Konu
:
Uşak Sözlü Tarih
Yalnız Mesajı Göster
Uşak Sözlü Tarih
08-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Uşak Sözlü Tarih
UŞAK Sözlü Tarih
Avşar Beyi Söylencesi:Avşar Beylerinden biri ava çıkmıştır
Av peşinde koşarken Bizans sınırına girmiştir
Ttusak olarak Tekfurun huzuruna çıkarılır
Tekfur:"buralarda ne arıyorsun?" diye sorar
Avşar Beyi:,"Hiç, canım sıkılmıştı şöyle bir çıkıp gezeyim bir kale fethhedeyimdedim" der
Tekfur güler,"Kaleyi tek başına mı alacaksın" der
Avşar Beyi de gülümser " Hayır dağın öbür yamacında silahlı 10
000 askerim var
birkaç saat içinde dönmezsem buraya üşüşüp taşüstünde taş koymayacaklar,çok kan dökülecektir
" der
Tekfur korkar onbin atlıyla başedeccek askeri yoktur
Bir çare aramaya koyulur
"Aramızda bir antlaşma yapalım ben size yılda bin altın beşyüz koyun bir o kadar da deve at versem,bu savaştan vaz geçermisiniz?"Afşar Beyi şöyle bir düşünür:"Kan dökülmesini istemeyen bir insansınız
Hatırınız için önerinizi kabul ediyorum
Hemen hazırlayın ben döndükten sonra da yollayın,sakın ola ki yola asker çıkarmayın,atlılarım üzerime asker saldırdığınızı düşünüp kaleye saldırabilirler
isteklerimi de tam zamanında gönderin
"der
Bizans tekfuru böyle bir belayı savuşturduğu için memnundur
Tek başına bir kaleyi aldığı için namı artan Afşar Beyi zamanla bölgeye tamamıyla hakim olur
Ali ile Kezban söylencesi:Yörede yaşayan zengin bir alenin Kezban adında çok güzel bir kızı vardır
Dağ eteğinde sürüsünü otlatan çoban bir gün kızı görür ve sevdalanır
Kezban da ona tutulmuştur
Ali yıllarca sırrını saklar ama bir gün gelir artık dayanamaz ve anasını kızı istemeye gönderir ana yüreği dayanamaz ve varır kız kapısına kızı ailesinden ister
Bey kızar:"Oluna söyle yüksek dağların başı dumanlı olur
Baş döndürür
Başını yükseklerde gezdireceğine,dağın eteğinde sürüsünü otlatsın kendi dengini bulsun "der
Bu sözler Hem Ali yi hemde Kezban'ı derinden yaralar iki aşık kaçmaya karar verirler
Gece yarısı bir pınar başında buluşurlar
ama pusu kuran beyin adamları ikisinide öldürürler
Olay tüm çevreyi etkiler
Her ikisininde ardından türküler yakılır
Evren Dede söylencesi:Bir zamanlar Banaz ilçesinin günümüzde Evren Dede koruluğu denilen yerde türküler çalıp söyleyen bir Türkmen koca yaşamaktadır
Ezgiler öylesine yankılanır ki duyan sese doğru koşar ve Evren Dede susmadıkça yanından ayrılamazmış
Bir gün gelir artık koruluktan ses gelmez olur koruluğa gidenler Evren Dede den hiçbir iz bulamazlar
Ama sazından gelen nağmeler koruluğa sinmiştir
Yel estikçe sesler dökülür
çamların uğultusuna karışıp Uşaklılar a Evren Dede'nin ezgilerini dinletir
Günümüzde de yel estiğinde yörede aynı namelerin geldiği ne inanılır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul