|  08-21-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Soya Fasülyesi 
 
            çift maddeSoya
 Soya fasülyesi (``Glycine max``) fasulye, bakla gibi türlerle aynı familyada yer alan bir tarım bitkisidir
  Yağ ve proteince zengin tanelerinden ötürü değerli bir besin kaynağı olan bu bitki ekonomik açıdan baklagillerin en önemli üyesi sayılabilir  Soya fasülyesi anayurdu olan Çin ve Japonya`da 5,000 yılı aşkın bir süredir yiyecek maddesi olarak kullanılmaktadır  Dünya`nın başka yerlerine de dağılıp değer kazanması 20  yy`de gerçekleşmiştir  Ülkemizde de hızla artan soya tüketimi ise yıllık 250,000 tona varıp, en çok çift maddeSoya 
 Adana`da yetiştirlir
   
 Soya fasülyesi 2 metreye kadar boylanabilen yıllık bir bitkidir
  Sık dallı gövdesinde tüylü ve üç parçalı birleşik yapraklar bulunur  Gövde boyunca salkımlar hâlinde açan çiçekleri beyaz ya da açık mordur   
 Tohumlarından sıvı yağ ve margarin hâlinde kullanılan yemeklik bir yağ çıkarılır
  Tohumlarının (tanelerinin) rengi yeşilin değişik tonlarından siyah, sarı yada kahverengine varabilen alacalı renkte olabilir  
 botanik-taslak
 
 
 Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Soya fasülyesi maddesinden kopyalanmıştır
  Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir  Adana Türkiye'nin güney bölgesinde 'Beyaz Altın' (Pamuk) ambarı ve en bereketli toprakları bağrında bulunduran bir il  Türkiye'nin yüzölçümü bakımından dokuzuncu, nüfus bakımından dördüncü büyük şehridir  Doğu Akdeniz bölgesinde; Kayseri, Kahramanmaraş, Gaziantep, Niğde, İçel (Mersin), Osmaniye ve Hatay illeri ile çevrilidir  
 | 
	|  |   |