08-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Konserve Yapmak
KONSERVE YAPMAK

Konserve:
Gıdaların yüksek ısı altında mikroplardan tesirsiz hâle getirilerek
uygun kaplarda uzun süre saklanması işidir Konserve yapılacak meyve
ve sebzeler en az 100°C sıcak suda ve buharda, çeşitli cinste ve
hava geçirmeyecek kaplar içinde muayyen zaman bekletilir
Böylece sebze ve meyvelerin bozulmadan uzun süre
muhafaza edilmesi sağlanmış olur
Evde konserve:
Meyve ve sebzelerin bol ve ucuz olduğu mevsiminde tabiî olarak
yetişenlerden yapılacağından aile bütçesine fâideli, meyve ve
sebzelerin en iyisi seçileceğinden kaliteli ve tabiî olarak
yetişenlerinden yapılacağı için sağlıklıdır
Konserve yapımında lüzumlu olan malzemeler:
Isıya dayanıklı cam kavanozlar ile bunların ağzını sıkıca kapatan kapak,
tencere ve bunun dibine konarak cam kavanozun kırılmasına mâni olan tel
veya tahta ızgaradır
iyi bir konserve için;
çürüksüz, normal olgunlukta, sebze ve meyvelerin aynı boyda olanları seçilmeli,
çok güzel yıkanmalıdır Konserve konacak kavanozlar ve kapakları da iyice yıkanıp
temizlenmeli ve kullanılıncaya kadar kaynar suda bekletilmelidir
Sebze ve meyveler kavanozlara konduktan sonra,
tepe boşluğu bırakmayı unutmamalıdır
Kaynar sudan çıkarılan kavanozlar ağzı ve kapak kenarları,
silinerek kapak kapatılmalı ve bir daha kapaklarla oynamamalıdır
Kaynatmadan sonra kavanozların tencerenin içinde soğuması beklenmeli,
ısı farklarından cam kavanozların çatlamamasına dikkat edilmelidir
Tencerenin dibine ızgara konduktan sonra kavanozlar konur
Tencere, kavanozların sıcaklığında, kavanozları aşacak kadar su ile doldurulur
Sebze konservelerinde:
Tuzlu su kullanılır Sebzeler önce haşlanırlar Sebzeler,
110-120°C arasında bir süre ısıtılarak dayanıklı hâle getirilirler
Hazırlanıp, kavanozlara konan sebze, yerleştirilir,
dipten îtibâren üç dört parmak sıcak su
konur ve kapak kapatılır
|
|
|