Yalnız Mesajı Göster

Zonguldak Yöresi Göceli Tarhana

Eski 08-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zonguldak Yöresi Göceli Tarhana



Göceli Tarhana

Malzemeler:

2 kg katı yoğurt
1 kg çekilmiş göce (buğday kırığı)
1/2 kg un
1/2 kg süt
2 yumurta
tuz

Yapılışı:

sütün tamamını kaynatıp içine göcenin yarısını at,kaynayınca söndürsütün içine biraz su da katabilirsin
Bir tepside kalan göceyi, unun tamamını ve pişirdigin göceyi soğuyunca karıştır
Büyükce bir leğende yoğurdu yoğur; üstüne yumurtaları kır,karıstırhazırladıgın göceli karışımı biraz biraz yoğurda ilave ederek karıstır
yoğurma işlemini avucunla sıka sıka yapyumruk atmayumruklayarak yogurunca tarhana pişecek zaman ıslanmaz
Yoğurma işlemini akşamdan yapılıp sabaha kadar üstü örtülü bekletilirsabahleyin guneş goren bir yerde (terasda, balkonda,)kuçük parcalar halinde dökülür (dökme işlemi: avcunun içine bir parça tarhana hamuru alıp kuçuk parcalar halinde koparıp bir örtü üzerine yerleştirilmesi)
parcalar tamamen kuruduktan (yaklaşık 2-3 gün) sonra toplanırTamamen kurumazsa küflenebilir

Tavsiye:
Sabahleyin dökülen tarhanadan biraz ayırıp öyle ıslak pişirirsen oda cok lezzetli oluro buzlukta ve ya dondurucuda bekleyebiliyorancak normal yerde beklemez, bozulur

Alıntı Yaparak Cevapla