08-10-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Abdülkadirköy Köyü Hakkında Bilgi Ayancık Sinop
Abdülkadirköy Köyü Ayancık resimleri - Abdülkadirköy Köyü Ayancık hakkinda bilgiler
Abdülkadirköy, Sinop ilinin Ayancık ilçesine bağlı bir köydür
Tarihi
Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur
Kültür [değiştir]
Yöresel Yemekleri
Kuyu Kebabı: Kuzu veya dananın kuyuda pişirilmesi ile yapılır Panayırların en önemli yemeği olan kuyu kebabını diğer zamanlarda da, özellikle Ayancık'ta yiyebilirsiniz
Hamsi Dolma: Hamsinin değişik çeşitleri içinde en önemli yemeğidir Hamsi ayıklanıp, kılçıkları çıkarılarak, sırt üzeri tepsiye dizilir Az pişirilmiş pirinç veya bulgur zeytinyağı ile üzerine dökülür Tekrar hamsiler dizilir Zeytinyağı ve yumurta karıştırılıp üzerine dökülerek fırına verilir
Nokul: Kıymalı, üzümlü, yoğurtlu, cevizli olarak özellikle bayram areflerinde yapılan bir börek çeşididir Un, süt, yoğurt, tuz katılarak hamur mayalandıktan sonra oklava ile açılır, içine malzemesi konarak rulo yapılır Üzerine yumurta sürülür, çörekotu serpilerek fırına verilir
Keşkek: Bölgenin en taninmis yemeklerinden olan keskek; etli veya etsiz dövülmüs bugday veya dövülmüs misirin kuru fasulye ile pisirilmesiyle yapilan lezzetli bir çorbadir Genellikle hidrellezde yapilir
Katlama: Ocakta ve saç üzerinde, açılmış hamurun(yufkadan biraz kalın) av kanadı ile yağlanarak kızartılması ie hazırlanır Yoğurt, ayran veya pekmezle yenir
Kulak(Mantı) : Un, su, tuz ve yumurta karıştırılarak sofra üzerinde açılır, kare halinde kesilir, içine kıymalı, soğanlı ve karabiberli olarak hazırlanan malzemesi konulur Köşeleri üstüne gelecek şekilde katlanır Kaynar suya atılarak haşlanır Tepsiye dökülüp, üzerine ceviz, keş serpilir Ayrıca sarımsaklı yoğurtlu da yapılır Son olarak ta üzerine kızdırılmış tereyağı serpilir
Çerkez Tavuğu : Sıcak veya soğuk olarak yapılır Yanına mısır unundan yapılan çerkez pastası ilave edilir
Kıymalı Pide: Pazar sabahlarının geleneksel pidesidir Açık veya kapalı olarak yapılır Üzerine yumurta kırılır veya sürülür Pide salonlarında da tanınmış Karadeniz pidelerini bulmak mümkün Ayrıca kaşarlı, etli ,pastırmalı ve sucuklu olarak da yapılır
Saç Böreği: Normal hamur yapılır ve açılır İçine pirinç, soğan, kıyma, karabiber, ve tuz karıştırılarak hazırlanır
Kuyu Kebabı: Kuzu veya dananın kuyuda pişirilmesi ile yapılır Panayırların en önemli yemeği olan kuyu kebabını diğer zamanlarda da, özellikle Ayancık'ta yiyebilirsiniz
Hamsi Dolma: Hamsinin değişik çeşitleri içinde en önemli yemeğidir Hamsi ayıklanıp, kılçıkları çıkarılarak, sırt üzeri tepsiye dizilir Az pişirilmiş pirinç veya bulgur zeytinyağı ile üzerine dökülür Tekrar hamsiler dizilir Zeytinyağı ve yumurta karıştırılıp üzerine dökülerek fırına verilir
Coğrafya
Sinop iline 52 km, Ayancık ilçesine 17 km uzaklıktadır
İklim
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 267
1997 240
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - ramazan yıldız
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -
Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu vardır Köyde, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
|
|
|