Konu
:
Tepside Kıbbeh Tarifi
Yalnız Mesajı Göster
Tepside Kıbbeh Tarifi
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Tepside Kıbbeh Tarifi
Tepside Kıbbeh Tarifi
Resimli Tepside Kıbbeh tarifi
Tepside Kıbbeh nasıl yapılır
Malzemeler
Kıbbeh için:
1 kg
yağsız kuzu eti (but kısmından)
2
5 su bardağı bulgur
1 büyük baş soğan
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı karabiber
3 tatlı kaşığı tuz
1/2 su bardağı soğuk su
iç için:
2 baş soğan
1/4 su bardağı samneh (posası alınmış tereyağı) veya sıvıyağ
1/4 su bardağı çam fıstığı
250 gr
koyun kıyması (kalın çekilmiş)
1/2 tatlı kaşığı tarçın
karabiber
tuz
üstü için:
2 çorba kaşığı çam fıstığı
1/2 su bardağı erimiş tereyağı veya sıvıyağ
soğuk su
Hazırlanışı
Kıbbeh için;
bulguru derin bir kaba koyup üzerine soğuk su ekleyin ve 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın
10 dakika sonra suyunu süzün ve kaşığın tersi ile iyice bastırarak bulgurlardaki suyun çıkmasını sağlayın
Daha sonra bir tepsiye sererek buzdolabının alt bölümüne iyice soğuması için 1-2 saatliğine bırakın
Etin üstündeki yağı
ince deriyi ve sinirleri ucu sivri bir bıçakla alın ve küpler halinde kesip buzdolabına 1 saat soğumaya bırakın
Daha sonra iyice soğumuş eti bir kıyma makinasından iki kere geçirerek kıyın ve derin bir kaba koyun
Soğanı soyup koyu bir sıvı haline gelinceye kadar mikserde çekin ve etin üstüne ekleyin
Soğanın içinde küçük parçalar kalmışsa alıp atın
Baharatları
karabiberi
tuzu ve bulguru ete ilave edip karıştırın
Karışımı 6 parçaya bölün
Daha sonra her ayırdığınız parçaya bir kaşık soğuk su ilave ederek tek tek mikserden geçirin
Hepsini tekrar bir kaba koyarak elinizle iyice homojen bir hamur haline gelinceye kadar yoğurun ve üzerini kapatarak kullanıncaya kadar buzdolabına kaldırın
İç için;
soğanları soyun ve incecik kıyın
Tavada tereyağını eritin
ateşi kısın ve soğanları çam fıstıklarıyla birlikte kızgın yağa atarak soğanlar saydamlaşıncaya
fıstıklar ise altın rengi alıncaya kadar kavurun
Ateşi açıp içine kıymayı ilave edin
Biraz karıştırınca kıyma suyunu bırakır
Kıyma suyunu çekinceye ve kahverengi bir renk alıncaya kadar kavurun
Ateşten alın
Tuzu
karabiberi ve tarçını ilave ederek karıştırın ve bir kenara bırakın
Hemen hemen 4-5 cm
derinliğinde
25x30 cm
lik dikdörtgen veya 30 cm
çapında yuvarlak toprak bir fırın kabını yağlayın
Kabın dibine önce Kıbbeh hamurunun yarısından biraz azını
elinizi zaman zaman ıslatarak yayın
Üzerine kıymalı içi koyun ve bir kaşıkla yayın
Üstüne kalan Kıbbeh hamurunu koyun ve altındaki kıymalı için yanlardan çıkmaması için dikkatlice bastırarak elinizle yayın
Bir bıçağın ucunu ıslatıp fırın kabının kıyısıyla içindeki Kıbbeh hamurunun arasına sokarak
kapla
içindeki malzemeyi birbirinden biraz ayırmak için çepeçevre gezdirin
Kıbbeh'i baklava dilimleri gibi kesip her dilimin ortasına bir çam fıstığı batırın
Yağı küçük bir tencerede kızdırın
İçine 2 çorba kaşığı soğuk su koyun ve Kıbbeh'in üzerine
kestiğiniz yerlerden alta geçmesini de sağlayarak gezdirin
Önceden 160 derecede kızdırdığınız sıcak fırında üstü kahverengi oluncaya kadar 30 dakika pişirin
Pişme sırasında 3-4 kere yemeğin üzerine soğuk su serpin
Piştikten sonra fırından çıkarın ve daha önce bıçakla kestiğiniz yerlerden tekrar bıçağı geçirin ve yanında bol yeşil salata ve taze ekmekle servis yapın
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul