Konu
:
Tavuk Ve Yumurta Nasil Pisirilip Tuketilmeli
Yalnız Mesajı Göster
Tavuk Ve Yumurta Nasil Pisirilip Tuketilmeli
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Tavuk Ve Yumurta Nasil Pisirilip Tuketilmeli
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof
Dr
Harun Aksu
tavuk ve yumurtalı yiyecekleri yaparken öldürücü kuş gribi virüsünden nasıl korunabileceğimizi şöyle açıkladı:
Katı yumurta
: 100 derece 5 dakika kaynatmak gerekir
Omlet:
Tavanın ısısı yükseldikten sonra yumurta kırılmalı
Yumurtanın iç ısısı 60 dereceye ulaştıktan sonra 2-3 dakika pişirilmeli
Yumurta sıvı olarak kalmamalı
iki tarafı pişmeli
Suda tavuk pişirme:
En güvenli yöntem
100 derecede kaynayan suda piştiği için birkaç dakikada virüs kaybolur
Tavuğun içinin de pişmesi
pembe kalmaması sağlanmalı
Mangalda tavuk:
Mangalın iyice ısınmış olması
yakacağın köz haline gelmesi beklenmeli
Tavuğun içindeki virüsün ölmesi için merkez ısısının 70 dereceye ulaşması gerekiyor
Güçlü bir ateşte bu sağlanır
5 dakikadan az ateşte kalmamalı ve her yanının pişmesi sağlanmalı
Yağsız tavada tavuk:
Merkez sıcaklık 70 derecenin üzerine çıkmalı
yaklaşık 5 dakikadan fazla ve her iki tarafı da pişirilmeli
Tavuk köfte
: Marketten alınan tavuk köfteler endüstriyel ortamda üretildiği için avantajlı
Bir kısmı da daha önceden yüksek ısıya tabi tutuluyor
bu etkenleri öldürür
Yine 70 derecenin üzerine çıkarak 3-5 dakika pişirilmeli
Tavuk döner:
Marketten alınan markalı endüstriyel ürünlerde sorun yok
Genelde 60 derece civarında ön ısıya tabi tutuluyor
Sokakta satılan çevirme dönerlerde güvenilen yerler tercih edilmeli
Mayonez:
Çiğ yumurta ile yapılan mayonezlerde markalı
endüstriyel ortamlarda yapılanlarda asitik oranı düşük ve katkı maddeleri olduğu için sorun olmaz
Ancak evde yapıldığı zaman çiğ yumurta kullanılacağı için riskli olabilir
Tiramisuya dikkat!
Tiramisu
krem şantili pastalar:
Çiğ yumurtayla yapılan tatlılardan bir süre uzak durmakta fayda var
Hasta tavuklar yumurta yapamayacağı için yumurtada risk az ama yine de tedbirli olmak gerekir
Güvenli yerlerden alınabilir
Eldiven kullanın
Pişirme sırasında dikkat edilmesi gereken önemler de şunlar:
Yemek hazırlarken elle çok müdahale edilmemeli
müdahaleden sonra iyice yıkanmalı
Eldiven kullanmak gerekir
Çiğ ürünle pişmemiş ürün temas ettirilmemeli
Pişen ürünler çiğ ürünlerin konulduğu tabağa konulmamalı
aynı maşayla tutulmamalı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul