08-14-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Savat Bucak Merkez Köyü Lice Diyarbakır
Savat Bucak Merkez Köyü Lice Diyarbakır
savat köyü bilgileri - savat köyü tanıtım - savat köyü resimleri
Savat (bucak merkezi), Diyarbakır ilinin Lice ilçesine bağlı bir köydür
Köyde dükkânlar, karakol, kilise tepesinde radar bulunmaktadır
Tarihi
Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur köyün kürtçe adı (HEZAN)dır köye lice kaymakamlığınca kayacık adı da verilmiştir ve bu isim 2008 yılında yapılan köy okuluna da verilmiştir kayacık ilköğretim okuluna çevre köylerin öğrencileri de gelip eğitim görnektedirler  ilim çevrelerince bilinen şeyh Muhammed Selim efendi de bu köyde doğup vefat etmiş ve kabristanı da buradadır özellikle bayramlarda kabri, ziyaretçi akınına uğramaktadır ayrıca şeyh muhammed selim'in talebelerinden xoce xasi de bu köyde doğup vefat etmiştir xoce xasi licenın ilk müftülerindendir ve ilk zazaca mewlütü de xoce xasi yazmıştır
Kültür
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur
Coğrafya
Diyarbakır iline 76 km, Lice ilçesine 24 km uzaklıktadır
İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir
Nüfus
Köyün nüfusu 918 iken göç nedeniyle halkın çoğunluğu, Diyarbakır,a az bir kısmı ise İstanbul, İzmir, Antalya ve diğer şehirlere ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerine göç etmiş durumdadırlar
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 359
2000 260
1997 563
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Geçim kaynakları, tütün, bağlar, buğday kenevir ve hayvancılıktır
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır
Altyapı bilgileri
köyde okul 2008 yılında faaliyete girmiştir kayacık ilköğretim okulu adı ile köy ana yoldan 15 km uzaklıktadır Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır köyde 2 jandarma karakolu bulunmaktadır 
kaynak
yerel net
vikipedi - özgür ansiklopedi
köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
|
|
|