Prof. Dr. Sinsi
|
Kayseri Yöresel Yemekleri - Kayserinin Yöresel Yemekleri Nelerdir
Kayseri mutfağı,
Kayseri yemekleri
Pastırma ve Sucuk, Kayseri'nin meşhur mantısı (yağ, tepsi, vs) mutlaka tadılmalıdır
Kesme çorba:
Malzemeler:
2 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay bardağı su
2 yemek kaşığı kıyma
1 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı salça
4 su bardağı su
Tuz karabiber ve nane
Hazırlanışı: Yumurta, un, tuz ve 1 çay bardağı su ile hamur hazırlanır ve açılır, ince şeritler halinde kesilir Su kaynatılır, kesilmiş olan hamurlar ilave edilir Kıyma ve salça eklenir, kaynatmaya devam edilir Hamurlar pişince üzerine yağda kızdırılmış nane dökülerek servis edilir
Kayseri'nin zengin bir mutfak kültürü vardır Kayseri adıyla adeta özdeşleşmiş olan pastırma ve sucuğun ünü, yurtdışına taşınmıştır Nefis yemek çeşitleri arasında “mantı”nın ise özel bir yeri vardır Günlük softaların dışında, ziyafetlerde ve düğünlerde çok özel yemekler hazırlanır Geleneksel yaşam tarzının sürdürüldüğü dönemlerde, beslenme ve tüketim alışkanlıkları günümüzden farklıdır Kent yaşamının insanlara sunduğu olanaklar şüphesiz ki bu alışkanlıkları ve beslenme biçimini değişime uğramıştır Ancak Kayseri'nin yöresel yemekleri bu değişimden etkilenmeden geleneksel tat ve lezzetlerle softaları süslemektedir
Kayseri mutfağı ağırlıklı olarak unlu ve etli besinlerden oluşur Mantı Kayseri'nin en gözde yemeğidir Araştırmalara göre 36 çeşit mantı pişirilmektedir Bunlar arasında en yaygın olanı etli mantıdır
Evlerde en çok tüketilen ve halk arasında "Aşma-karna" tabir edilen yiyecek türü, kesme çorba, erişte ve makarnadan oluşmaktadır
Unlu yiyeceklerden bir diğeri, su böreğidir Kuru börek, tandır böreği, katmer yine unlu yiyeceklerdendir
Arabaşı, hem yapılması, hem de yenmesi marifet isteyen bir yemektir Bu yemeğin en önemli adabı, kaşığa büyük parça halinde hamur almak ve bunu çorba tasma batırırken içine düşürmemek ve hamurları çiğnemeden yutmaktır Hamuru düşürenlere, aynı yemeğin yaptırılması cezası uygulanır
Güveç Kayseri'nin en gözde yemekleri arasındadır Toprak güveçlerde, özellikle yaz aylarında sebzeden yapılan bir yemektir Ana malzemesini, patlıcan, domates, biber, sarımsak ve et oluşturur Buna patates ilave edildiği de olur
Pehli, sulu köfte, pirinçli köfte, saç kebabı, fırınağzı, karın-mumbar, yağbâri, pöç, kovalama, üzüm yemeği etli ve yumurtalı yemeklerin en ünlüleridir
Tatlılar ise zengin bir çeşide sahiptir Oklava baklavası, açma baklava, kamış baklava, güllü baklava, fincan ağzı, nevzine, im helvası, telteli (pişmaniye), dut pekmezi, aside, incir dolması Kayseri sofralarını süsleyen tatlılardır
Bunların dışında Kayseri'nin kendine özgü çok çeşitli yemekleri vardır
|