Konu
:
Sahur İçin Tarifler
Yalnız Mesajı Göster
Sahur İçin Tarifler
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Sahur İçin Tarifler
MANTARLI BÖREK
Malzemeler :
* 5 yufka
* 1 kase mantar
* 2 soğan
* 1 tutam maydanoz
* tuz
karabiber
* sıvıyağ
Sosu için:
* 2 çorba k
yoğurt
* 1 su b
süt
* 2 yumurta
* 1 çay b
sıvıyağ
Üzeri için:
* Çörek otu
* susam
Hazırlanışı :
Soğanı yemeklik kesin
Mantarları kesin
1tutam maydonozu ince olarak kesin
Tavaya sıvıyağı alın
Üzerine mantarları ve soğanı ilave ederek kavurun
Sosu için karıştırma kabına yoğurt
süt
yumurta
sıvyağ ilave edin ve çırpın
5 adet yufkayı tezgaha serin
Ortadan kesin
Yufkaların üzerlerine mantarlı iç harçtan koyun
Bir ucudan başlayarak rulo yapıp sarın
Fırın tepsisine ortadan başlayarak yufkları yerleştirin
Yufkaların üzerine hazırladığınız sostan dökün
Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin
KOLOAY TALAŞ BÖREĞİ
Malzemeler :
* 12 adet milföy hamuru
* 200 gr
kuzu eti
* 2 soğan
* 1 kase bezelye
* 1 tutam maydonoz
* taze kekik
* 1 yumurta
* tuz
karabiber
* sıvıyağ
Üzeri için:
* susam
* çörek otu
Hazırlanışı :
İlk olarak kuzu etini kuş başından daha minik kıyın
Daha sonra sıvıyağda sotelenmeye alın
Üzerine soğanı ekledikten sonra bir süre daha kavurun
Sonrasında üzerine bezelye ve doğranmuış maydanozu ekleyin
Tuzunu ve baharatını ayarladıktan sonra ocaktan alın
İç harç hazırlanınca bu iç harcı milföylere paylaştırın
Ve milföyleri zarf gibi kapatın
Börekleri yağlanmış tepsiye alın
Üzerine yumurta sarısı sürün
susam ve çörek otu serptikten sonra fırına vermeden önce bir süre bekletin
Daha sonra 170 derecelik çıtır çıtır olana kadar pişirin
Talaş böreği lezzetinde pratik bir börek
karabiber
kırmızı pul biber
* susam
çörek otu
Yapılışı:
1
Maydanozun saplarını temizleyip
Peynir rendesi yada lor ile karıştırın
İçine damak zevkinize göre tuz
karabiber ve kırmızı pul biber ilave edin
2
Tepsinin tabanını 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ ile yağlayın
3
Süt
yumurta ve sıvı yağı bir kabın içinde güzelce çırpın
(tuz ilave etmeyin)
4
İlk yufkayı tepsinin tabanına kırışık bir şekilde tepsinin tabanını eşit kapatacak şekilde yerleştirin
Sütlü harç ile bu yufkayı azar azar kaşıkla ıslayın
İkinci yufkayıda tepsiye yerleştirin
Onunda üzerini sütlü harç ile ıslayın
5
Peynirli harcın yarısını tepsinin heryerine eşit olacak şekilde yayın
6
Daha sonra iki adet yufkayı aralarına sütlü harçtan ıslatarak döşeyin
7
Kalan peynirli harcı yufkanın üzerine yayın
8
Beşinci yufkayıda buruşuk bir şekilde tepsiye yerleştirin
ve üzerini kaşıkla ıslayın
9
En son yufkayı tepsinin ebatlarına göre kıyılarını kesin
10
Kıyılarını tepsiye güzelce yerleştirin
Sütlü harç ile ıslayın
11
En üst yufkayı düzgünce tepsiye yerleştirin
12
Tepsideki döşenmiş yufkaları istediğiniz boyutlarda güzelce kesin
13
Kalan sütlü harç varsa böreğin üzerine dökün
14
Bir şişe sodayı kestiğiniz yerlerden eşit olarak tepsiye dökün
15
Buz dolabında en az 6-8 saat bekletin
16
Dolaptan alınca üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp
çörek otu ve susam ilave edip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar fırınlayın
PATATESLİ BÖREK
Malzeme :
* 4 su b
un
1 p
kuru maya
tuz
su
İç harcı için:
* 6 patates
* 150 gr
beyaz peynir
* 1 tutam maydanoz
* 5 sap yeşil soğan
* tuz
karabiber
pulbiber
* tereyağı
Hazırlanışı :
Karıştırma kabına 4 su bardağı unu alın
Üzerine 1 paket kuru mayayı ekleyin
Tuz ilave edin ve ılık su ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin
Hamuru merdane yardımıyla açarak yuvarlak şekiller verin İç malzemesi için:6 adet patatesi haşlayın ve karıştırma kabına rendeleyin
Patatesin üzerine beyaz peyniri rendeleyin
Üzerine ince kesilmiş maydonozu ve taze soğanı ekleyin
Tuz
karabiber
pulbiber ilave ederek hepsini karıştırın
Açmış olduğunuz hamurların üzerine patatesli ve peynirli içi harçatan ekleyin
Daha sonra hamurun kenar kısımlarını uçlarını birleştirip hamuru kapatın
Hammuru ters çevirin ve elinizle hafifçe bastırarak genişletin
Teflon tavaya böreği alın ve arkalı önlü pişirin
Pişen böreklerin üzerine tereyağı sürün
Servis tabağına pişen patates böreklerini alın
Beyaz peynirve domates ile servis edin
ISPANAKLI BÖREK
Malzemeler:
* 2 yufka
* Yarım kilo ıspanak
* 1 su bardağı yoğurt
* Küçük çeyrek kalıp beyaz peynir
* 1 yumurta
* Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı:
1
Ispanaklar haşlayıp
suyu süzülür
2
Harçı için; ezilmiş beyaz peynir
yarım su bardağı yoğurt ve çeyrek su bardağı sıvı yağ ıspanak ile iyice karıştırılır
2
Yufkaları büyük daire şeklinde açıp
iki kat üstüste koyun
Malzemeyi yufkanın üzerine dağıtın
her yerine harçından sürün ve rulo yapıp
ortadan ikiye bölün
Yağlanan ya da alümünyum serilmiş tepsiye koyun
3
Üzerine 1 yumurta
yarım su bardağı kadar yoğurt ve birazcık daha sıvı yağ ile hazırlandığınız sostan sürün
180 derece de
üzeri kızarıncaya kadar pişirin
doğranmış[*]100gr rendelenmiş kaşar peynir[*]2 adet domates[*]1 yumurtanın sarısı[/list][*]Yufkaların her birini sigara böreği keser gibi sekiz eşit parçaya bölün
Bir kapta süt
yoğurt
yumurta ve yağı çırpın
Sırayla üçgenlerden birinin üzerine bu karışımı sürün
(Yumurtalı karışım bende arttı
)[*]Üçgen yufkaların geniş kenarlarından tutup
rulo yaparak yarıya kadar sarın
(yine sigara böreğini sarıyormuş gibi)
Dar kenarı rulonun ortasına değecek şekilde içe katlayın
[*]Rulo yaptığınız geniş kenarın iki ucunu içe doğru döndürerek birleştirin
(Birleşme yerlerinin yapışması için uçlarına hazırladığınız yoğurtlu içten sürün
)[*]Böylece altı kapalı bir havuz şekli elde edin
Aynı işlemi diğer 15 üçgen için de yapın
(Genişlikleri aynı olmayabilir sorun değil
pişince belli olmuyor
)[*]Diğer yandan çemeni
sivri biberi ve kaşarı karıştırın
İçi yufka havuzlarına paylaştırın
[*]Domatesin çekirdeklerini çıkartıp dilimleyin
Hazırladığınız böreklerin üzerine yerleştirin
Yumurta sarısını yufkanın kenarlarına sürüp önceden ısıtılmış 200C fırında pişirin
PAZILI BÖREK
MALZEMELER:
1 KİLO YUFKA
2 DEMET PAZI
3 BÜYÜK SOĞAN
1
5 SU BARDAĞI GALETA UNU
TUZ
ŞEKER
KARABİBER
SIVI YAĞ
SU
1 YUMURTA
HAZIRLANIŞI:Pazıların sap kısımlarını ayıklayıp yapraklarını yıkadıktan sonra çok eritmeden bir süre haşlarız
süzeriz
3 büyük soğanı küçük küçük doğrarız 1 çay kaşığı tuz
yarım çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı karabiberi ekleyerek 1 çay bardağı sıvı yağ ile kavururuz
soğanlar kavrulduktan sonra 1
5 su bardağı galeta unumuzu ekleriz
(galetayı bayat ekmekleri robotta çekerek hazırlayabiliriz)
Yufkaları sigara böreği yaparmış gibi 8 tane üçgen şekilde keseriz
2 yufkamızın arasına ve üstteki yufkanın üstüne sulu yağ süreriz
pazılarımız bu en üst yufkanın üstüne
onuda üçgen şeklinde yerleştiririz
geniş kısma kavurduğumuz soğan harcımızı koyarız
kenar kısımlardan biraz toplayarak sigara böreği yapar gibi sararız
tüm yufkaları bu şekilde hazırlarız
fırın tepsisine yerleştiririz yumurtamızın sarısını böreklerimiz üzerine süreriz
Fırınımızı 200 dereceye ayarlarız böreklerimizi altı üstü kızarıncaya kadar yaklaşık 45 dkk pişiririz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul