Konu
:
Türkiye’De Meyvecilik - Türkiye’De Meyvecilik Nasıldır?
Yalnız Mesajı Göster
Türkiye’De Meyvecilik - Türkiye’De Meyvecilik Nasıldır?
08-20-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Türkiye’De Meyvecilik - Türkiye’De Meyvecilik Nasıldır?
Türkiye’de Meyvecilik - Türkiye’de Meyvecilik Nasıldır?
Fındık
Nemli iklim kış ılıklığı ve humuslu toprak ister
Ana vatanı Karadeniz kıyılarıdır
Ordu Giresun Trabzon ve Samsun illerinde ülkemiz fındığının %80′i üretilir
Fındığın geri kalan kısmı Marmara Bölgesi’nde İzmit Körfezi çevresinden elde edilir
Yıllık üretimi ile Türkiye dünyadaki fındık ihtiyacının yarısından fazlasını karşılar
Bu ne*denle fındık önemli bir ihraç ürünüdür
Üzüm
Ülkemizde yetişme alanı en geniş olan ve en çok üretilen meyvedir
Üzüm bitkisine asma üzüm yetiştirilen yerlere bağ adı verilir
Olgunlaşma döneminde yüksek sıcaklık ister
Bununla birlikte soğuğa en dayanıklı bitki*lerden biridir
Üzüm üretiminde ilk sırayı Ege Bölgesi alır
Bu bölgeyi Güneydoğu Anadolu İç Anadolu Marmara ve Doğu Anadolu bölgeleri izler
Türkiye kuru üzüm ihracatında birincidir
İncir
Soğuğa karşı dayanıksızdır
Ege Bölgesi’nin kıyı kesimleri Akdeniz Marmara ve Karadeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu’nun soğuk olmayan kesimlerin*de yetiştirilir
İncir kuru ve yaş olarak tüketilir
Kuru incir ihracatımız gelişmiştir
Elma
Üzümden sonra yetişme alanı en geniş meyvedir
Düşük sıcaklıklara dayanıklıdır
En fazla İç Anadolu Bölgesi‘nde üretilir
Turunçgiller (Narenciye)
Turunçgil mandalina portakal limon gibi meyvelere denir
Yüksek sıcaklık ve bol su ister
Don olay*larından olumsuz etkilenir
Bu nedenle sıcaklığın 0°C’nin üstünde olduğu yerlerde üretilir
En fazla üretim Akdeniz Bölgesi’nin kıyı kesiminde yapılır
Daha sonra Ege Marmara’nın güneyi Doğu Karadeniz Bölümü’nün (Rize ve çevresi) kıyılarında yetiştirilir
Muz
Tropikal bir meyvedir
Kış sıcaklık ortalamalarının yeterli olduğu Alanya – Anamur arasında üretilir
Ülke ihtiyacını karşılamak için ithal edilir
Antep Fıstığı
Dünyada yetişme alanı sınırlıdır
Türkiye’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde yetiştirilir
Üretiminde Gaziantep Şanlıurfa başta gelir
Kayısı
Türkiye kayısı üretiminde dünyada 1
sı*radadır
Türkiye’de en fazla kayısı Doğu Anado*lu’da (Malatya) üretilmektedir
Ceviz
Soğuğa karşı dayanıklıdır
Her bölgede yetişir
Anayurdu Anadolu’dur
Kereste ve lüks mobilya yapımında kullanılır
Üretimin %50′si ih*raç edilir
Şeftali
En çok Marmara ve Ege’de yetişir
En ka*liteli şeftalinin yetiştiği yer Bursa‘dır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul