Konu
:
Guneydogu Anadolu Bolgesine Ait Kulturel Yemekler
Yalnız Mesajı Göster
Guneydogu Anadolu Bolgesine Ait Kulturel Yemekler
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Guneydogu Anadolu Bolgesine Ait Kulturel Yemekler
Güneydoğu Anadolu bölgesinin yöresel meşhur yemekleri
Güneydoğu Anadolu bölgesi yöresel yemekleri
Güneydoğu Anadolu yöresel yemekleri
BABAGANUŞ (Diyarbakır yöresi yemeği)
Malzemeler (4 kişilik)
1 kilo patlıcan
250 gram yoğurt
5 adet iri çarliston cinsi biber
1 avuç maydanoz
1 çorba kasığı sadeyağ
1 kahve kaşığı kırmızı biber
birkaç diş sarmısak
yeteri kadar tuz ve su
Yapılışı
Patlıcanlar kuvvetli bir ateşte her yanı kavurulacak bir şekilde pişirilir
Patlıcanlar pişince bunların yanmış olan kabukları bir bıçakla yukarıdan aşağı doğru soyulur
Kabukları temizlenen her patlıcan
içinde limonlu su bulunan bir kaba konur
Beri yanda biberler kömür ateşinde pişirilir
yanmış olan zar gibi kabukları soyulur ve saplarıyla çekirdekleri çıkarılıp atıldıktan sonra yıkanır ve bir kenarda süzülür
Patlıcanların temizlenmesi sona erince bunlar teker teker limonlu sudan çıkarılır
iyice sıkılır ve parçalara bölünerek havana konur
Suyu süzülmüş biberler de parçalara bölünerek bunların arasına serpiştirilir
Yeteri kadar tuz serpildikten sonra havanda iyice dövülerek macun hâline getirilir
Biberlerle patlıcanlar dövülerek macun hâline getirilince bunları dövmeye devam ederken azar azar yoğurdu katıp bunlara yedirmeli
Bu iş tamam olunca karışımı servis tabağına almalı
Yıkandıktan sonra kıyılmış olan maydanozu üstüne serpiştirmeli
Sadeyağla kırmızı biberi bir tavada kızdırdıktan sonra tabaktakilerin üstüne gezdirerek dökmeli ve hemen servis yapmalı
Şişbelek
Malzemeler:
150 gr
kıyma
2 bardak un
1 bardak nohut
250 gr
koyun parça et
1 kuru soğan
1 kase yoğurt
1 yumurta
tuz karabiber
nane
kırmızı biber
Yapılışı:
Etleri ve ıslatılmış nohutu pişirelim
Un su ve tuz ile mantı hamuru hazırlayalım
Kıyma ve soğan ile mantı içi hazırlayalım
tuz karabiber ekleyelim
Hamuru açalım ve yarısına kıymalı içi sürelim diğer yarısını üzerine kapatıp minicik kareler keselim unlayalım yapışmasın diye
Hamurları pişen et ve nohut karışımının içine ekleyelim
Hamurlar yumuşayıp üste çıkmaya başlayınca içine yumurta ile çırpılmış yoğurdu ekleyelim yavaşça
kaynatalım
Nane ve kırmızı biberi yağda sos hazırlayıp üzerine ekleyelim
Servis yapalım
Afiyet olsun
İÇLİ KÖFTE
MALZEMELER:
-750 gr
dana kıyması (iki kere çekilmiş)
-1
5- 2 su bardağı ince bulgur
-3- 4 yumurta (1 tanesi
hamura
2- 3 tanesi kızartılırken kullanılacak
)
-1 avuç ceviz içi
2 soğan
-Çam fıstığı
kuş üzümü (1'er çorba kaşığı)
-1 çorba kaşığı margarin
-1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
-2 kahve kaşığı karabiber ve tuz
-2 kahve kaşığı kimyon
-1 kahve kaşığı kırmızı biber
YAPILIŞI:
İçinin Hazırlanması:
İnce doğranmış soğan
çam fıstığı
margarin ile kavrulur
Kıymanın yarısı ilave edilir
Suyunu çekince
tuz
karabiber
kimyon
doğranmış ceviz
kuş üzümü konup karıştırılır
1- İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı
tuz
karabiber
kırmızı biber ve bir yumurta
ara sıra su serperek iyice yoğrulur
2- Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile mümkün olduğu kadar ince açılır
3- Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır
Islak avuç içinde sıkılıp düzeltilir
4- Kaynar az tuzlu suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı)
Delikli kepçe ile alınıp
ılınınca çatalla çırpılmış yumurtaya batırılır
Kızgın yağda kızartılır
Burma Tatlısı (Adıyaman)
1 kg
baklava unu
750 gr
Antepfıstığı
500 gr
tereyağı
35 gr
nişasta
3 kg
şeker
Un hamur yapılıp 25 yumak halinde ayrılır
yumaklar yufka şeklinde açılır
Yufkalar tepsiye her yufka arasına fıstık serpilerek yerleştirilir
Tepside dilimlenir
üzerine yağ dökülerek fırına konur
Piştikten sonra üzerine şerbeti dökülür
Servis yapılır
Adıyaman Tavası
1
5 kg
koyun eti kuşbaşı
250 gr
çekilmiş kuyruk yağı
5 kg
domates
1
5 kg
patlıcan
250 gr
yeşil biber
100 gr
sarımsak
Yeteri kadar tuz
Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır
Tavaya doğranmış et konur
soyulmuş sarımsak etin üzerine serpilir
üzerine yeşil biber ve kuyruk yağı dizilir ve üzerine doğranmış patlıcanlar yerleştirilir
en üste domatesler konur ve
fırına verilir
Piştikten sonra servis yapılır
Karıştırmalı Adıyaman Pilavı
1
5 kg
bulgur
500 gr
tereyağı
2 kg
doğranmış et (kavurma et)
100 gr
Salça
100 gr
Pul biber
50 gr
baharat
yeteri kadar tuz
Et kavrulur
bir tencereye alınarak üzerine salça dökülür
biber ve baharat üzerine 1
5 litre su ilave edilir
Kaynadıktan sonra bulgur eklenerek bir miktar kaynatılıp suyu çekildikten sonra servis yapılır
Yoğurtlu Alinazik (Kilis)
750 gr orta yağlı bir kere çekilmiş kıyma
4 orta boy patlıcan
1 soğan
15 gr sadeyağ
3 sivribiber
1 arnavutbiberi
4-5 diş sarımsak
500 gr yoğurt
4-5 dal maydanoz
Tuz
kırmızı pulbiber
1
Patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyup kıyın
Sivribiber
arnavutbiberi ve soğanı temizleyip kıyın
Maydanozu yaprak yaprak ayırıp yıkayın ve süzün
2
Bir tavada sadeyağı eritip kıymayı hafif sulu kalacak şekilde kavurun
Soğan ve biberleri ekleyip kavurmaya devam edin
Tuz ekleyip karıştırın ve tavayı ocaktan alın
Sarımsakları soyup ezin
Yoğurda ekleyip karıştırın
Patlıcanı servis tabağına yayın
Üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp kıymayı ilave edin
Kırmızı pulbiber serpin
Maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın
Borani
500 gr
pancar
1 orta boy kur soğan
200 gr
yağsız kıyma
100 gr
loğlaz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 Yemek kaşığı margarin
Su
Önce pancarları iyice yıkayıp bir tencerede 2 - 3 dakika haşlayın
Haşlanan pancarları bir süzgüden geçirin
Suyu süzülen pancarları doğrayın
Eti yağla birlikte biraz kavurun
Kavrulmuş etin içine diş diş doğranmış soğanları koyup biraz daha kavurun ve içine salçasını koyu karıştırın
Bir gün önceden ıslatılmış loğazları süzerek kavrulan karışımın içine atın
Üzerine 3 su bardaüğı su ilave edin ve loğazlar pişene kadar kaynatın
Loğazlar piştikten sonra doğranmış pancarı içine katın
1 - 2 taşım kaynatın ve yemeği ocaktan alın
LEBENİYE ÇORBASI
M a l z e m e l e r
* 500 gr
parça et
* 1 su bardağı nohut
* 500 gr
süzme yoğurt
* 2 yumurta
* 100 gr
un
* 250 gr
pirinç
* 125 gr
margarin
* 1
5 tatlı kaşığı nane
* Yeterince su
HAZIRLANIŞI:
Bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et tencereye konur
Üzerine biraz su ve tuz ilave edilerek kaynamaya bırakılır
Kaynamaya yakın üzerine biriken köpükleri alınır
et ve nohut pişinceye kadar kaynatılır
Et ve nohut pişince içine pirinci ilave edilir
pirinçler iyice açılınca ateşten alınır
Diğer tarafta süzme yoğurda yumurta ve un ilave edilerek kısık ateş üzerinde iyice karıştırılır
Yoğurt ısınınca içine diğer tencerede bulunan tüm malzemeler suyuyla birlikte içine yavaş yavaş karıştırılarak boşaltılır
Çorba iyice özleşinceye kadar pişirilir
Yağ tavasında yağ iyice kızdırılır
nane ile karıştırılarak yemeğin üzerine dökülür
Çorbanız servise hazırdır
MEFTUNE
Kullanılacak malzeme (6 kişilik):
1/2 kilo göğüs bölümünden koyun eti
1+1/2 kilo patlıcan
1/2 kilo domates
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı tuz
1/2 demet maydanoz
2 diş sarmısak
4 sivri biber
1+1/2 limon
2 bardak su
Yapımı: Et küçük parçalara ayrılır
Kırmızı biber
karabiber ve tuzla birlikte iyice karıştırılarak ovulur
Etler tencerenin dibine yerleştirildikten sonra üstüne üçer santim boyunda parçalara bölünmüş patlıcanlar yerleştirilir
Domateslerin kabukları soyulur
çekirdekleri çıkarılır ve küçük küçük doğranarak
patlıcanların üzerine yayılır
Onların üzerine de çekirdekleri çıkarılmış ve ince ince kesilmiş sivri biberler konur
En üste ince ince kıyılmış yarım demet maydanoz serpildikten sonra iki bardak su katılır ve tencere hafif bir ateşe oturtulur
Yemek
salçası suyunu çekinceye kadar pişirilir
Ateşten indirilince tabaklara konur
İki diş ezilmiş sarmısakla birbuçuk limonun suyu iyice karıştırılarak tabakların üzerine azar azar döküldükten sonra servis yapılır
PEYNİRLİ HELVA
MALZEMELER
½ kg eriyen cinsten taze peynir
Yarım kilo pirinç unu
600 gram şeker
250 gr yağ
1
5 bardak su
HAZIRLANIŞI
Şeker
su içinde eritildikten sonra pirinç unu ilave edilir
İyice karıştırılıp bulamaç haline getirilir
Yağ eritilip bulamaca karıştırılır ve iyice karıştırılır
Peynir ufalanarak bu bulamaca ilave edilir
Peynir tam eridikten sonra
peynirli helva hazır demektir
LIKLIKI
MALZEME
1 kg çekilmiş buğday
250 gr iç yağı
1 kilo domates
Salça
Biber
Tuz
Çok ince kıyılmış bir baş soğan
HAZIRLANIŞI
Çekilmiş
buğday ıslatılır
Çiğ köfte kıvamına gelinceye kadar yoğrulur
Diğer malzemeler birbirine karıştırılır
Açılan köftelerin içine bırakılır
Bilye şeklinde yuvarlanır
Diğer taraftan bir tencerede bir kaşık yağ ile yarım kaşık salça kızdırılarak su ilave edilir
Köfteler içine aktarılır
Bir müddet kaynat kaynatıldıktan sonra servis yapılır
DOLMALI KÖFTE
MALZEME
1
5 kg bulgur
1-2 kg kıyma
Tuz
biber
salça
yağ
HAZIRLANIŞI
Bulgur ıslatılır
Dinlenmeye bırakılır
Diğer malzemeler birbirine karıştırılarak kavrulur
Dinlenen bulgur çiğ köfte kıvamına gelinceye kadar yoğrulur
Fincan şeklinde açılıp malzeme içine doldurulur ve ağızları kapatılır ve kızgın yağda kavrulur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul