Konu
:
Karamelize Soğanlı Pay
Yalnız Mesajı Göster
Karamelize Soğanlı Pay
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Karamelize Soğanlı Pay
MALZEMELER
Hamuru için:
150 gr margarin (oda sıcaklığında erimiş)
5 yemek kaşığı yoğurt
2
5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
İçinin harcı için:
6-7 adet orta boy soğan (isterseniz bu kadar çok soğanı robotta çekin ama çok ezmeyin
biraz büyükçe olsun
Aslında ince halkalar şeklinde doğramak gerekiyor
)
1 çay bardağı sıvıyağı
Yarım su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
HAZIRLANIŞI
Her zaman için yaptığınız hamura mutlaka dinlenme süresi tanımalısınız
İşte bu arada da biz soğanlı iç harcımızı hazırlayabiliriz
O halde pay hamurunu hazırlamak üzere derin bir yoğurma kabının içine unu koyalım
Üzerine kabartma tozu ve tuzu serpiştirip
karıştıralım
Şimdi de oda sıcaklığında yumuşamış margarinle yoğurdumuzu ekleyelim ve başlayalım yoğurmaya
Hamurumuz ele yapışmayan
kulak memesi kıvamına geldiğinde artık yoğurma işlemini bırakalım ve tek bir top haline getirip
bir kenarda 30 dakika dinlenmeye bırakalım
Eğer zamanınız yoksa bekletmeyin
Ama unutmayın ki hamur ne kadar beklerse o kadar lezzetlenir ve kıvama gelir
Hatta bir gece önceden yapıp
ağzını sıkıca kapatıp
buzdolabında bekletebilirsiniz
Neyse artık soğanlı iç harcımızı hazırlayalım
Bunun için ya incecik halkalar halinde doğranmış ya da robotta irice çekilen soğanları geniş bir tavaya boşaltıp
ateşin üzerine oturtalım
İçine sıvıyağı aktarıp
ara sıra karıştırarak pişirelim
Daha doğrusu soğanları sıvıyağda kızartıyoruz
8-10 dakika sonra soğanların kenarları kahverengileşip
karamelize olmaya başlayacaktır
İşte o zaman tuz ve karabiberini ekleyip
ocağın altını kapatalım ve soğan harcımızı soğumaya bırakalım
Bu arada dinlenen hamurumuzu önümüze alalım ve eşit iki parçaya bölelim
Tezgahın üzerini hafifçe unlayıp
ister elinizle ister merdaneyle
kalıbımızın büyüklüğünde açalım
Fırın kabımız 25-30 cm çapında ama kenarları en az iki parmak yüksekliğinde yuvarlak bir kap veya bu boyutlara uygun kare bir kalıp olmalı
Kalıbın içini de oda sıcaklığında yumuşamış
margarinle iyice yağlayalım ve birinci kat hamuru altına oturtalım
Üzerine ılınan karamelize soğan harcımızı yayıp
rende kaşar peynirimizi de serpiştirelim
Şimdi de kalan ikinci kat hamuru bu harcın üzerine oturtalım ve kenarlarını hafifçe bastırıp
düzgün bir şekil verelim
İsterseniz hamurun üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürebilirsiniz ama ben genelde hamurun o sade
naturel görünümünü sevdiğim için hiçbir şey sürmüyorum
Öte yandan fırınımızı 175 dereceye ayarlayalım ve soğanlı payımızı fırının orta gözündeki ızgaranın üzerine oturtarak en fazla 40 dakika kadar pişirelim
Üzeri iyice sarı kahverengileşen payımızı hemen fırından çıkarıp
5 dakika kadar bekletelim
Ama sıcak sıcak dilimleyip servise sunalım
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul