Konu
:
Paskalya Çöreği Tarifi
Yalnız Mesajı Göster
Paskalya Çöreği Tarifi
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Paskalya Çöreği Tarifi
MALZEMELER
1 Kg Elenmiş Un
350 gr
Ilık Su
40 gr Maya
300 gr Pudra Şekeri
yoksa Toz Şeker
4 Adet Bütün Yumurta
2 Adet Yumurta Sarısı
1/2 Tatlı Kaşığı Mahlep
1 Çay Kaşığı Tuz
250 gr Erimiş
Suyu Alınmış Hafif Ilık Yağ
HAZIRLANIŞI
Suyu bir kaba koyup içine şekerden 2 çay kaşığı ve mayayı ilave ediniz
Maya eriyinciye kadar karıştırıp unun üçte birinden biraz fazlasını ilave ediniz
Karıştırarak yumuşak bir hamur yapınız ve üzerine kendi unundan biraz un serpip kabın üzerini kapatarak 20 dakika mayalandırınız
Sonra içine mahlep
tuz
şeker ve yumurtaları teker teker ilave ederek elinizle çalkalamadan 4 dakika çırparak yoğurup erimiş yağı ve kalan unu ilave edip karıştırınız
Birbirlerine tamamen karıştırıp yediriniz
Fakat fazla yoğurmayınız
Kabın üzerini tekrar kapatıp 1-1
5 saat mayalanmaya bırakınız
Mayası gelince hamurun uçlarını ortasın doğru elinizle çekip üzerine hafifçe bastırınız ve tekrar kapağını kapatarak 45 dakika daha mayalanmaya bırakınız
Sonra hafif un serpilmiş düz bir satıha veya hamur tahtasına çıkarıp 2 veya 3 eşit parçaya bölüp yoğurmadan elinizle yuvarlak şekil veriniz
Hamurun tabak gibi açılacağını hesap ederek altına biraz genişce bir parşömen kağıdı hazırlayın ve hamuru kağıdın tam ortasına koyunuz ve elinizle bastırarak düzgün bir tabak gibi 1 cm kalınlığında hamuru açınız ve fırın tepsisine koyup diğerlerini de aynı şekilde hazırlayıp fırın tepsisine yerleştiriniz ve üzerlerine bastırmadan bir bez kapatıp 30-45 dakika ılık yerde mayalanmaya bırakınız
Sonra üzerine çırpılmış yumurtayı bir fırça ile bastırmadan hafifçe sürüp önce 15 dakika hızlı sonra 15 dakika ortadan hızlı fırında pişiriniz
Hamur daha büyük olursa pişiş müddeti 45 dakikaya kadar çıkar
Not: Mayalanma müddetleri yerin sıcak ve soğukluğuna bağlıdır ve hamurun yoğruluşuna bağlıdır
Hamura yağ koyduktan sonra çok yoğurursanız 2-3 saatte zor mayalanır
Bu tip yağlı hamurları yağını koyduktan sonra fazla yoğurmayınız
Paskalya çöreklerinin ekseriya akşamdan hamurunu hazırlayıp sabaha kadar mayalanmasını beklerler
Yalnız mayayı 10 gr
azaltmak gerekir
Mayalı hamurun mayasının tam geldiğini anlamak için hamur kendisinden iki misli daha kabarmış olmalıdır
Not: Arzu ederseniz paskalya çöreğini yuvarlak veya uzun örebilirsiniz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul