|  08-20-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Kuranda Reenkarnasyon Var Mıdır? 

Reenkarnasyon ya da yeniden doğuş düşüncesi Kuran’da açık değildir
  Süleyman Ateş’te, Yaşar Nuri Öztürk de yeniden doğuşun Kuran’da açık olmadığını yazmışlardır  Bende bu konuyu inceleyen biri olarak kesin olarak bir hükme varamadım  Bir orantı yapmam istenirse yeniden doğuşun olduğu fikri epey daha ağır basar diye düşünüyorum  Kuran’da yeniden doğuş düşüncesi yoktur diyenler aşağıdaki ayetleri gerekçe göstermektedir

"Nihâyet onlardan birine ölüm gelip çattığında der ki, Rabbim beni geri gönder! Ta ki boşa geçirdiğim dünya hayatımda artık iyi ameller işleyeyim
  Hayır! O, söylediği boş bir laftan ibarettir  Onların arkalarında ise, yeniden diriltilecekleri güne kadar bir berzah vardır" (Mü'minûn, 99-100)  
 "Sizden birinize ölüm gelip çatmadan önce, size nasib ettiğimiz imkânlardan Allah yolunda harcayın! Ölüm gelip çatınca: Ya Rabbî, az mühlet ver bana, bak nasıl hayırlar yapacağım, tam takvâ ehlinden olacağım! diyecek olsa da Allah, vâdesi gelen hiçbir kimsenin ecelini ertelemez
  Allah yaptığınız her şeyden haberdardır" (Münâfikûn, 10-11)   
 "Haydi görelim sizi, can boğaza geldiğinde, O vakit can çekişenin yanında bulunan sizler bakar durursunuz
  Biz ise, ona sizden daha yakınız, ama siz göremezsiniz  Haydi bakalım eğer âhirette vereceğiniz hesap yoksa, iddianızda tutarlı iseniz, çıkmakta olan o rûhu geri döndürsenize!" (Vakıa, 83-87)   
 "… Yahut azabı gördüğünde, keşke bir kere daha dönme imkânım olsaydı da iyilerden olsaydım diyeceği günden sakının" (Zümer, 58),

"Onların ateşin karşısında durdurulup, ah! Keşke dünyaya geri gönderilsek de bir daha rabbimizin âyetlerini yalanlamasak ve inananlardan olsak! dediklerini bir görsen! Hayır! Daha önce gizlemekte oldukları şeyler (günahlar) onlara göründü
  Onlar dünyaya gönderilseler bile, nehyolundukları şeyleri mutlaka tekrar yaparlardı  Onlar kesinlikle yalancıdırlar" (En'am, 27-28)  
 "Rabbimiz! bizi cehennemden çıkar! Eğer bir daha (eski halimize ve günahlara) dönersek o zaman gerçekten zalimlerdeniz
  Buyurdu ki, kesin sesinizi! Konuşmayın!    " (Mü'minûn, 107-108)  
 Tüm bu ayetlerde görüldüğü gibi hiç biri yeniden doğuşla ilgili değildir
  Bu ayetlerin tümü, kişilerin yaşamış oldukları hayatlarındaki yanlışları telafi etmek için tekrar geri dönmek istemeleridir  Örneğin Ali olarak yaşayıp ölen birinin yaptığı yanlışları düzeltebilmek için Ali olarak yaşadığı hayatına geri dönmek istemektedir  Yani zamanda geri giderek yaşadığı noktaya tekrar geri giderek yanlışını düzeltmek istemektedir  Kuran böyle bir şeyin olamayacağını söylemektedir  Kuranda, ölen kişinin tamamen başka bir hayatla tekrar dünyaya dönüşünü engelleyen bir yasak gözükmemektedir  Yeniden doğuşun var olduğunu savunan bir sürü Internet sitesi vardır  Onlardan yararlanabilirsiniz  Ben konuyu fazla uzatmamak için pek kimsenin dikkatini çekmeyen ama bana göre yeniden doğuşu destekleyen önemli birkaç ayeti alacağım

