08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yılbaşı Gecesi İçin Özel Yemek Listesi - Yılbaşı İçin Yemek Tarifleri Yapılışları
Yılbaşı Gecesi İçin Özel Yemek Listesi - Yılbaşı İçin Yemek Tarifleri Yapılışları
DOMATES ÇORBASI
Malzemeler
2 adet olgun domates,
1 çorba kaşığı domates salçası
4 su bardağı su
1 kutu krema
Yarım çay bardağı sıvıyağ
4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Salçayı sıvıyağla iyice karıştırıp, ocağa alın Hafifçe kavurun Ardından, kabuklarını soyup, blendırdan geçirdiğiniz domatesi ekleyin Domatesler iyice eriyene kadar pişirin 4 su bardağı sıcak suyu katın Tuzunu ayarlayın Kremayı bir tavaya koyup ısıtın Diğer tarafta çorba kaynarken kremayı ekleyin Bir müddet daha kaynatıp, tencereyi ocaktan alın
Sıcakken, rendelenmiş kaşar peyniri ile servis yapın
KESTANELİ HİNDİ DOLMASI
Malzemeler
2 Kg’lık bir adet hindi
8 su bardağı su
½ yemek kaşığı tuz
Salçası için
80 gr sadeyağ (4 yemek kaşığı)
2 adet orta büyüklükte kuru soğan
1 kahve fincanı domates salçası yada 2 adet irice domates
2 su bardağı hindi suyu
Kestaneli iç pilav
375 gr pirinç (1,5 su bardağı)
250 gr kestane
1 adet orta boy kuru soğan
60 gr sadeyağ (3 yemek kaşığı)
1 yemek kaşığı çam fıstığı
2 yemek kaşığı kuş üzümü
Tuz, karabiber, yeni Bahar, tarçın
6 kişi için temizlenmiş hindi 8 bardak su ile tencereye konur ve etleri yumuşayıncaya kadar kaynatılır Bu arada suyun ısınmasıyla oluşan köpükler delikli bir kepçe ile alınır Sonra yağın içine soğanlar çentilerek pembeleşinceye kadar tutulur Domates kullanılacaksa, üstüne domateslerde konur Domatesler kavrulduktan sonra hindi suyu ilave edilir (eğer salça kullanılıyorsa, bu safhada sulandırılmış salça ilave olunur) Sonra, hindi bir tepsiye konur Üzerine bu salça dökülerek fırına konur
Diğer yanda, iç pilav hazırlanır 2 silme yemek kaşığı yağ içine 1 adet soğan çentilir Çam fıstıkları da atılarak kavrulur Daha sonra pirinç ilave edilir ve 10 dakika kadar kavrulur Bu arada kestaneler hafifçe yumuşayacak ama dağılmayacak şekilde haşlanır Sonra pirinçlere silme 1 çay kaşığı karabiber, tarçın, bahar, kuş üzümü tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve kestaneler ilave edilir Üzerine 1,5 bardak su ilave edilir 20 dakika kadar kaynatılır
Fırından çıkarılan hindinin içine pilav doldurulur 10 dakika daha fırına atılır Servise getirilirken hindinin ayakları aluminyum folyo ile süslenebilir
BROKOLİ SALATASI
Malzemeler
250 gram brokoli
6 adet küçük patates
Yarım çay bardağı tane mısır
3-4 çorba kaşığı çorba kaşığı beyaz peynir
1 5 küçük doğranmış salam
2 çorba kaşığı mayonez
1 adet limonun suyu
Zeytinyağı, tuz
Kızarmış ekmek dilimleri
Patatesleri haşlayıp küp doğrayın Brokolileri kaynayan suya atın 2-3 dakika haşlayın Çıkarıp parçalara bölün Tüm katı malzemeyi karıştırın Tuzunu katın Zeytinyağı, mayonez ve limon suyunu karıştırıp salatanın üzerine gezdirin
Kızarmış ekmek dilimleri ile servis yapın
PEYNİRLİ TEPSİ BÖREĞİ (HAZIR YUFKADAN)
Malzemeler
3 adet yufka
200 gr süt (¾ su bardağı)
125 gr sıvı ya da katı yağ
2 adet yumurta
Malzemeler 22-24 cm yarıçapındaki bir tepsiye göre verilmiştir
Önce ¾ bardak süte, iyice çırpılmış 2 adet yumurtayı ve 125 gr sıvı ya da katı yağı katınız İyice karıştırınız Sonra tepsiyi katı ya da sıvı yağ ile iyice yağlayınız ve 1 adet yufkayı bütün olarak ve ortalayarak seriniz Üstüne hazırlamış olduğunuz sütlü karışımından yufkayı ıslatacak şekilde dolaştırarak 1-2 kaşık dökünüz Yufkaları tepsi çapı büyüklüğünde parçalara ayırarak, sayıca yarısını 1 kat yufka üstüne sütlü karışım şeklinde tepsiye seriniz Ortaya peynirli içi seriniz Geri kalan yufkaları da aynı şekilde 1 kat yufka üstüne sütlü karışım şeklinde tamamen seriniz İlk serdiğiniz yufkanın taşan kenarlarını çekerek böreğin üstüne kapatınız
Böreğin en üstüne kalan sütlü karışımı gezdiriniz Orta hararetteki fırında 50-60 dakika kadar pişiriniz
PEYNİRLİ BÖREK İÇİ
Malzemeler
200 gr yağsız beyaz peynir
1 adet yumurta
½ demet maydonoz ve/veya dereotu
Beyaz peynir çukurca bir kaba konarak, çatalla ezilir 1 adet yumurta sarısı ve ince ince kesilmiş maydanoz ve/veya dereotu katılarak yeniden ezilir ve karıştırılır
ZEYTİNYAĞLI FASULYE PİLAKİSİ
Malzemeler
2 bardak kuru fasulye (iri cins)
3 adet kuru soğan
5-6 diş sarımsak
2 adet domates
2 tane havuç
1 demet maydanoz
1 bardak zeytinyağ
2 Kesme şeker
Tuz
Kuru Fasulye akşamdan suya bırakılır Ertesi gün bu su dökülerek, yeniden konulan su ile haşlanır
Tavaya bir bardaktan 2 parmak eksik zeytinyağ konur Halkalar halinde doğranmış kuru soğan, 5-6 diş sarımsak, küçük küçük ya da ince ince kesilmiş havuçlar aynı anda konularak soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur Üzerine kabukları doyularak küçük küçük doğranmış ya da rendelenmiş domates konulurak 2-3 dakika daha kavrulur Haşlanan fasulye soğuk su ile yıkanır Tavadaki malzemenin üzerine konulur Üzerine tuz ve 2 kesmeşeker konulur İyice pişirilir
Üzerine kıyılmış maydanoz ve bir parça limonla servis yapılır
Zeytinyağlı yemekler pişirildikleri tencerede soğumaya bırakılır Soğuduktan sonra servis tabaklarına alınır
KABAK TATLISI
Malzemeler
2 Kg bal kabağı
1 Kg toz şeker
Süslemek için ceviz
Kabağı bütün aldıysanız dilimleyip kabuklarını soyarak geniş bir kapta şekerle örterek bir kaç saat bekletin Kabuklarını soyup hazırlamak biraz zor olduğundan dilimlenmiş olarak satılanlardan almanız önerilir Bekleme süresi sonunda sulanmış olan kabakları hiç su koymadan kısık ateşte ağır ağır pişirin Yumuşayınca ateşi kapatıp soğumaya bırakın
Servis sırasında üzerini dövülmüş cevizle süsleyin
Afiyet olsun     
Alıntı
|
|
|