Konu
:
Peynir Nasıl Seçilir Nasıl Saklanır
Yalnız Mesajı Göster
Peynir Nasıl Seçilir Nasıl Saklanır
08-18-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Peynir Nasıl Seçilir Nasıl Saklanır
Peynir yemek için ne çok bahanemiz var! Kahvaltıda tek başına yediğimiz yetmez börekte yemekte makarnada çorbada hatta tatlıda bile kullanırız
Peki gerçekten kaliteli besin değeri yüksek ve uzun süre bozulmadan muhafaza edeceğimiz bir peyniri nasıl anlarız? Peynirin faydalarından nasıl saklanacağına kadar kafamıza takılan her sorunun cevabını aradık
Bu kadar peynir içinden bir seni seçtim!
Kahvaltıların başrol oyuncusu karpuzun lezzeti hiçbir şeye değişilmez katığı
Hikâyesi lezzeti bol bir yiyecek: Peynir
Çökeleğinden kaşarına tulumundan tenekesine türlü çeşidini bilir ve yeriz
Sağlıklı beslenmemize olan katkısı ise tartışılmaz
Peki bizim için bu kadar kıymetli olan peyniri alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyor muyuz? Cevap
Eğer sık alışverişe çıkma imkânı bulamıyorsak ve aldığımız peynir uzun süre dayansın istiyorsak tercihimiz 'sert peynir' olmalı
Ayrıca peynirin tuzlu olması da dayanıklılık süresini artırır
Taze olup olmadığı en iyi kokusundan anlaşılır
Peynir tazeyken mis gibi kokar ve sizi kendine çeker
Bayatlamaya başlamış peynir üzerine sinmiş ağır kokudan belli olur
Tabii rengi de önemli
Her ne kadar bazı yöresel peynirlerin sararmışı hatta küflenmişi makbul olsa da
Peynirin üzerindeki gözenekler de önemli
Gözenekler mikroorganizmanın yaşamını sürdürürken açmış olduğu hava boşlukları olduğundan ve kültürlü peynirde mikroorganizma çalışması istenmediğinden bu peynirde gözenek olmaması lazım
Klasik peynirde ise gözeneklerin düzenli sayıda olması gerek
Teksüt Kalite Müdürü Sait Koçoğlu
Sütteki organizma sayısının mümkün olduğunca düşük olması gerekiyor
Koçoğlu
Yöresel peynirlere büyük kentlerin yanında özellikle yurtdışından çok fazla talep geliyormuş
Aranan ürürnler arasında Van otlu peyniri başı çekiyor
Erzincan tulum peyniri
Çok fazla bilinmeyen yöresel peynirler
Ülkemiz peynir bakımından müthiş bir çeşitliliğe sahip
Hepsi birbirinden güzel bu peynirler
Çanakkale'nin ezinesi
Ayrıca çok fazla bilmediğimiz lezzetler de var
İşte size Türk mutfağı uzmanı Dr
Nevin Halıcı'dan birkaç çeşit yöresel peynir önerisi: "Anamur'da bir Anamur tulumu vardır
Yine Erzincan tulumu çok güzeldir
Ama benim tercihim Van peynirleri
Otlu peynirler vardır
Dağdan toplanan sirmo
Ama o peynirin de iki çeşidi vardır
Eski peynir ve salamura peynir
Eski peynir salamura değildir
Küpte ters çevrilerek suları akmış
Bir de Konya'nın küflü peyniri çok lezzetlidir
Ereğli ilçesi civarlarında yapılır
Van peynirinden sonra ikinci tercihimdir
Ama doğal yollardan küflenmesi çok önemli
Hileli yollarla küflendirilenler çok sağlıksız
Yurtdışından gelen misafirlerim küflü peyniri çok beğeniyor
"Nevin bu Konya rokforu" diyorlar
Hayır diyorum bu Konya'nın küflü peyniri
"
Peyniri nasıl saklamalıyız?
Yiyecekleri saklamak artık eskisi kadar zor değil
Ancak peynir gibi bozulmaya meyilli gıdaların saklanmasında dikkat etmemiz gerekenler var
Nevin Halıcı
Evde pratik saklama yöntemi ise jelatine sararak hava almasını engellemek
Bu yöntemle 1 kalıp peynir 1 ay bozulmadan kalır
Peynirin soğutucu motorla temas etmemesi de önemli
Tuzlu olması dayanıklılık süresini artırıyor
Tuzunu alması için peyniri suda çok fazla bekletmek yoğurtlaştırabilir
Yiyeceğiniz kadarını bekletmeniz ve hemen tüketmeniz daha uygun
Peynirin faydaları neler?
Memorial Hastanesi Beslenme Uzmanı Yeşim Çelik
Gelişme çağında ihtiyacı olan kalsiyumu peynir sağlıyor
Yarım yağlı ya da yağsız peynirin kalsiyum ve protein oranı yüksek
Çelik
Beyaz peynir
Ama günde en az iki dilim peynir yemekte yarar var
Çelik; kahvaltılarda mısır gevreği
Yoğurt ve süte göre peynirin kalsiyum oranı daha yüksek
Çelik
"
'Peynire Dair' her şey bu kitapta
Bu kadar peynirden konuşmuşken
Nilhan Aras
Ahmet Uhri
Dr
Özlem Tokuşoğlu ve Yrd
Doç
Dr
K
Kaan Tekinşen'in hazırladığı kitapta
Yedi bölümden oluşan kitapta
"Tekeden teleme çalarsak" isimli son bölümde yöresel peynirlerin tanıtıldığı kitap
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul