08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fırında Soğan Dolması Tarifi Yapılışı
Fırında Soğan Dolması Tarifi
4 büyük soğan (kabukları soyulmuş)
1 tatlı kaşığı tuz
60 gr (4 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı tereyağı
100 gr dana kıyması
50 gr salam (ince doğranmış)
60 gr (1 su bardağı) taze ekmek içi
1 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
1 çay kaşığı kekik
1 defne yaprağı (ufalanmış)
1 çay kaşığı karabiber
Keskin ve ince bir bıçakla soğanların üstlerinden 2 cm kadar bir kısmı kesip alınız Soğanların alt kısımlarından da ince bir dilim kesip düz durmalarını sağlayınız, ince kenarlı bir çay kaşığı ile soğanların ortalarını çıkarınız (1+1/2 cm kalınlığında bir kenar bırakınız ) Soğanların ortalarından çıkardığınız kısımları ufak ufak doğrayıp, bir kenara bırakınız
Ortaları oyulmuş soğanları büyük boy bir tencereye koyup, üstlerini örtecek kadar su ekleyerek, içine 1/2 tatlı kaşığı tuz serpiniz Tencereyi harlı ateşe oturtup kaynatınız Kaynayınca kapağını kapatıp 5 dakika, orta ateşte pişiriniz Tencereyi ateşten alıp delikli bir kepçeyle soğanları bir tabağa çıkarınız (Tenceredeki pişme suyunu atınız )
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (190° C) getirip, ısıtınız Bir tatlı kaşığı tereyağı ile fırın tepsinizi yağlayıp bir kenara bırakınız
Doğrayıp bir kaseye koyduğunuz soğanlara dana kıyması, salam, taze ekmek içi, maydanoz yaprağı, kalan 1/2 tatlı kaşığı tuz, biber ve kekiği ekleyip bir çatalla hepsini birbirine karıştırınız
Büyük bir tavaya 2 çorba kaşığı tereyağı koyup, orta ateşte eritiniz Yağ kızınca kasedeki karışımı boşaltıp, arasıra karıştırarak 5-6 dakika, yumuşayıncaya kadar pişiriniz (Karışımın renginin kahverengileşmemesine dikkat ediniz )
Tavayı ateşten alıp, pişirdiğiniz harcı oyduğunuz soğanların ortasına tepeleme doldurunuz Soğanları yağladığınız fırın tepsisine koyunuz (Hazırladığınız dolma harcından arttıysa, tepsinin dibine, soğanların etrafına döşeyiniz ) Kalan 2 çorba kaşığı tereyağı ufak parçalara bölüp, soğanların üstlerine yerleştiriniz
Fırın tepsisinin üstünü kapatıp, fırının orta katına sürerek 30-35 dakika, soğanlar yumuşayıp içlerindeki harç kızarana kadar pişiriniz
Tepsiyi fırından alıp, soğan dolmalarını delikli bir kepçeyle bir servis tabağına çıkararak, servis ediniz
|
|
|