08-23-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gıda Tüketiminde 10 Altın Kural
Dünya Sağlık Örgütü'nün güvenli gıda tüketimi için tavsiye ettiği ''10 Altın Kural'' arasında, pişirilmiş gıdaların sıcakken tüketilmesi, gıdalar hazırlanırken yeterince ısıtılması gibi bilgiler yer alıyor
AA muhabirinin Tarımsal Kalkınma Vakfı'ndan edindiği bilgiye göre, Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı gıda tüketimini yaygınlaştırmak için bazı pratik bilgileri dikkat çekici şekilde halkın bilgisine sunuyor
Örgütün, ''Sağlıklı Gıda Tüketimi İçin 10 Altın Kural'' başlığı altında hazırladığı bilgiler içinde, vatandaşlara sağlıklı gıda tüketimiyle ilgili önemli tavsiyelerde bulunuluyor
Güvenli olması için işlenmiş gıdaların öncelikli olarak tercih edilmesi istenen kurallar arasında, gıdaların iyi pişirilmesi gerektiği de tavsiye ediliyor Pişirilen gıdaların her tarafının en az 70 dereceye ulaşması gerektiği belirtiliyor
Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyeleri arasında şu bilgiler yer alıyor:
''Pişirilmiş gıdalar oda sıcaklığına kadar soğudukları zaman üzerlerindeki mikropların sayısı hızla artmaya başlar Pişirilen gıdaların uzun süre bekletilmesi mikropların çoğalma riskini artırır Bu nedenle güvenli olması açısından, pişirilmiş gıdalar henüz sıcakken tüketilmelidir Ayrıca pişirilmiş gıdalar, 10 derecenin altında dikkatlice saklanmalıdır Pişmiş ile çiğ gıdalar arasına temastan kaçınılmalıdır Gıdaları hazırlamaya başlamadan önce ve her aradan sonra eller güzelce yıkanmalıdır Bütün mutfak yüzeyleri temiz tutulmalıdır Gıdalar, böceklerden, kemirgenlerden ve diğer hayvanlardan korunmalıdır ''
-SU GÜVENLİĞİ-
Güvenli gıda tüketiminde dikkat edilmesi gereken maddelerin arasında ''güvenli su kullanımı'' da yer alıyor
Gıdaları hazırlamak için temiz su kullanmanın ''içmek kadar önemli'' olduğu vurgulanan yazıda, ''Eğer su kaynağıyla ilgili bir şüpheniz varsa gıdalara eklemeden önce kaynatmalısınız ya da içecekseniz buz haline getirmelisiniz Özellikle bebekler için hazırlayacağınız yiyeceklerde kullandığınız suya dikkat etmelisiniz'' uyarısında bulunuluyor
AA
|
|
|