NUH 17 Allah sizi yerden bir bitki bitirir gibi bitirdi
  RUM 19 O, ölüden diri çıkarır, diriden ölü çıkarır ve toprağa ölümünden sonra hayat verir
  Sizler de işte öyle çıkarılacaksınız  RUM 50 Şimdi bak Allah'ın rahmetinin eserlerine! yeryüzünü ölümünden sonra nasıl diriltiyor? Şüphe yok ki O, mutlaka ölüleri diriltir
  O her şeye kâdirdir  KAF 11 Bunları kullara rızık olması için (yetiştirmekteyiz)
  O su ile ölü bir toprağa can verdik, işte hayata çıkış da böyledir  
 Bu ayetlerin benzerleri Kuran’da çoktur
  Allah bir bitkinin ilkbaharda nasıl canlandığını, yada bir tohumun kışın ölmediğini bilmektedir  İnsanın oluşmasına örnek olarak özellikle bitkiyi seçmiştir  Toprağın kışın uykuya yatmasını ölümle (toprağa ölümünden sonra hayat verir) özdeşleştirmektedir  Oysa toprak kışın ölmez, sadece bekler  İşte insanda ölmez bir yerde bekler   Toprağa can verdiği gibi insanı da hayata çıkarır
  Yani doğa her kış bekler ve baharda uyanır  İşte insan da ölümde bekler ve sonra bitki gibi çıkar  Sonra tekrar tekrar    Final ise kıyamettir  İnsan son kez kıyamette dirilecektir  Öneml bir soru daha vardır
  Kıyamet kaç kere olmuştur? Kıyametin çok defa koptuğunu bizzat Kuran söylemektedir
  Kuran’da insandan önce dünyada yaşamış birçok kavim saymaktadır  Bu kavimler kıyametle dünyadan gitmişlerdir  Ad kavmi yâda Semud kavmi gibi kavimler kıyamet sürecini yaşayarak gittiler   SAD 12 Onlardan önce Nuh kavmi, Âd kavmi ve saltanat sahibi Firavun da yalanlamışlardı
  SAD 13 Semûd kavmi, Lut kavmi ve Eykeliler (Şuayb kavmi) de yalanlamışlardı
  İşte o çeşitli partiler bunlardır   SAD 16 Bir de: "Ey Rabbimiz! Hesap gününden önce bizim azabdan payımızı acele ver" dediler
  SAD 17 Şimdi sen onların dediklerine sabret de kuvvetli kulumuz Davud'u hatırla
  Çünkü o, zikir ve tesbih ile bize yönelmişti  Bu ayetlerde eskiden yaşamış olan kavimlerin hesap gününden bahsetmektedir
  Fakat kıyamet zamanı gelmediğinden hemen kopamaz  Belli bir süre geçmesi gerekir  Ad kavmine hitaben peygamberleri uyarı yapıp, kıyametin geleceğini anlatmaktadır
  ŞUARA 135 "Cidden ben sizin hakkınızda büyük bir günün azabından korkuyorum  " Bu ayetler tek başına sanki bizden önce yok olmuş aztekler gibi izlenim vermektedir
  Oysa Kuran'dan önce ve sonrasını okuduğumuzda bu kavimlerin kıyamet sürecini yaşayarak yok olduklarını anlıyoruz  Ayetler çok yer aldığı için buraya almadım  Bu ayetlerdeki gibi daha çok ayet Kuran'da vardır
  Eğer tek kıyamet varsa, bizim yaşayacağımız kıyamet olmak zorundadır  O zaman bu ayetlerdeki kıyametler ne anlama gelmektedir   
 Kuran’da ruh konusu gizlidir
  Bizzat Allah ruh konusunu gizlediğini söylemektedir  İSRA 85 Ey Muhammed! Sana ruhtan soruyorlar  De ki: "Ruh Rabbimin bildiği bir iştir ve size ilimden ancak az bir şey verilmiştir  "Ona bağlı olarak da yeniden doğuş ve tekamül bilgisi yarı açık bir şekilde sunulmuştur  

spatyom  com 
 | 
	|  |   |