudan eser kalmayacak
kesinlikle maya değil
misler gibi ekmek kokacak
Kavanozun kapağına kadar köpürmesi şart değildir
1-2 parmak suyun üzerinde köpük varsa bu da yeterlidir
Ancak hiç köpüklenme göremezseniz mayanız tutmadı demektir ancak bu çok düşük bir ihtimalle olur
yani tahminen 1-2 bardak kadar su kullanıyoruz
Defneli su ılıyınca
kavanozdaki
ılık
mayayı -nohutlarını süzgeçten geçirip atarak- defne suyuyla birlikte yoğurma kabınıza aktarın
3
aşama:
Artık hamurunuzu yoğurmaya başlayabilirsiniz
Başlangıç olarak 1/2 kg kadar un ile bir hamur yapın
Hamur oldukça yumuşak
hafif cıvık bir kıvamda olmalı
Kepekli un kullanacaksanız bile bu ilk aşamada normal beyaz un kullanın
Yoğurma kabınızın üzerini örtüp (yine battaniye kullanmanızı tavsiye ederim) sıcak bir ortamda 2 katı kadar kabarmasını bekleyin
Kış mevsiminde sıcaklık yine de yeterli gelmeyebilir
Bu durumda garantili mayalanma için yoğurma kabını sıcak su dolu bir başka kap üzerine koyup üzerini örterek buhar desteğinden faydalanabilirsiniz (ancak kabı sıcak suyun içine oturtmayın!) Yazın güneşte de bekletebilirsiniz
hamurunuz çok daha çabuk mayalanır
bir kısmını ekmeği denemek isteyen bir başkasına -komşunuz
arkadaşınız
akrabanız- verebilirsiniz
4
aşama:
Mayalanan hamurunuza bir miktar tuz serpip yavaş yavaş un ekleyerek yoğurmaya devam edin
Artık kepekli un veya 2-3 avuç kepek kullanabilir
ekmeğinizi kepekli yapabilirsiniz
Biz diğer tüm ekmeklerde ve bazı hamuişlerinde yaptığımız gibi beyaz un-kepekli un miktarlarını eşit kullanıyoruz
Tamamen kepekli un kullanmak kabarmasını engelleyebilir
Dilerseniz bu aşamada hamura keten tohumu da karıştırabilirsiniz
Poğaça hamuru yumuşaklığında bir hamur yapın
5
aşama:
Pişirmek için kullanacağınız yuvarlak fırın tepsisini zeytinyağı ile bolca yağlayın
Hamuru tepsiye boşaltın
üzerini elinizle hafifçe düzeltin
Hamurun tepsinin yarısını biraz geçmesi idealdir
Son bekletme aşamasında tekrar kabarıp resimdeki gibi tepsiyle bir olacak
Hamurunuz bu şekilde kabarıncaya kadar bekleyin
(Bekleme süresini kısaltmak için yine sıcak su buharından yararlanabilirsiniz
) Hamurunuz tek tepsiye sığmayacaksa başka bir tepsiyi daha yağlayarak bir kısmını ona aktarın
6
aşama:
Tepsiyi 175 derece önceden ısıtılmış fırına sürün
Yarım saat sonra 200 dereceye alın
Toplam olarak yaklaşık 1 saat boyunca pişirin
Tepsiyi fırından alınca bir müddet bekletin
hafifçe terlemesi için bezle sarabilirsiniz
Daha sonra çok bekletmeden hemen tepsiden çıkarın (kek yaparken olduğu gibi)
Tepsinizi güzel yağladıysanız kenarlardan bıçakla hafif kaldırmanız çıkması için yeterli olacaktır
Çıkmadıysa telaş etmeyin ve zorlamayın
beze sarılı olarak biraz daha bekleyin
ve muhteşem final:)
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul