Konu
:
İc Anadolu Bolgesine Ait Kulturel Yemekler
Yalnız Mesajı Göster
İc Anadolu Bolgesine Ait Kulturel Yemekler
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
İc Anadolu Bolgesine Ait Kulturel Yemekler
İç Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri Nelerdir
İç Anadolu Bölgesinin Ünlü Yemekleri
İç Anadolunun Yöresel Yemekleri
HUNNAK
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
1/2 kilo patates
1/2 kilo yağsız dana eti
2 yumurta
200 gram domates
1 baş soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
50 gram margarin yağı
2 çorba kaşığı rendelenmiş gravyer peyniri
2 çorba kaşığı kurutulmuş ekmek tozu
2 çorba kaşığı süt
bir fiske cevz
i bevva
yeteri kadar tuz ve karabiber
Yapımı:
Patatesleri iyice yıkadıktan sonra tuzlu kaynar suda haşlamalı
Sonra kabuklarını soymalı ve pompresten geçirerek püre haline getirmeli
Bu püreye cevz
i bevva'yla yumurtaları
margarin yağını
sütü
rendelenmiş peyniri
tuzla karabiberi katıp karıştırarak karışımı birbirine iyice yedirmeli
Beri yanda zeytinyağıyle rendelenmiş soğanı bir kusaneye koyup kavurmalı
Soğanlar pembeleşince kıyılmış eti katmalı
Bir - İki defa karıştırarak kavurmalı
Kıyma kavrulmaya başlayınca kabuğu soyul duktan sonra çekirdekleri çıkarılmış ve küçük parçalara doğranmış domatesi katmalı
Salçayı tuzlayıp biberlemeli ve koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirmeli
Salça istenilen kıvama gelince
pyrex bir kayık tabağı yağa bulamalı
Kabın altını ve kenarını patates püreli karışımın üçte ikisiyle sıvamalı
Bunun üstüne kıymalı salçayı boşaltma!ı
Onun üstüne kalan püreli karışımı yaymalı
Kurutulmuş ekmek tozunu bunun üstüne serpmeli
Pyrex kayık tabağı orta ısıiı bir fırına sürmeli ve yemeğin üstü pembeleşinceye kadar orada tutmalı
Sonra fırından alıp olduğu gibi sofraya götürüp servis yapmalı
Toyga Çorbası (Konya)
1 su bardağı yoğurt
1 kahve fincanı un
1 çay bardağı pirinç
1 adet yumurta
4 su bardağı su
tuz
karabiber
nane
Yoğurt
un
yumurta ve pirinç iyice karıştırılır
Su yavaş yavaş ilave edilir
Tuz karabiber ile tatlandırılır ve kaynatılır
Pirinçler piştikten sonra üzerine nane serpilerek servis edilir
Madımak (Yozgat)
1
5 kg
Madımak
Bir kase yoğurt
150 gr
Pastırma
Bir-iki diş sarımsak
Tuz
biber
yağ
salça
1
5 kg
madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür
Bir tencereye yağ
salça
pastırma konularak kavrulur
Kıyılan madımak üzerine ilave edilir
15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır
Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır
Arabaşı (Yozgat)
Hamur İçin :
Bir ölçü Un
6 Ölçü Su
Tuz
Çorba İçin:
Tavuk veya Hindi
Bir Kaşık Yağ
Bir Kaşık Salça
Tuz
karabiber
Kırmızı Biber
Bir Miktar Un
Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır
Öte yandan bir ölçek un yeteri kadar su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir
Bu karışım kaynamakta olan suya boşaltılarak bir süre oklava ile karıştırılır
Bir iki taşım kaynayıp kıvama geldikten sonra ateşten indirilip
sulanmış tepsiye dökülerek eşit miktarda dağılması sağlanır
Soğumaya bırakılır
Diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur
Soğuk su ilave edilerek bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyunun içine boşaltılıp yeteri kadar tuz ilave edilip 15 dakika kaynatılır
Tavuğun göğüs etleri küçük parçalara ayrılıp çorbanın içerisine atılır
Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesilir
Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır
açılan yere çorba kasesi yerleştirilir
kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çiğnenmeden yutulur
İskilip Dolması (Çorum)
2 kg pirinç
1
5 kg et
500 gr tereyağı
5 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
15 su bardağı su
5 adet kuru soğan
Pirinçler tuzlu suda yarım saat bekletildikten sonra yıkanıp süzülür
Tencereye 300 gr tereyağı konulur
3 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ilave edilir
Tencerede 5 dakika kavrulur
Üzerine bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır
(30 dk) Et yağ ile kızartılır
Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır
Birkaç kez karıştırıldıktan sonra tuz ve karabiber ilave edilir
Kalan sıcak su ilave edilir
Et kaynamaya başladıktan sonra üzerine sacıyak yerleştirilir
Üstüne temiz bir tepsi yerleştirilir
Pirinçler temiz bir bez torbaya konularak tepsinin üstüne yerleştirilir
Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır
Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır
(Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir
Sıcak servis yapılır
Yanında turşu
ayran
komposto
salata ile servis yapılabilir
Not: Çorum’un İskilip ilçesinde yapılmaktadır
Düğünlerde dolmacı adı verilen aşçılar tarafından hazırlanır
Halen bu gelenek devam etmektedir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul