Konu
:
Süt Neden Taşar?
Yalnız Mesajı Göster
Süt Neden Taşar?
08-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Süt Neden Taşar?
Sütün içinde birçok madde bulunur
Bunlar laktoz, yağ, mineraller ve proteindir
Fakat bunların dışında sütte aslında en çok bulunan madde sudur
Sütün içindeki yağda, kabaca gliserol ve yağ asitleri bulunur
Bu yağ asitlerinin yoğunluğu sütteki diğer maddelerden daha düşüktür
Süt içinde küçük kürecikler oluşturan katı yağ süt ısıtılmaya başlandıktan sonra yukarı doğru yükselmeye başlarlar
Yağın erime noktasına yakın bir değer olan 50° C’de süt üzerinde kabuksu bir katman oluştururlar
Bu sırada ısınan süt içinde buhar kabarcıkları oluşmaya başlar
Bu kabarcıklar da ısındıkça yukarı yönelirler ve sütün yüzeyine ulaştıklarında yağ küreciklerinin oluşturduğu katmanlar karşılaşırlar
Buhar kabarcıkları önce kabuğun altında birikmeye başlar
Fakat zamanla hem sayıları artar hem de burada birleşerek daha büyük kabarcıklar oluştururlar ve sonunda kabuğu ittirebilecek kadar yüksek bir basınç yaratırlar
Bu durumda süt taşar
Sütün ya da üzerinde kabuk oluşan çorba gibi diğer yiyecek ve içeceklerin taşmasını istemiyorsanız, onları ısıtırken başında bekleyip karıştırarak ve kabuk oluşumunu engelleyip taşmalarını önleyebilirsiniz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul