Yalnız Mesajı Göster

Tuncelinin Yöresel Yemekleri - Tunceli Yemekleri

Eski 08-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tuncelinin Yöresel Yemekleri - Tunceli Yemekleri



tunceli'nin yemekleri,tunceli yemekleri,tunceli'nin yöresel yemekleri,tuncelinin meşhur yemekleri,tunceli yemek tarifleri

Oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel yemekleri arasında Zerefet (Babiko), Sirekurt, Sirepati, Keşkek, Kavut, Patila unlu yemeklerine örnek verilebilir Yöreye özgü bitki ve sebze yemeklerinden, Gulik Yemeği, Mantar Yemeği, Döğme Çorbası, Döğme Pilavı, Gulik Çorbası, Guriz Yemeği ile kurutulmuş sebze yemekleri sayılabilir Geleneksel yöresel tatlılar arasında Helva, Dut Tatlısı, Aşure, Pancar tatlısı, Kabak Tatlısı, Heside (sulandırılmış Dut pekmezi, un ve tereyağı) ile baklava yer almaktadır

Zerefet ( Babıko , Pargaç )



Yapılışı

Pisirilmis ekmegin üstü yuvarlak daire gibi biçakla kesilir İçi iyice boşaltılır Boslukta çikarilan pismis ekmek, elle ufaltılır ; Ayri bir kap’a konulurSonra ufaltılan ekmek tekrar çıkarıldığı gömbe'nin içine konur

İsteğe göre sarmısaklı veya sarmısaksız ayran, kasik ile ufaltilan ekmegin üstüne ilave edilirSon olarak eritilmiş terayağı'da üstüne ilave edildikten sonra yenmeye hazır hale gelmiş olur

Şir ( Şire kut )

Yapılışı

Şir için hazırlanan hamur kıvamına geldikten sonra yuvarlak bir hale getirilerek, metel saçin altina yerlestirilir Saç, hamurun üstüne konulur Sicak kül ve ates, metel saçin üstüne serpistirilir Hamurun pistigi tahmin edildikten sonra sac'dan çikarilir Agaç kütügünden yapilmis,topike ( yoksa bildigimiz tencereye ) konur aletin içine ekmek parça parça edilerek konulur

Yogurt veye sarmisaklı ayran azar azar topikenin içine aktarilir Gine metel olan ostom ile dövülerek hamur haline getirilir Metel olan sini’nin (Büyük tabak) içine aktarilir Tahta veya metel kasik ile etrafini düzelttikten sonra tam ortasinda çukur açilirEritilmis tere yagi, bu çukur’a doldurulurBu işlemlerden sonra afiyetle yenmek üzere servis edilir

Xesıla ( Hasıl )


Yapılışı

Hasıl yemegi bulgur , un , tere yağı ve ayrandan yapılan bir yemektirSıcak suyun içerisinde bulgur iyice kaynadıktan sonra kıvamına gelene kadar azar azar un eklenir

Hasıl kıvamını bulunca bir tavada eritilmiş olan tere yağı hasılın ortasında açılmış havuzun içine boşaltılırSon olarak hasılın çevresine ayran dökülür ve afiyetle yenirİsteğe göre çeşitli baharatlarda eklenebilir

Bızıke Dorakın ( Patila )

Yapılışı

Evde yapılmış hamurun içine tulum peyniri ( veya çökelek ) soğan'dan yapılmış iç eklenirHamura iç ekledikten sonra diyer tarafı kapatılır ; köyde sacın üstünde , şehirde ise sac kullanılmadığı için üstü açık elektirikli fırınlarda pişirilirPiştikten sonra patila sıcakken içine tere yağı konur ; ve servise hazır hale gelir

Alıntı Yaparak Cevapla