Konu
:
Kurban Etine Dair Merak Edilen Herşey
Yalnız Mesajı Göster
Kurban Etine Dair Merak Edilen Herşey
08-13-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kurban Etine Dair Merak Edilen Herşey
Kesilen kurban etlerinin saklanmasının ve kullanılmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğu biliniyor
Etlerin çok çabuk bozulabileceğini söyleyen Sema Hastanesi Beslenme Uzmanı Hayrettin Mutlu, etlerin saklanması hakkında bilgiler verdi
Etlerin çok kolay bir şekilde buzdolabının derin dondurucu bölmesinde uzun süre saklanabileceğini söyleyen Mutlu, "Etler derin dondurucuda -18 derecede uzun süre saklanabilirken, buzdolabında -2 derecede bir hafta saklanabilir
'' dedi
"Et ve et ürünleri çabuk bozulma riski taşıyor
Donmuş etlerin çözdürülüp tekrar dondurulmaları birtakım mikroorganizmaların üremesine imkan sağlıyor
Bu nedenle çözdürülen et tekrar dondurulmamalı, hemen pişirilmeli
" diyen Mutlu, kurban etlerinin bir yemeklik olacak kadar küçük parçalar halinde buzdolabında poşetlerde saklanmasını istiyor
Et yerine kas yememek için, eti dinlendirin
Kurban etini hemen buzdolabına atarsanız lastik gibi sert olur
Kas yerine et yemek istemiyorsak kurban etleri parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde (14 santigrat derecenin altında) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli
Bu süre 5-6 saati geçmemeli
Daha sonra et buzdolabına kaldırılmalı
Büyük parçalar bozulmaya sebep olur
Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez
Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (ikinci günde) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür
Yeşillenmiş et yenilmemeli
Yeşillenme görülen kısımlar kesinlikle tüketilmeyip atılmalıdır
Kurbanlık etin dayanma süresi kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı şartlarında 5 veya 6 gündür
Bu süre kıymada genellikle 3 gündür
Soğuk kasılması, eti sertleştirir
Etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına veya 10 santigrat derecenin altında bir ortamda tutulursa soğuk kasılması denilen durum ortaya çıkar
Düzensiz kasılmalar nedeni ile et tam bir olgunlaşma evresi geçiremediğinden sert yapı ve lezzet kaybı görülür
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul