08-20-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hollandanın Yemekleri - Hollandanın Yemek Kültürü
hollandanın yemek kültürü,
hollanda yemekleri,
hollandanın yemek isimleri,
hollanda yemeği
Hollanda’nın sömürge geçmişi Hollanda’nın yemek kültürü üzerinde ciddi bir etkiye sahip Endonezya mutfağının izleri Hollanda’nın yemek kültürünü oluşturuyor Hollanda’nın kendine özgü yemek kültürünün temelinde ise peynir ve tereyağı var Hemen her öğün bu iki lezzeti sofralarınızda bulmanız mümkün Hollanda’da yeme-içme denilince ilk sırayı bira alıyor Bir bira cenneti olan Hollanda'da, ülkenin kendi biraları dışında (Heineken, Amstel, Grolsch, vs ) her barda onlarca çeşit bira bulmanız mümkün Ayrıca cin de biraz kadar popülaritesi olan bir içecek olarak Hollanda’da karşımıza çıkıyor
Hollandanın Yemekleri
HOLLANDA EKMEĞİ
(Moulinex HBB & Pide Ekmek Yapma makinesi içindir)
Tüm dünyada leziz peynirieriyle anılan Hollanda'nındil peyniriyle hazırlanan ekmeği geleneksel Türk damak tadına da çok uygun
MALZEMELER
Su 375 ml (oda sıcaklığında)
Tuz 2 tatlı kaşığı
Beyaz Un 375 gr
Çavdar Unu 115 gr
Tam buğday unu 40 gr
Dil peyniri 150 gr
Haşhaş tohumu 40 gr + 20 gr (üstü için)
Kuru maya 1/3 yemek kaşığı (0,75 büyük ölçek)
HAZIRLANIŞI
Su ve tuzu pişirme haznesine koyun
Daha sonra unların yarısını, lif lif ayırdığınız peyniri ve haşhaşı ilave edin Son olarak unların kalan yarısını ve kuru mayayı ekleyin
2 numaralı pişirme programını, 3 numaralı kızartma seviyesini ve 1000 gr ayarını seçin "Başlama-durma" düğmesine basın
Sinyal sesini duyduğunuzda 20 gr haşhaş tohumunu ekleyin
Programın bitiminde makineyi açıp pişirme haznesini dışarı çıkartın Ekmeği haznenin içinde hafifçe ılınmaya bırakın
HOLLANDA USULÜ TEREYAĞLI KEK
Malzemesi:
500 gr un
20 gr maya
100 gr şeker
5 çorba kaşığı ılık süt
125 gr tereyağı
4 yumurta
1 tutam tuz
25 gr un
1 çay kaşığı kabartma tozu
İçi için:
3 yumurta sarısı
80 gr şeker
80 gr rende limon kabuğu
80 gr çekilmiş badem
25 gr toz şeker
Glasesi için:
150 gr pudra şekeri
1 çay bardağı meyve suyu
1 çay kaşığı limon suyu
60 gr kesilmiş badem
Hazırlanışı:
Unu bir kaba koyun Ortasına çukur açın İçine mayayı ufalayın 1 çay kaşığı şeker ve biraz süt ile karıştırın Biraz un ile yoğurup 15 dakika bekletin Bu arada tereyağını, yumurta, kalan şeker ve tuz ile çırpıp köpük haline getirin Beklettiğiniz hamura ilave edin Kalan sütü de katın Sonra hepsini birlikte iyice yoğurun Tekrar 20 dakika dinlendirin 25 gr unu kabartma tozu ile karıştırıp diğer hamura ilave edin Tepsinin üzerinde hamuru dikdörtgen şeklinde açın İçi için yumurta sarılarını şeker ile köpürünceye kadar çırpın Açtığınız mayalı hamurun üzerine sürün Limon kabuğu rendesini, çekilmiş bademi ve toz şekeri de üzerine serpin Hamuru eni geniş olan taraftan rulo yapın Hamuru yağlanmış kek kalıbının içine yerleştirin Üçüncü defa tekrar 20 dakika hamuru dinlendirin Kızdırılmış olan fırına sokup 40 dakika pişirin Kalıptan çıkartıp soğumaya bırakın Glasesi için pudra şekerini meyve suyu ve limon suyu ile karıştırın Kekin üzerine sürün Kesilmiş bademleri de glase kurumadan önce kekin üzerine serpin
HOLLANDA USULÜ ÇİKOLATALI PASTA
Malzemesi:
180 gr yumuşatılmış margarin
180 gr şeker
8 yumurta (sarısı, akı ayrılmış, akı çırpılıp köpük haline getirilmiş)
120 gr rendelenmiş çikolata
1 çay kaşığı tarçın
1 limonun suyu ve kabuk rendesi
250 gr çekilmiş badem
Kreması:
35 cl süt
80 gr şeker
3 yumurta sarısı
50 gr kakao
45 gr küçük doğranmış margarin
Çikolatalı glase:
90 gr çikolata
175 gr şeker
1/2 bardak su
Hazırlanışı:
Margarini bir kaba koyun Şekeri ve yumurta sarılarını katın Yaklaşık 30 dakika karışımı krem haline gelinceye kadar çırpın Çikolatayı 2 çorba kaşığı sıcak su ile eritin Sonra krem haline getirdiğiniz karışıma ilave edin İyice karıştırın Sonra tarçın, limon suyunu, limon kabuğu rendesini, çekilmiş badem ve yumurta akından hazırladığınız köpüğü katın Karışımı yağladığınız kaba koyup kızdırılmış fırında pişirin Soğumaya bırakın Sonra kalıptan çıkarıp enlemesine üçe bölün
İç için verilen malzemeleri bir kapta benmari usulüyle (içi su dolu bir kap içinde ateşe oturtarak) çırparak krem haline getirin Böldüğünüz keklerin arasına bu kremden sürün Sonra üst üste yerleştirin
Glase için çikolatayı yine benmari usulüyle eritin Bir kapta şekeri su ile kaynatın Şurup haline getirin Soğumaya bırakın Sonra şurubu erimiş olan çikolataya katın Pastanın üzerine ve yanlarına daha sıcakken bu glaseden sürün
FINDIKLI HOLLANDA BİSKÜVİSİ
300 gr un
150 gr toz şeker
175 gr tereyağı
1 yumurta
100 gr pudra şekeri
Yarım paket vanilya
Limon kabuğu rendesi
150 gr ince kırılmış fındık
Unu hamur tahtası üzerinde eleyiniz
Tereyağı ilâve ederek bıçak ile kıyınız
Bir yumurta akı, vanilya, limon kabuğu rendesi ilâve ediniz
Hepsini beraber yoğurarak birleştiriniz Bu hamuru 3 eşit parçaya ayırınız
Her bir parçayı ayrı ayrı merdane ile açınız
Her bir parçayı tahta üzerine serpilen toz şekeri üzerinde yuvarlayarak silindir şekline getiriniz
Sonra 1-1,5 cm kalınlığında parçalara kesiniz
Birer parmak ara ile tepsiye diziniz
Orta ısıda fırında pişiriniz
Arzu edilirse fırından çıktıktan sonra üzerine pudra şekeri serpiniz
HOLLANDA USULÜ MAYALI HAMUR
Malzemesi:
250 gr un
20 gr maya
1 çorba kaşığı şeker
1/4 litre ılık süt
75 gr kuru üzüm
75 gr kuşüzümü
1 yumurta
1 tutam tuz
1/2 limonun rendelenmiş kabuğu
açmak için un
3 litre su
tuz
Hazırlanışı:
Unu bir kabın içine koyun, ortasını havuz gibi açarak, ufalanmış mayayı içine koyun, üzerine şeker ekin Ilık sütten biraz ilâve edip ortadaki malzemeyi karıştırın Kenarlardan aldığınız biraz unu üzerine ekin Kabın üzerini nemli bir bezle örtün Ilık bir yerde 10-15 dakika maya kabarıncaya kadar bekletin Bu arada kuru ve kuş üzümünü soğuk suyla yıkayın Süzgece koyup üzerine kaynar su dökün ve suyunun süzülmesini bekleyin Bir kurulama bezi ile üzümlerin fazla suyunu alın Kalan sütü, yumurtayı, tuzu, rendelenmiş limon kabuğunu, maya ile karıştırın Un ile birlikte hamuru iyice yoğurun Hamurda baloncuklar meydana geldiği zaman hamurunuz hazır demektir Büyük temiz bir kurulama bezinin içine unu serpin Mayalı hamuru bunun içine koyun Tencerenin kapağını hamurun üzerine yerleştirin Kurulama bezinin dört bir ucunu tutup düğüm yapın Ancak hamurun daha kabaracağını göz önüne alarak düğümü gevşek banlamak gerekir Büyük bir tencerenin içine bol su koyun ve tuz ilâve ederek suyu kaynatın Beze sarılı hamuru tencerenin içine sarkıtın Suyu 75 dakika kaynatın Hamuru sıcak bir tepsiye alıp 2 kaşık ile ortadan bölün hemen servis yapın
TON BALIKLI SALATA (HOLLANDA)
Malzemeler
5 patates,
Bizim Mutfak Mayonez,
Ton balık,
Ağız tadına göre tuz,
3-5 adet turşu salatalık,
5 adet yumurta
Hazırlanışı
1 adım: Patatesler ve yumurtalar haşlanır,
2 adım: Patatesler ezilip yumurtaların bir kısmı içerisine küçük küçük dilimlenir
3 adım: Turşu salatalıklar rendelenip içerisine karıştırılır
4 adım: Tuz, tonbalık ve mayonez ilave edilerek karıştırılır
5 adım: Yumurtaların diğer kısmı halka halinde doğranıp ton balıklı salatanın üzeri süslenir
Öneriler: Ton balığın yağını da içerisine eklerseniz daha güzel bir tad elde edersiniz, ekmek üzerine sürülerek de yenebilir
HOLLANDA USULÜ PEYNİRLİ KANAPE
Malzemesi:
8 dilim tost ekmeği,
80 gr tereyağı,
8 dilim salam,
8 ince dilim taze kaşar
Hazırlanışı:
Tost ekmeklerinin her iki yüzünü de kızartın Birer yüzüne tereyağı sürün Üzerlerine önce salam dilimlerini, sonra da peynir dilimlerini yerleştirin, önceden ısttığmız fırına koyarak peynirlerin üzerleri kızarmcaya kadar pişirin Tost dilimlerini servis tabağına alın, kenarlarını yeşil salata ve domates dilimleri ile süsleyerek servis yapın
|
|
|