08-15-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Allahu Teala´Ya Hamd Etmek -Allahu Teala´Ya Hamd Etmek Hakkında...
ALLAHU TEALA´YA HAMD ETMEK
Hamd Etmek Müstahabdır
Hutbede Allah´a Hamd Etmek
Duâ Sonunda Hamd Etmek
Nimet Gelince Yahud Kötülük Kalkınca Hamd Etmek
Hamd Üzere Yemin Etmek
Allah´ın Resulüne Salât Getirmek
Yanında Peygamber Anılan Kimsenin Peygambere Salât Ve Selam İle Emredilmesi
Allah´ın Resulüne Salât Getirmenin Şekli
Duaya Allah Teala´ya Hamd Ve Peygambere Salât Getirmekle Başlamak
Peygamberlere Ve Onlara Tâbi Kılarak Âl´lerine (Ailelerine) Salât Getirmek
Ashab Ve Diğer Mü´minlere Rahmet Dilemek
Lukman Ve Meryem´e Duâ Şekli
ALLAHU TEALA´YA HAMD ETMEK
Allahu Teâlâ buyuruyor:
[size="3"](Ey Resulüm) de ki: Hamd olsun Allah´a; selâm olsun, O´nun seçtiği (peygamber) kullarına  ?
[size="3"]"De ki: Allah´a hamd olsun; O, yakında size azab alâmetlerini gösterecektir "
[size="3"]"Söyle: O Allah´a hamd olsun ki, evlâd edinmemiştir "
[size="3"]"Eğer şükrederseniz, elbette size nimetlerimi arttırırım "
[size="3"]"Beni ibadetle anın ki, ben de sizi mağfiretle anayım Bana şükredin de nankörlük etmeyin "
Allah´a hamd ve şükür etmeyi emreden ve faziletlerini açıklayan ayetler çoktur
295- Ebû Hüreyre´den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre,Re-sûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdu:
"Her şerefli iş ki, ona Allah´a hamd ile başlanmamıştır; o iş bereketsizdir " Bir rivayet de şöyledir:
"Her söz ki, ona Allah´a hamd ile başlanmamıştır; o kesiktir (bereketsizdir) ´* Diğer bir rivayet de şöyle:
[size="3"]"Bismillâhirrahmânirrahîm ile başlanmayan her önemli iş güdüktür (bereketsizdir) "
Alimler şöyle demiştir: Her kitab yazanın, ders okuyanın, ders okutanın, hutbe oyunanın, kız isteyenin ve önemli diğer işlerde bulunanın, Allah´a hamd ile başlaması müstahab olur
İmam Şafi´î (Rahimehullah) demiştir: Kişinin, kız isterken ve istenilen her işin başında insanın Allah Tealâya hamd ve sena, Allah´ın Resulüne (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de Salât getirmesini severim
|
|
|