Konu
:
Ahududu Yetiştirilmesi
Yalnız Mesajı Göster
Ahududu Yetiştirilmesi
08-20-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ahududu Yetiştirilmesi
Yetiştirilmesi
Ahududu, taze ürünler pazarı ve ticari işleme için yetiştirilir
Geleneksel olarak yaz sonu mahsülü olan ahududu, yeni bir teknoloji, çeşitlilik ve yenilikler sayesinde tüm yıl boyunca tüketilebilir
Ahududunun tam olgunluğuna erişebilmesi için bol güneş ışığı ve suya ihtiyacı vardır
Kuş dışkısı ile yayılan tohumlarla ahududular bahçelerde sık sık yabani ot olarak baş gösterirler
Ahududuların yetiştirilmesine normalde kışın dip sürgünlerden başlanır
Bu sürgünler bir metre aralıklarla verimli, iyi kanalize edilmiş topraklara ekilmelidir
Dikimden önce toprağı derinlemesine kazarak ve gübre gibi organik maddeler ekleyerek hazırlayın
İlk sene, bitkinin rezervlerini depolaması ve büyüyebilmesi için bütün çiçekler toplanır
İkinci seneden itibaren bir önceki senin fidanları ilkbaharda çiçeklenecek ve yazın meyveler olgunlaşacaktır
İlkbahar ve yaz boyunca bitkiyi iyi sulanır, fakat sonbahar döneminde su miktarını azaltılır
Bu, fidanların kışı geçirebilmeleri için sertleşmekerini sağlayacaktır
Kış boyunca eski çiçeklenmiş fideleri toprak seviyesinde budanır
Yeni fidelerin de küçük ve zayıf olanları ayıklanır
Birbirilerine çok yakın büyüyen fideleri sökülür, fidelerin arasında 10-15 cm mesafe olmalıdır
Çoğu ahududu çeşidinin kazığa bağlanması gerekecektir
Ahududular kuvvetlidir ve biraz istilacı olabilirler
Bitkinin biraz uzağında sürgün verebilirler
İlkbaharda bitkinin sınırlarını işaretlenir ve bu bölgeyi bir bel ile kazınır
Bu işlem sürgünleri ayıracaktır
Bölgenin dışındaki sürgünleri kazıp çıkartılır
Koyu kırmızı rengini almış ve göbeğine dokunulan meyveleri toplanır
Meyveler bu zamanlarında en tatlı hallerine ve olgunluğa erişmiştir
Fazla meyvelerden ahududu reçeli yapılabilir veya bu meyveler dondurulabilirler
Kaynak : Wikipedia
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul