Konu
:
Türkiye'de Hangi Bölgede Ne Yetişir ?
Yalnız Mesajı Göster
Türkiye'de Hangi Bölgede Ne Yetişir ?
08-20-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Türkiye'de Hangi Bölgede Ne Yetişir ?
Türkiye'de Hangi Bölgede Ne Yetişir
TAHILLAR
Buğday:İlk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister
Olgunlaşma ve hasat döneminde kuraklık gerekir
Bu özelliğinden dolayı Karadeniz kıyılarında tarımı yapılamaz
Ayrıca düşük sıcaklıklardan dolayı Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek yerlerinde tarımı yapılamaz
Bunların dışında bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir
Yazlık ve kışlık olmak üzere 2’ye ayrılır
Buğday üretimi iklimdeki karasızlıktan dolayı bazı yıllar artarken bazı yıllar düşer
Bu nedenle üretimin az olduğu yıllar dışarıdan satın alırızüretimin fazla olduğu yıllar dışarıya satarız
Üretimin en fazla olduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir
(MarmaraAkdenizGüneydoğuKarade nizEge Doğu Anadolu) İl olarak enfazla KonyaAnkara ve Adana’dır
Arpaoğuğa ve sıcağa dayanıklıdır
Bundan dolayı buğdayın yetişebildiği her yerde yetişir
Ayrıca düşük sıcaklıktan dolayı buğdayın yetişemediği Doğu Anadolu’nun yüksek yerlerinde de tarımı yapılabilir
Üretim en fazla İç Anadolu Bölgesinde gerçekleşir
(yaklaşık %40’ı) Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri izler
Mısır:Yetişme döneminde bol su ister
Bundan dolayı yurdumuzda sulama imkanı olan bütün her yerde tarımı yapılabilir
Yağ elde edilmeye başlandıktan sonra tarımı Akdeniz Bölgesinde hızla gelişmiştir
Bugün mısır üretimimizin yarısına yakını Akdeniz Bölgesinden elde edilir (Adana çevresi başta gelir)
Üretimde 2
bölge Karadeniz Bölgesidir (Buğdayın yerine tarımı yapılmaktadır
) Bölge halkının temel besin maddesi olduğundan ticarette değeri yoktur
Çeltik(Pirinç:Çeltik ilk çimlenme döneminde bol su ister
Hasat döneminde kuraklık gerekir
Yurdumuzun sıcaklık şartları çeltik tarımına elverişlidir
Fakat su sorunu vardır
Bu sebeple tarımı akarsu kenarlarında gelişmiştir
Çeltik tarım alanlarında sivrisinek çok geliştiğinden ekim alanları devletin kontrolündedir (yerleşim birimleri çevresinde tarımına müsaade edilmemektedir
)
Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz Marmara Bölgesidir
Başta Edirne ilimiz gelmektedir
Ayrıca Balıkesir Çanakkale ve Bursa çevrelerinde de tarımı yapılır
Üretimde ikinci bölge Karadeniz Bölgesidir
Başta Samsun olmak üzere Çorum Sinop Kastamonu çevresinde tarımı gelişmiştir
Akdeniz bölgesinde Silifke ve Amik ovaları önemli çeltik ekim alanıdır
Üretimimiz yeterli olmadığından ithal etmekteyiz
Çavdar: Serin yayla iklimi ister
Yem sanayisinde kullanılır
En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde gelişmiştir
Yulaf:Besin sanayindehayvan yemi olarak ve yüksek alkollü içeceklerin imalinde kullanılır
Üretimde İç Anadolu İlk sıradadır
BAKLAGİLLER
Nohut: İlk yetişme döneminde yağış ister
Hasat döneminde kuraklık gerekir
Yurdumuz iklim şartları genelde nohut tarımına elverişlidir
En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır
Bu bölgemizi Akdeniz ve Ege Bölgeleri takip etmektedir
Mercimek: Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı G
Doğu Anadolu Bölgesinde gelişmiştir
Mercimek üretimimizin yarıdan fazlası bu bölgeden karşılanır (kırmızı mercimek)
Üretimde ikinci bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir(yeşil mercimek)
Fasulye: Yurdumuzda sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilir
Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz İç Anadolu’dur
SANAYİ BİTKİLERİ
1-Tütün: Kıraç arazilerde yetişebilir
İlk yetişme döneminde su ister
Daha sonra mutlaka kuraklık olmalı
Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir
Ancak kaliteli tütün yetiştirilmesi amacıyla ekim alanları devlet tarafından sınırlandırılmıştır
Üretimde 1
Ege Bölgesidir ( Manisa İzmir Aydın Muğla Denizli ve Uşak çevresi)
2
Goğu Anadolu Bölgesi 3
Karadeniz Bölgesidir
2-Şeker Pancarı: Yurdumuzda tarımı 1925 yılında Uşak’ta başlamıştır (ilk fabrika Uşak’ta 1926 yılında kuruldu)
Bugün fabrikaların kurulduğu her yerde tarımı yapılmaktadır
Belirli iklim ve toprak isteği yoktur
Sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilir
Üretimde 1
İç Anadolu Bölgesidir
Ş
pancarı tarladan söküldükten sonra kısa bir süre sonra işlenmesi gerektiğinden tarımı fabrikalar çevresinde yapılır
Ayrıca pancar küspesi hayvan yemi olarak kullanıldığı için buralarda besi hayvancılığı da gelişmiştir
Kıyı bölgelerimizde tarımı yapılmaz
Sebebi buralarda daha fazla gelir getiren ürünlere öncelik verilmesidir
3-Pamuk:Alüvyal toprakları sever
Ayrıca yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar
Yetişme döneminde bol su hasat döneminde kuraklık gerekir
Üretimde 1
Güneydoğu Anadolu Bölgesir(En fazla Ş
Urfa Çevresi)
Gap ile birlikte tarımı hızla gelişmektedir
2
Ege Bölgesi (kıyıdaki bütün çöküntü ovalarında) 3
Akdeniz Bölgesi (başta Adana olmak üzere Hatay İçel Antalya Çevresi) Ayrıca Marmara Bölgesinde Balıkesir Bursa ve Çanakkale çevresi ile Doğu Anadolu Bölgesinde etrafı dağlarla çevrili çukur alanlarda tarımı yapılır(Elazığ ve Iğdır çevresi)
4-Çay: Tropikal iklim bitkisidir
Bol ve düzenli yağış ister
Bulutlu gün sayısı fazla olmalıdır
Kışlar ılık geçmelidir
Yurdumuzda en iyi yetişme şartlarını Doğu Karadeniz Bölümünde bulmuştur
Bugün Rize başta olmak üzere Ordu’dan Gürcistan sınırına kadar olan kıyı kesimde tarımı yapılmaktadır
Yurdumuzda çay tarımı Cumhuriyetin ilanından sonra başlamıştır (1924)
Çay tarımının tamamı Karadeniz bölgesindedir
5-Zeytin: Akdeniz iklim bitkisidir
Ancak Akdeniz Bölgesinde tarımı fazla gelişmemiştir
Daha fazla gelir getiren ürünlere öncelik tanınmasından dolayı
Bugün üretimde;
1
Ege Bölgesi (Kıyı Ege Bölümündeki ova ve kenarlarında Manisa Aydın İzmir Muğla Denizli çevresi)
2
Marmara Bölgesi-Güney Marmara kıyıları (en kaliteli sofralık zeytin bu bölgeden Gemlik çevresinden elde edilir)
3
Akdeniz Bölgesi (Antalya çevresi en fazla)
-Ayrıca Doğu Karadeniz’de Çoruh vadi oluğunda (Artvin) ve Goğu Anadolu --Bölgesi’nde G
Antep çevresinde tarımı yapılır
-Zeytinin devirli üretim özelliğinden dolayı; üretim bir yıl fazla bir yıl azdır
-Dünya zeytin üretiminde İtalya İspanya ve -Yunanistan'dan sonra 4
