08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransız Usulü Bittek Tarifi Yapılışı
biftek nasıl pişirilir - fransız mutfağından biftek tarifi
Malzemeler:
1-1,5 kg sığır filetosu
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı rafine yağ
Sosu:
2 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı rafine yağ
2 çorba kaşığı arpacık soğanı (ince doğranmış)
2 su bardağı et suyu
1 defne yaprağı
1 kahve kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
Yapılışı:
Etin fazla yağlarını alıp, 5 cm'lik kareler halinde 1,5 cm kalınlığında kesiniz (ya da kestiriniz) ve peçete ile iyice kurulayınız 2 çorba kaşığı tereyağı ve 1 çorba kaşığı rafine yağı büyük bir tavada orta ateşte eritip, etleri 2-3 dakika pişiriniz (Etlerin böylece yalnızca dışı kahverengileşecek, içleri pembe kalacaktır )
Etleri bir maşa ile tavadan alıp, ısıtılmış bir servis tabağına koyarak, sos hazırlanana kadar sıcak kalmalarını sağlayınız
Küçük bir kapta unu ve 1 çorba kaşığı tereyağı tahta bir kaşıkla iyice karıştırınız Daha sonra kullanmak için bir kenara bırakınız
Büyük bir tavada, kalan 2 çorba kaşığı tereyağı ve 1 çorba kaşığı rafine yağı ısıtıp, köpükleri kaybolunca, kıyılmış arpacık soğanları ve sarımsağı ekleyip karıştırarak, 5 dakika kavurunuz et suyu, defne yaprağı, kekik, tuz ve biberi de tavaya koyup, sos yarıya inene kadar kaynatınız
Tavayı ateşten alıp, sosu bir telle çırparak un-tereyağ karışımını, her defasında 1 tatlı kaşığı koymak üzere, sosa yediriniz
Unlu tereyağı sosa tamamen karışınca, tavayı tekrar ateşe koyup, sosu 1 dakika hafifçe kaynatarak defne yaprağını içinden alınız Sosu etlerin üstüne boşaltarak hemen servis ediniz
Not: Fransa'nın her bölgesinde değişik biçimlerde yapılan geleneksel bir yemektir Dilerseniz sosuna mantar, domates (yada her ikisini) ekleyebilirsiniz Bifteği, karışık salata, yeşil sebze ve kızarmış patatesle servis edilebilir
alıntı
|
|
|