08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlıklı Beslenmek İçin 12 Kural
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı beslenme için 12 temel adımı belirledi Buna göre, tahıl, taze sebze ve meyve tüketimi artmalı, et yerine kurubaklagil tercih edilmeli İşte öneriler:
BESLEYİCİ bir diyet yapılmalı Hayvansal kaynaklı besinler yerine temel olarak bitkisel kaynaklı besinler tercih edilmeli
GÜNDE birkaç kez, ekmek, makarna, pirinç, patates gibi tahıl grubundaki besinler tüketilmeli
GÜNDE birkaç kez, taze sebze ve meyve alınmalı
VÜCUT AĞIRLIĞI (beden kitle indeksi), tercihen her gün yapılan orta düzeyde fiziksel aktiviteyle birlikte önerilen sınırlar içinde tutulmalı Beden kitle indeksi, kişinin vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünerek elde edilen bir değer 18 5-24 9 arası normal sayılıyor
YAĞ alımı kontrol edilmeli Diyette yağdan gelen enerji oranı yüzde 30’u geçmemeli ve tereyağı, kuyruk yağı gibi doymuş yağlar yerine ayçiçek, mısırözü, soya, zeytinyağı gibi doymamış yağlar tercih edilmeli
YAĞLI kırmızı etler ve kırmızı et ürünleri yerine mercimek, kuru fasulye, nohut gibi kurubaklagiller ile balık, tavuk ve yağsız etler tercih edilmeli
SÜT ve süt ürünleri kullanılmalı Ancak bunların az yağlı ve az tuzlu olmasına dikkat edilmeli
SEÇİLEN besinler düşük şekerli olmalı, tahıllar, baklagiller gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmeli
TUZ tüketimi azaltılmalı Bir günde alınan tüm tuz miktarı, bir tatlı kaşığını geçmemeli Tuzun iyotlu olmasına özen gösterilmeli
GÜNDE iki kereden fazla alkol alınmamalı Her alınan içki miktarındaki alkol değeri on gramı geçmemeli
YEMEKLER hijyenik şekilde hazırlanmalı Haşlama, fırın veya ızgara gibi pişirme yöntemleri kullanarak yemeğe eklenecek yağ azaltılmalı
BEBEKLERE, ilk 6 ay yalnızca anne sütü verilmeli
|
|
|