sıradayız
6-Ayçiçeği: İlk yetişme döneminde su hasat döneminde kuraklık ister
Bundan dolayı Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde sulama ile tarımı yapılır
Üretimde 1
Marmara Bölgesi (Ergene Bölümü)
2
Karadeniz Bölgesi (Orta Karadeniz) 3
İç Anadolu Bölgesi’dir
7-Haşhaşoğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir
Ancak uyuşturucu elde edildiği için üretimi devlet kontrolündedir
Bugün başta Afyon olmak üzere Kütahya Uşak Burdur Isparta Konya çevresinde tarımı yapılır
Gıda sanayisinde ve tıpta narkoz yapımında kullanılır
Bu üretimin büyük bir bölümü Ege Bölgesinden elde edilir
8-Anason:Alkollü içeceklere koku vermek amacıyla ve bitkisel çay
olarak kullanılır
Üretim alanları ise MarmaraEge ve Akdeniz’dir
9-Keten-Kenevir:Genelde ikisi bir anılmaktadır
Keten:Tohumları boya sanayinde kullanılır
(bezir yağı elde edilir)Liflerinden kot ve keten kumaşı yapımında kullanılır
Tamamına yakını Marmara Bölgesinde üretilir
Kenevirifleri ketene göre daha kaba olan bu bitki çuvalpaspas halat yapımında kullanılır
ayrıca bir türünden (hint keneviri)uyuş-turucu elde edildiği için üretimi devlet kontrolün dedir
Üretimin tamamına yakını Batı Karadeniz Bölümünden elde edilir
10-Soya Fasulyesi:Önceleri daha çok Doğu Karadeniz’de Ordu-Giresun çevresinde tarımı yapılırdı
1982 yılından sonra yağ sanayisinde kullanılmaya başlanılınca tarımı Akdeniz Bölgesinde hızla gelişmiştir
Kısa sürede geliştiği için bölgede ikinci ürün olarak yetiştirilir
Adana başta olmak üzere İçel Hatay çevresinde tarımı gelişmiştir
Türkiye üretiminin yaklaşık % 90’ını Akdeniz Bölgesi karşılar
11-Susamıcak iklim bitkisidir
Yurdumuzda başta Goğu Anadolu Bölgesi olmak üzere Akdeniz ve Ege Bölgelerinde tarımı yapılır Yağ elde edilir
Ayrıca helva yapımında kullanılır
DİĞER TARIM ÜRÜNLERİ
Yer Fıstığı: Akdeniz iklim şartlarında iyi yetişmektedir
En fazla tarımı Akdeniz bölgesinde Adana çevresinde gelişmiştir(%91)
Ayrıca Goğu Anadolu Bölgesinin batısında Ege Bölgesi’nde Muğla Manisa ve Aydın çevresi G
Marmara Bölümü’nde Balıkesir Çanakkale çevresinde tarımı yapılır
Çerez olarak tüketildiği gibi yağ da elde edilir
Üzüm: Kışın –40ºC ye kadar dayanabilir
Bundan dolayı meyveler içinde yetişme alanı en geniş olanıdır
Üzüm üretiminde başta Ege Bölgesi (Manisa İzmir Denizli ) gelir
2
Goğu Anadolu Bölgesidir
3
İç Anadolu Bölgesidir
Dünya kuru üzüm üretimde birinciyiz ve ihracat yapmaktayız
En az üretim Karadeniz’de yapılır
İncir:Akdeniz iklim bitkisidir
Kış ılıklığı ister ve yaz kuraklığı ister
En fazla tarımı Ege Bölgesi’nde gelişmiştir (Başta Aydın gelir
) Üretimin %80 i bu bölgeden karşılanır
Ayrıca Akdeniz Bölgesi G
Marmara ve Goğu Anadolu Bölgesinin batısında tarımı yapılabilir
Türkiye Dünya kuru incir üretiminde ilk sırada yer alır ve önemli ihracat ürünümüzdür
Fındık: Anavatanı Türkiye’dir
En iyi yetişme şartları Karadeniz iklim bölgesidir
Yurdumuz üretiminin %80’ini Karadeniz bölgesi karşılar
En fazla Ordu- Giresun olmak üzere Karadeniz kıyılarında tarımı yapılmaktadır
Ayrıca Marmara Bölgesinde Sakarya çevresinde tarımı yapılır
Türkiye dünya fındık üretiminde ve ihracatında ilk
sırada yer alır (%60-70)
Turunçgiller(Narenciye): Tropikal iklim bitkisidir
Yurdumuzda tarımı en fazla Akdeniz Bölgesinde gelişmiştir (%88) Antalya başta olmak üzere bütün Akdeniz kıyılarında tarımı yapılabilmektedir
Ayrıca Ege Bölgesinde İzmir’e kadar olan güney kıyılarında G
Marmara Bölümünün soğuktan korunmuş kıyılarında Doğu Karadeniz Bölümünde Rize çevresinde ve Goğu Anadolu Bölgesinin batısında tarımı yapılmaktadır
Muz:Tropikal iklim bitkisidir
Yurdumuzda Akdeniz Kıyılarında tarımı yapılabilmektedir
Bugün tarımı daha çok Alanya – Anamur arasında gelişmiştir
Elma:Üzümden sonra yetişme alanı en geniş olan meyvedir
(üzümden sonra soğuğa en dayanıklı bitkidir) Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir
Niğde Nevşehir AmasyaTokat Bursa Burdur
Isparta Antalya önemli elma üretim
merkezlerimizdir
Bölge olarak İç Anadolu ve Akdeniz üretimin büyük bölümünü karşılar
Antepfıstığı:En iyi yetişme şartlarını Goğu Anadolu Bölgesinde bulmuştur (% 90)
Başta Ş
Urfa ve G
Antep gelir
Ayrıca Akdeniz ve
Ege Bölgelerinde çitlembik ağaçlarının aşılanması ile de tarımı yapılabilmektedir
Üretim bir yıl fazla bir yıl azdır
Önemli ihracat ürünümüzdür
Kayısı:Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir
En fazla tarımı Anadolu Bölgesi’nde Malatya-Elazığ çevresinde gelişmiştir
Badem: Kıraç arazilerde yetişebilmektedir
Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilmektedir
En fazla İç Anadolu Bölgesinde Niğde –Nevşehir çevresinde gelişmiştir
Şeftali:Güney Marmara(özellikle Bursa çevresi) ve Kıyı Ege
Kestane:Güney Marmara ve Batı Karadeniz
Yumrulu Bitkiler:
Patates: kumlu topraklarda iyi yetişir
Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir
En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde gelişmiştir ( Nevşehir)
Ayrıca Ödemiş-İzmir Sakarya Trabzon Erzurum diğer önemli patates üretim merkezlerimizdir
Soğan-Sarımsak:Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir
Bursa –Karacabey önemli soğan üretim merkezi iken Kastamonu da sarmısakta önemli merkezimizdir
Soğan-sarmısak tarımı bütün bölgelerimizde yapılabilir
Sebzecilik: Sebzeler çok fazla su isterler
Yurdumuzda sebze yetiştiriciliği en fazla Akdeniz Bölgesinde gelişmiştir
Bu bölgeyi Ege ve Marmara Bölgeleri takip eder
En az geliştiği bölgemiz Anadolu bölgesidir
Sebebi yaz mevsiminin çok kısa sürmesidir
Ayrıca İç Anadolu Bölgesinde de sulama yetersizliğinden dolayı sebze tarımı gelişmemiştir
Sebze tarımı seracılık faaliyetleri ile Akdeniz ve Ege Bölgelerinde bütün yıl yapılabilmektedir
Seracılığın buralarda gelişme sebepleri; kışların ılık geçmesi ve güneşli gün sayısının fazla olmasıdır
Seracılıkıcaklığı kontrol altına alarak entansif (intansif) tarım metotlarını uygulamak suretiyle mevsiminden önce veya sonra turfanda sebze-meyve üretimi yapılan faaliyettir
Akdeniz(Antal-ya Bölümü ve Mersin çevresi)Kıyı Ege Güney Marmara(YalovaBursa Çevresi)
Gül ve Çiçekçilik:%90’dan fazlası Isparta çevresinde yapılır
Çiçekçilik özellikle seralarda Antalya’da ve Yalovada yetiştirilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul