Konu
:
Eti Saklama Ve Tüketmenin Püf Noktaları
Yalnız Mesajı Göster
Eti Saklama Ve Tüketmenin Püf Noktaları
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Eti Saklama Ve Tüketmenin Püf Noktaları
Yeni kesilmiş hayvanın etindeki doymuş yağ asitleri oranı fazla olduğundan özellikle ilk gün ettn uzak durulması gereken uzmanlar lezzetli etin püf noktalarını anlattı
TMMOB'a bağlı Gıda Mühendisleri Odası Eskişehir Temsilcisi İlkay Özel kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramlarında kesim işleminden sonra etin saklanması ve pişirilmesi konularında bilinçli davranılmasının insan sağlığı açısından son derece önemli olduğunu söyledi
Özel AA muhabirine yaptığı açıklamada yeni kesilmiş hayvanın etindeki doymuş yağ asitleri oranı fazla olduğundan özellikle Kurban Bayramı'nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini söyledi
Kalp damar hastalıkları ve hipertansiyonu bulunan kolesterol düzeyi yüksek kişilerin et tüketimine dikkat etmesi gerektiğini anlatan Özel ''Hayvanların sağlık açısından en riskli bölgesi 'böbrek karaciğer beyinişkembe ve bağırsak' gibi sakatatlarıdır
Hayvanların vücuduna zarar veren toksik maddeler buralarda toplanır
Bu nedenle sakatat tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır'' dedi
Özel etin iyi pişirilmemesinin insan sağlığına zararlı olduğunu ifade ederek pişmemiş etin hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar açısından risk oluşturduğunu bildirdi
Etin dış yüzeyi kadar iç yüzeyinin de iyi pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Özel şöyle konuştu:
''Çok yüksek sıcaklıkta etin dış yüzeyinin ani pişirilmesi yerine daha düşük ısıda içinin de pişirilmesi sağlanmalıdır
Pişirme aşamasında özellikle etlerin dış yüzeyinde meydana gelen yanmalarda kanserojen bileşikler oluşuyor
Buna karşılık etin merkezi hala mikroorganizma içermektedir
Pişirilmiş et daha sonra tüketilecekse buzdolabında saklanmalıdır
Isıtılıp yenilecekse de bir defada tüketilmelidir
Zira birkaç kez ısıtmak zararlıdır
Yine aynı şekilde kesilen etlerle hemen yemek yapılmamalıdır
Et oda sıcaklığına ulaşıncaya kadar bekletilmelidir
''
''Kesim sıcaklığındaki eti 5-6 saat bekletmek gerekir''
Özel vatandaşların genelde kurban etini kesim sıcaklığındayken buzdolabına poşet içinde veya hava almayacak şekilde büyük parçalar halinde üst üste koyduğunu belirterek bu uygulamanın yanlış olduğunu kaydetti
Etin kesildikten sonra bekletilmesinin önemli olduğunu ifade eden Özel ''Kesim sıcaklığındayken muhafaza edilen etlerin hava almayan bölgelerinde kısa sürede bozulmalar ve kokuşmalar oluşur
Doğru olanıysa etlerin kesim sıcaklığındayken güneş görmeyen serin bir yerde temiz kaplar içinde 5-6 saat bekletilmesidir
Daha sonra oda sıcaklığına ulaşan etler buzdolabına yerleştirilmelidir'' diye konuştu
Özel kesim sıcaklığındayken saklanmak için bekletilen etlerin kesinlikle sakatatlarla temas etmemesi gerektiğini belirterek şunları bildirdi:
''Etin dayanma süresi buzdolabı koşullarında 3-4 gündür
Ancak etler kıyma halinde saklanmak istenirse en fazla 1-2 gün dayanır
Bunun sebebi ise işlem gören etlerin kıymaya dönüşürken yüzeydeki mikroorganizmalarla temas etmesidir
Bu sürelerde tüketilmeyecek etler -18 derecede muhafaza edilmelidondurularak saklanan etler 4-6 ay içinde tüketilmelidir
Etin dayanma süresi kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişir
''
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul