|  08-16-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Kanola Yağı Ve Kanser Riski... 
 
              
 Kanola yağı ve kanser riski
 
 
   Kanola yağı, kolza bitki tohumlarının genetik yolla ıslah edilmesi ile elde edilmiş tohumlardan üretilen bir yağ çeşididir
  Kolza ise gıda yağ bitkilerinin içinde en fazla zehirli olanıdır  
 2 Eylül 2008 12:57
 
 
 Kanola yağı, kolza bitki tohumlarının genetik yolla ıslah edilmesi ile elde edilmiş tohumlardan üretilen bir yağ çeşididir
  Kolza ise gıda yağ bitkilerinin içinde en fazla zehirli olanıdır  Öldürücü zehiri olduğu için, böcekler onu yemezler   
 Kanada tarafından geliştirilip dünyaya tanıtıldığından dolayı "Canadian oil, low acid" kelimelerinin başlangıç harflerinin birleştirilmesinden oluşturulan canola (kanola) ismi ile yayılmıştır
  
 Kolza yağı uzun yıllar makinalarda ve bilhassa buharlı makinelarda yağlama maddesi olarak kullanılmıştır
  İkinci Cihan harbinden sonra, yenilebilir yağ yapımına yönelinmiş, 1950'li yıllarda marketlerde satılmaya başlanmıştır  
 Ancak hayvanlar üzerinde yapılan deneyler insan sağlığında kalp hasarlarına sebep olduğunu ortaya koydu
  Bunun üzerine bazı ülkelerin araştırmacıları bu yağın kullanılmasının tehlikeli olduğunu bildirdiler  
 Yıllar gittikçe kötüye gidiyordu
  Kozla (kanola) yağı, insanda ve hayvanda amfizem solunum sıkıntıları, kansızlık, kabızlık, aşırı duyarlılık ve körlük sebebi olabiliyor  Yasak edildiği tarihte İngiltere ve Avrupa'da 1986-1991 arasında sığır, koyun vs  gibi büyükbaş hayvanların yemlerinde kolza yağı kullanılmakta idi  O dönemde hızla DELİ DANA hastalığı başgöstermişti  
 Kanola yağının etkileri konusunda fareler üzerinde yapılan çalışmalar pek çok problemleri göstermiştir
  Farelerde kalp, böbrek, böbrek üstü ve tiroid bezlerinin yağlı dejenerasyonu gelişme göstermiştir  Diyetlerinden kanola yağı çıkarıldığı zaman birikimler eriyor, fakat organlardaki hasarlı dokular geride kalıyor
  Kanola yağı bağışıklık sistemini de zayıflatıyor  
 Bu yağda yoğun bir şekilde bulunan erusik asitin akciğer kanseri ile bağlantıları üzerinde durulmaktadır
  Sinir ve kan dolaşım sistemlerinde de zararlı etkileri olduğu bildirilmektedir  Zararlı etkilerinin kanola yağının doğrudan bir trans yağ asidi oluşu ile ilişkilendirilmektedir  
 Bu yağlar kullanılarak üretilen margarinlerin daha da büyük bir risk taşıyacağı ifade edilmektedir
  
 Diğer yandan, Kanola tohumlarının genetik yapısı üzerinde oynanarak daha düşük erosik asit oranlı yağ elde edilmeye çalışılmakta olduğu bildirilmektedir
  
 Problem, çok ucuz olduğu için, haberimiz olmadan ekmekte, margarinde ve her çeşit işlenmiş gıdada kanola yağının kullanılmış olabileceğidir
  Burada tüketici olarak bizim uyanık, bilgili ve sorgulayıcı olmamız önemlidir
  Böylece gıdalarımızın içerisine katılabilecek bu gibi zararlı katkıların bilgisini önceden temin etmiş oluruz  Sağlıklı olmadığı için, yemek yağı ve salata yağı olarak kanola yağı kullanmaktan kaçınmalıyız  
 Bugün için bu yağdan ve türevlerinden uzak durmanın daha uygun olacağını düşünüyoruz
  
 Kaynak:
 http://en
  wikipedia  org/wiki/ Canola http://www
  shirleys -wellness- cafe  com/ canola  htm http://www
  aspartam e  ca/page_ oho3  htm http://www
  findheal er  com/glossary/ C  php3 Canola Oil - Rape In A Different Guise By Maj
  Amal Kumar, The Wall Street Journal Article June 7,1995
 Is Canola Oil Healthy?
 Canola Oil - Is It Safe? Evidence Points To BIG Trouble
 Canola - Canada's Oil Spill Onto The American Market
 Health Warning / CANOLA OIL
 CANOLA OIL -  Danger
 
 Haldun Coşkun
 www
  iyilikguzellik  com 
 | 
	|  |   |