Konu
:
Balık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler..
Yalnız Mesajı Göster
Balık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler..
08-13-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Balık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler..
BALIK ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur
Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker
Taze balığın derisi gergin ve parlak olur
Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir
Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır
Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir
Çünkü tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilirler
Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur
Balık bayatladıkça bu renk değişir
Ancak bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadklarını belirtmek lazım
Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannedersede aslında bu mürekkeptir
Böyle bir aldatmacaya başvuran tezgahtan kesinlikle balık alınmamalıdır
Taze balık hemen hemen kokusuzdur
Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar
Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır
Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir
HANGİ BALIK HANGİ MEVSİM YENİR
Her balığı her mevsim bulamadığınız gibi hepsinin tutulma mevsimi ve lezzetli oldukları zamanlar farklıdır
İşte aylara göre balığı ne zaman bulabileceğinizin kısa bir listesi
Ocak
Uskumru lüfer palamut istavrit lezzetini korur
Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır
Çinekop kofana ve mezgit ise pazarlarda kolayca bulunur
Tekir ve kırlangıç; bolca avlanır
Barbunya kılıç ve mercan az tutulur
Şubat
Şubatta başlayan kalkan mevsimi mayıs ayı sonuna kadar devam eder
Tekir bolca çıkar
Uskumru lüfer palamut ise yağını kaybetmeye başlar
Gürnüşbalığı ve kefal lezzetle yenir
Mart
Kefal levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır
Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur; tavası ve pilakisi yapılabilir
Gürnüşbalığı fazlaca çıkmaya başlar
Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir
Kofananın ise ızgarası olur
Tekir lezzetlidir
Nisan
Kalkanın en bol zamanıdır
Mercan levrek kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya baslar
Bu nedenle diğer aylara göre daha ucuzdurlar
Ancak kılıç çok lezzetli değildir
Gürnüşbalığı kefal mezgit tekir ve barbunya çok tutulur
Eşkina bu ayda görülür
Mayıs
Levrek barbunya dil balığı tekir kılıç ve iskorpit zevkle yenir
Fazlaca çıktığından her gün pazarlarda bulmak mümkündür
Uskumru torik palamut hamsi ve istavrit yağlarını kaybetmişlerdir
Kefal ise lezzetlidir
Haziran
Haziranda balık az tutulur
Dip balıkları yumurtalarını dökmüş olduklarından dağınık gezerler
Bu nedenle balıkçılık açısından verimsiz bir aydır
Tekir barbunya mercan levrek ve eşkina bulunur; ama pahalıdırlar
Temmuz
Mevsimi başlayan sardalya ekim ortasına kadar lezzetini sürdürür istavrit ile uskumru kızartmaya ve haşlamaya elverişlidir
Tekir ve barbunya lezzetli kefal ise lezzetsizdir
Ağustos
Çingene palarnutu mevsimi açılır
Boyu uskumru kadar ya da biraz daha iridir
Sardalyanın en lezzetli zamanıdır
Ağustos ayında kılıcın tadına doyum olmaz izmarit lezzetini bulmuştur
Kefal tavsiye edilmez
Eylül
Sardalya ve kılıç lezzetlidir
Palamut irileşir her türlü pişirmeye elverişlidir
Lüfer bu dönem pahalıdır istavrit ve kırlangıç bolca çıkar
Ekim
Geçici balıkların yazın Karadeniz'de beslenip Marmara'ya göçe başladıkları dönemdir
Bu nedenle bol miktarda balık çıkar
Uskumru turfanda olarak kendini gösterir
Lüfer tam lezzetini kazanmıştır istavrit yağlanmıştır
Palamut bolca çıkar
Tekir barbunya kılıç levrek mercan sardunya eşkina torik izmarit gibi balıkları ucuz almak mümkündür
Kasım
Uskumrunun en iyi zamanıdır
Torik akışı başlamıştır
Pisinin en lezzetli olduğu aydır
Ekim ayında bol bulunan ve'lezzetii olan balıklar kasım ayında da vardır
Aralık
Uskumru lüfer palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü pişirilebilirler
Hamsi lezzetlidir
Tekir bol bulunur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul