Konu
:
Birlik Köyü Hakkında Bilgi Sürmene Trabzon
Yalnız Mesajı Göster
08-10-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Birlik Köyü -Birlik Köyü Sürmene-Birlik Köyü Hakkında -Birlik Köyü Resimleri
İlçe: SÜRMENE
İl: TRABZON
İle Uzaklığı: 58 km
İlçeye Uzaklığı: 20 km
Rakım: 415 m
Birlik, Trabzon ilinin Sürmene ilçesine bağlı bir köydür
Armutlu ve Küçükdere köylerinin bir kısmının 1990'lı yılların sonunda birleşmesiyle oluşan köyün isim babası köy halkıdır
Köyün eski adı Ğorğor olarak bilinmektedir
Köy halkının takribi olarak 1700'lü yılların sonlarında köye gelen Türkmen aşiretlerinden Bozulus aşiretinin Küçüklü cemaatının soyundan gelenler olduğu sanılmaktadır
Aşiretin diğer kolu ise Araklı ilçesinin Purnekler köyüne yerleşen Purnaklar Cemaatıdır
Köyün kültürel özellikleri tipik Karadeniz köy yaşamını yansıtmakla beraber suni generis özellikler gösterir
Karadeniz'in özellikle coğrafi koşullarının sonucunda köyden köye ulaşımın tarih boyunca zor olması dolasıyla köyden köye kültürel farklılıklar ve konuşulan dilin ağızlarında farklılıklar vardır
Eski adıyla Ğorğor (Küçükdere, Birlik, Fındıcak ve Armutlu) köyü bu anlamda Karadenizin diğer köylerine göre farklı bir ağız yapısıyla Türkçe'yi kullanır
Köy kültürel yaşamında yaylacılık önemli bir yer tutar
Köy yaşamının şehre entegrasyonun tamamlanmadığı dönemlerde (1980'li yılların sonuna kadar) köyden yaylayaa göç ve yayladan köye göç çok önemli sosyolojik bir gerçeklikti
Birlik köyünde yaşayanlar başta Madur dağının kuzeyin de yer alan Lişit (Paşadüzleri) yaylası ile Oylum (Vunit) köyüne yakın Büyük Yaylada yerleşiktirler
Yaylalarda yapılan "yayla şenliklerine" köy halkı katılmaktadır
Birlik Köyü köy halkının ortaklaşa kullanabilecekleri sosyal alanlardan yoksundur
Köy de köy halkının sosyalleşme alanları olarak köyde bulunan bakkalar önemli rol oynar
Ancak bu sosyalleşme özellikle erkekler için geçerli olup kadınlar arsında ki sosyalleşme alanı olarak köyün belli noktalarında bulunan ve çay üreticilerinin yaş çay yapraklarını fabrikalara sattıkları çay alım yerleridir
Yaş üretiminin başladığı mayıs aylarında açılmaya başlayan yaş çay alım yerleri eylül ayına kadar açık kalmakta ve köy halkı arasında iletişim kurulan, sosyalleşilen yerler olmaktadır
Köyün yola kavuşması ile beraber köy kültürü önemli değişimler göstermiştir
Bunların başında yayla yollarında yük taşımaya gidiş önemli bir köy kültürü olarak yer etmişken artık ulaşımın araçlarla yapılaması bu kültürü yok etmiştir
Yine köy halkından çok az bir kısmının yaylacılığı hayvanlarıyla beraber yapması ve yaylada hayvancılık yapmanın gözden düşmesiyle köy halkının toplanıp kamyonlarla hep beraber yaylaya çıkması gibi sosyal kültürel yaşama ait etkinlikler oldukça azalmıştır
Üretim biçimindeki ve ekonomik faaliyet alanındaki değişme köy kültüründe ve sosyal yaşamında önemli değişikler doğurmuştur
Köydeki ilkokul 1949 yılında açılmıştır
İlk öğretmeni Temel Naci Atalar'dır
Ayrıca üst mahallede de iki derslikli bir ilköğretim okulu vardır
Ancak köyde bugün itibariyle aktif bir eğitim kurumu yoktur
Taşımalı eğitim uygulaması dolayısıyla köy çocukları yakın köydelerdeki okullarda eğitim almaktadır
Köyün eğitim olanaklarının kısıtlılığına rağmen köyde yetişmiş kişiler arasında üniversite mezunları önemli yer tutmaktadır
Trabzon iline 58 km, Sürmene ilçesine 14 km uzaklıktadır
Küçükdere vadisinin batı yönünde yer almakta ve doğu cephesine bakmaktadır
Köyün arazi yapısı oldukça eğimli olmakla birlikte bazı bölgelerde eğim oldukça azalmaktadır
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir
Kıyı Karadeniz'e ve bağlı olduğu ilçe merkezine göre, yükseklik ve denizden uzaklığı dolayısıyla yıllık sıcaklık ortalamaları düşüktür
Köyün ekonomisi tarıma dayanır
Köyde her hangi bir sanayi üretim tesisi yoktur
Köy ekonomisinde köy kökenlilerin yarattığı turizm potansiyeli önemli bir iktisadi hareketlilik oluşturmaktadır
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır
Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur
Ptt yoktur, sağlık evi vardır
Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol kısmenasfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır
Köyün bünyesinde köy halkının ortak kullanımına ait olabilecek sosyalleşme olanakları mevcut değildir
Sadece köyün Balamurt denen yerde gençlerin futbol oynamlarına uygun bir top sahası mevcuttur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul