08-10-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Artvin Yemekleri - Artvinin Yemek Kültürü
Artvin Geleneksel Yemekleri - Artvin Mutfağının Özellikleri - Yöresel Artvin Mutfağı - Kafkasların Lezzeti Artvin Mutfağı
Yemek Kültürü:
Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler; peynir kuymağı ve kaymak kuymağı Sebzelerden ve kır otlarından yapılan yemekler; dağ pancarı, kuş yemeği, gımı, yaban semiz otu, ebegümeci bazı otlardan yemek yapılmaktadır Taze asma yaprağı ve lahanadan sarma ve yemekler örnek verilebilir Taze fasulyenin kurutulmuşundan yapılan “Puçuko” özel sebze yemeğidir
Artvin yöresinde, mutfak geleneği çok zengindir
Çorbalar,
Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler,
Sebzelerden ve kır otlarından yapılan yemekler,
Hamur işleri,
Et ve et yemekleri,
Ve Tatlılar çeşitlilik içinde üretilmektedir
Hamur işleri; Laz Böreği, katmer, erişte, hınkal, çergebaz, bişi, lokum, hamur işlerindendir
Kışlık kavurma, ağaç şişlerde yapılan kebaplar etli yemeklerin yöreye özgülerindendir
Keşkek, gendima, herisa, ve şilav gibi yemekler tanelilerden yapılan yemeklerdendir
Hasuta, kaysefe, zurbiyet ve ballı lokum tatlılardandır
Çorbalar; Püşürük çorbası, ayran çorbası, tutmaç çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası yöreye özgün çorbalardandır
Kafkasların Lezzeti Artvin Mutfağında
Karadeniz’e kıyısı olan en doğudaki ilimiz Artvin, yeşil ve mavinin en güzel tonlarının buluştuğu bir cennet parçası Çay, fındık, pirinç, mısır, karalâhana ve hamsi Artvin damak tatlarının en belirgin unsurları Birbirinden lezzetli yöreye has yemeklerde hem Karadeniz Bölgesi’nin hem de Kafkasların izlerini görmek mümkün Artvin’de mısır ekmeğinin tadı ile tandır ekmeğinin lezzeti birbirleriyle yarışır Artvin, çorbalarıyla da kendine özgü bir mutfaktır
Beyaz lahanadan yapılan lahana çorbası, ‘gendima’ adlı süt çorbası, yoğurttan yapılan nişoş, ısırgan otunun en lezzetli hali diyebileceğimiz çinçar ve daha birçok yöresel çorba ile Artvin mutfağı çorba severler için zengin seçenekler barındırır
Damaklarda unutulması imkânsız tatlar bırakacak Artvin yemeklerinin sırları biraz da bu yaylaların eşsiz dokusunda yetişen bitkilerin, kullanılan etlere kadar işleyen aromalı tatlarında gizli Artvin’i değerli kılan bir diğer gastronomi hazinesi de yöreye özgü bir arı ırkı olan Kafkas arısının ürettiği bal
Kafkas arısı, uzun hortumlu diliyle çiçeklerin en derin noktalarındaki nektara ulaşabilen bir arı ırkı Kaçkar Dağları’nın endemik çiçekleriyle bezeli zengin bitki örtüsünden topladığı polen ve nektarin ile ürettiği yüksek aromalı ve lezzetli bal, dünya çapında tanınıyor
|
|
|