08-17-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İş Yerindeki Gerginlikle Başa Çıkma Yolları
Kocasına destek veren bir eş, eşinin iş başarısını artıracaktır
Aile ortamında güvende, rahat olmak, evi bir sığınak olarak görmek iş stresini azaltır İyi bir eş altı çizilmemiş bir anlaşma ile evin sorumluluğunu alır  
Prof Dr Nevzat TARHAN stresle ilgili tüm bilinmöeyenler BUGÜN okurları için kaleme aldı
Eşlerin her ikisinin çalıştığı aile modelinde yeni sorunlar eklenmektedir Özellikle Türk aile modelinde kadın hem iş hem ev sorumluluğunu beraber götürür Annelik, ev hanımlığı ve çalışma hayatı kadını daha çok yıpratır ABD’de yapılan araştırmalar boşanan çiftlerde artışın nedenini yeni aile modeline bağlıyor ABD’de de erkekler çalışan eşle evlenmeye bağlı rolünde değişimi göz ardı ediyor Yani evin iş sorumluluğunu kadından bekleme eğilimi fazladır Bu da tartışma ve gerilim kaynağı yaratıyor
YAKINLARINIZDAN DESTEK ALIN
Eşlerin her ikisinin çalışmak zorunda olduğu çalışma modellerinde aile dışı yardım önem kazanır Böyle bir yardım yoksa tarafların sorumlulukları paylaşmaları gerekir
İYİ İLİŞKİLER KURUN
Bir çalışma grubunda iyi ilişkilerin kurulması kişi sağlığı ve iş veriminde önde gelen bir etmen Üste saygı gösterilmemesi yani önemsenmeme, dostluk davranışı içinde olmama, sevgi sıcaklığının bulunmaması gerilim duygularına yol açar
DEĞİŞİKLİKLERE TAKILMAYIN
Yaşlanmanın getirdiği değişiklikleri olgun karşılayabilmek doğru bir yaşam felsefesi ile kazanılır Mutlu ve huzurlu yaşlıların daha uzun ve sağlıklı yaşadıkları biçimsel gerçeklerdendir Yaşlanma insanda bedensel ve zihinsel olarak bazı değişiklikler getirir Yaşlanmanın doğal belirtileri olan değişiklikler üzerinde fazla durmak yaşlıların en büyük stres etkisidir Sürekli sağlık sorunlarını düşünen bir yaşlının sağlık sorunları bir şiddetinden beş şiddetine çıkacaktır
ÇAPTAN DÜŞTÜM DUYGUSU
Başarıyla yaşlanmayı başarmak söylenmesi kolay uygulaması zor olan bir durumdur Yaşlanan insan “Çaptan düştüm” duygusunu hissedecektir Fizik olarak çaptan düşen insan zihin olarak çapını genişletmişse iyi, mutlu ve umutlu yaşlılık geçirilecektir Yaşı ilerleyen insan eğer karamsar kişilik özellikleri taşıyorsa bir sorun yaşadığında sorunu büyütecektir Sorunun gerçek sorun olup olmadığı ayırt edemezse Depresif sürece girebilir iŞ
ARKADAŞINIZA DESTEK VERiN
İş yeri ortamında zor durumlarda destek görülmemesi, barışçıl olmayan yarışmacılık, rekabet kaygılarının paylaşılmaması stres kaynağı olmaktadır Sıkıntı, depresyon, psikosomatik hastalıklar böyle durumlarda belirgin artmaktadır
TEK TiP OLMAKTAN ISRARLA KAÇININ
Büyük ve ideal yöneticiler insanların farklılıklarını korurken, aynı amaç etrafında benzer hareket şekliyle çalışanlarını çalıştırmayı başarır Tek tip insandan oluşmuş bir yönetimde yetenekler ortaya çıkamamaktadır
STRESiN BELiRT iLERi
Rekabete karşı koymayı becerememe Kendine güvensizlik “Benim fikirlerim” budur diyememe
İş yerindeki sorunlara aşırı duygusal tepki gösterme Karışıklıkta başarısızlık ve panik
Başarılı olmayı başaramama
Karar verme sürecinde yetersizlik
Dayanışma eksikliği
Katılımcılığın azalması
İş kazalarının artması
İş performansının düşüklüğü
İşe devamsızlığın artması
Kalite kontrolündeki hatalar
Hatalara karşı vurdumduymazlık
Alkol sigara kullanım artması
Sağlık sorunlarının artması
Yorgunluk, sinirlilik, baş ağrıları sebepleri, zor kalkma, kolay ağlama, uyku düzeninin bozulması, yalnız kalma isteği, iştahsızlık, çarpıntılar, mide bağırsak hastalıkları, allerjiler, romatizmal ağrılar gibi psikosomatik belirtilerde artışın yaşanması
iŞ GERiLiMiNi ARTIRAN NEDENLER?
Yöneticinin adil olmaması, yeteneklere katılımcılığa, teknik bilgi ve donanıma uygun davranım içinde olmaması, karar mekanizmasında kararlara daha çok kimseyi katmaması iç gerilimi artırır
|
|
|