Konu
:
Oruk (Hatay Usulü)
Yalnız Mesajı Göster
Oruk (Hatay Usulü)
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Oruk (Hatay Usulü)
Oruk Tarifi (Hatay Usulü) - Oruk nasıl yapılır?
tarifimiz
Antakya yöresine ait bir tarif
Malzemeler
Köftesi için
• 1 kg ince bulgur
• 1/2 kg tavuğun göğüs eti (aslında yağsız ince çekilmiş kıyma kullanılır ama tavuktan daha özlü olduğu için daha iyi sonuç veriyor)
• 1 baş soğan
• Biraz kimyon
• 1 bardaktan az un
• Renk ayarına göre 3-4 kaşık biber salçası
• Biraz tuz
• Su
Kıyması için
• 400 gr
orta yağlı kıyma
• 5 tane soğan
• 150 gr
ceviz içi (doğranmış veya az robottan geçmiş)
• Karabiber
• 1 demet maydanoz
• Sıvı yağ ve zeytinyağı
Kızartmak için
Sıvı yağla zeytinyağı karışık
Yapılışı
Önce iç malzeme yani kıyması kavrulur
Suyunu çekip kavrulan kıymaya sıvı yağ eklenir veya yarı yarıya zeytinyağı karışık olabilir
İyice kavrulan kıymaya soğanı eklenir
(ince doğranmış) Onunla da öldürdükten sonra karabiber
tuz ve ceviz içi konularak devam edilir
En son içine mayanoz koyup altı kapatılır karıştırılır
(Kayınvalidemin köyünde içine haşlanmış nohutu biraz ezip (dişe gelecek kadar) onu da katarlar
Ama bence sade cevizli daha güzel olur
Şİmdi köftesinin hazırlanmasını anlatayım
Önceden bulgur biraz ıslatılır
Sonra köftesi kıyma makinesinden 2 kez çekilir
Yoksa robottan az su koyarak çekilir
Tavuğun göğüs eti de robotta çekilerek özleştirilir
Sonra bulgur 2
kez kıyma makinesinde çekilirken tavuk eti ve biber salçası
yarım baş soğan da eklenir
Biber salçası göz ayarı resimdeki gibi çok kırmızı olmayacak şekilde konur
Gerekirse yoğurup karıştırdıktan sonra az gelirse tekrar eklenebilir
Sonra çekilmiş karışıma kimyon
un
az tuz (biber salçasında da tuz olduğu için ona göre) eklenip karıştırılarak yoğrulur
Tabi iyi çekildiği için fazla yoğrulmaya gerek yok
Bazıları 1 de yumurta kırıyor köftesine yapışsın özleşsin diye
Köftemiz hazırlandıktan sonra bazıları eliyle oyarak içini doldurur ama kolayı çıkmış
Kıyma makinemizin ucuna boru gibi çıkartan aleti takıp yaptık biz
İsteyen hiç bişey yapamıyorsa köftenin dış malzemesini ince bir şekilde bir tepsiye basarak ta yapabilir
Sonra kıymasını ortasına döküp yayar
Sonra da üstüne gene köfteyi eliyle ince parçalar halinde kıymanın üstüne koyarak kıymanın üstünü örtene dek yapar
Sonra baklava gibi kesip üzerine sıvı yağ sürüp fırına verilerek te olur
Yani börek gibi
İçini doldurup tepsiye dizdikten sonra sıvıyağ ve zeytinyağı karışımı kızgın yağda içli köfteler kızartıllır
Bizde içli köfteye oruk denir
Afiyet olsun
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul