Yalnız Mesajı Göster

Arjantin Mutfağı

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Arjantin Mutfağı



Arjantin Mutfağı ete dayalı bir mutfaktır Arjantin dünyanın en çok sığır eti üreten ülkesidir Bu onların tarihinden gelir Geçmişten günümüze kadar Arjantin yerlileri hayvancılık yapmış ve ana besin maddesi olarak da et tüketmişlerdir


Arjantin'de yeme alışkanlığı 4 ana bölgeye göre değişkenlik gösterir Bu değişkenlik mutfağın temel besin maddesi olan el dışındaki besin maddelerinde ortaya çıkar Ayrıca Arjantin halkı İspanyol, Yahudi, Fransız, İtalyan, Alman göçmenlerinden ve yerlilerden oluşmuştur Bu farklı kültürler doğal olarak yerel kültürü etkilemiştir


Kuzey Arjantin'de mutfak tahıl ve ete dayanır Ama bu bölgede sığır eti yerine keçi eti tüketilir Güney'de ise geniş besicilik ortamında sığır eti ve av etleri yenir En ünlü aşçıların yetiştiği bu bölgede mutfak çok gelişmiş ve rafinedir


Arjantinliler çok fazla ekmek tüketmezler Genelde pirinç ve patates yerler Bunlar ekmeğin yerini almaz sadece tamamlar


Arjantinliler tatlıyı çok severler Tatlıları genellikle sütlü tatlılar, kremalı tatlılar ve böreklerdir Bu tatlılarda çok reçel kullanırlar Arjantinliler sütle hazırladıkları tatlılarına "dulce de leche" "sütlü tatlı" derler Bu tatlılar dünyanın en lezzetli ve değişik sütlü tatlılarıdır


Arjantinliler kendilerine özgü "yeşil çay" içerler "Mate" denilen yeşil çay diğer çaylar gibi kaynamış sıcak su ile hazırlanır Bu çayla ilgili felsefik bir yaklaşım da vardır Arjantin'de bir eve konuk gittiğiniz zaman size bu çayı ikram ederler Bu çay dostluğun ve paylaşımın simgesidir


Arjantinlilerin dünyaca ünlü kırmızı ve beyaz şarapları vardır Genelde ülke halkı yemeklerinde şarap içer


Arjantinlilerin sabah kahvaltısı çok hafiftir Genellikle çay, kahve, süt veya kendilerine özgü içeceklerden birini içerler Croissant yani ay çöreği, ekmek, tereyağı ve reçel yerler Arjantin'de en önemli iki öğün öğle yemeği ve akşam yemeğidir Öğle ve akşam yemeklerinde çok et, pirinç, patates ve taze sebze tüketirler Bu yemekler genellikle sütlü bir tatlı ile biter Arjantin halkı genelde akşamüstü saat beşte de mutlaka çay içip, sandviç veya kek türü birşeyler yer

Pastis in panadas "Kordoba Böreği"


hazırlama: 40 dakika

dinlenme: 30 dakika

pişirme: 20 dakika


hamur için:

1/2 kg un

1 çorba kaşığı toz şeker

40 gr tereyağı veya içyağı

4 çorba kaşığı süt

ılık su

tuz


iç için:

200 gr içyağı veya tereyağı

1/2 kg bonfile

1/2 kg yeşil soğan

3 havuç

1 acı yeşil biber

2 domates

1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber

1 tatlı kaşığı kimyon

1 çorba kaşığı çekirdeksizkuru üzüm

10 siyah zeytin

2 katı yumurta

sıvıyağ

karabiber

tuz


Unu, tereyağı veya eritilmiş ve posası alınmış içyağı, ılık süt, şeker, tuz ve aldığı kadar ılık su ile yoğurarak, yumuşak bir hamur hazırlayın Dinlenmesi için bir kenara bırakın


Eti önce ince dilimler halinde kesin Daha sonra bu dilimleri ince şeritler getirin Bu şeritleri minik parçalar halinde doğrayın Yeşil biberi, taze yeşil soğanları ince ince kıyın


Her börek için hemen hemen bir tatlı kaşığı hesabı ile tencereye tereyağı veya arzuya göre posası alınmış içyağını koyun Eriyince içine eti atın ve hafifçe 5 dakika kadar kavurun Daha sonra içine ince kıyılmış yeşil soğanları ve biberleri ilave edin ve hafif ateşte çevirerek kavurun Domateslerin kabuğunu soyup doğrayın Havuçları soyun, minik parçalar halinde doğrayın ve domatesle birlikte tenceredeki et, soğan ve biberlerin üzerine atın Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin Bu arada katı yumurtaları küçük küçük kesin Zeytinleri ince ince kıyın Sebzeler pişip rengi değişince, içine küçük küçük kesilmiş katı yumurtaları, ince ince kıyılmış siyah zeytinleri koyun Karabiberi, tuzu, kırmızı biberi, kimyonu ve çekirdeksiz kuru üzümü ilave edin Hepsini karıştırıp soğuması için bir kenara bırakın Hamurdan bir yumurta büyüklüğünde kopardığınız parçaları hemen hemen, bir çay fincanı altı büyüklüğünde kalınca 3 mm kadar açın İçine hazırladığınız içten bolca koyun ve kenarlarını birleştirdikten sonra, hamurun ucunu alttan yukarı doğru bukle vererek ve kıvırarak kapatın Veya daha kolay olarak böreği masaya koyup, kapattığınız iki ucun üzerine çatalla bastırarak şekil verin Daha sonra yağlanmış bir fırın tepsisine sıralayarak kızgın fırında 20 dakika kadar pişirin Ya da derin bir tavada kızdırılmış bol yağda 2-3 dakika, börekler altınımsı kahverengi oluncaya kadar çevirerek kızartın

Alıntı Yaparak Cevapla