08-06-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çarşıya Girince Okunacak Dualar
Çarşıya Girince Okunacak Dualar
789- Ömer İbni Hattab'dan (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde Re*sûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur "Kim çarşıya gi*rer de:
"Lâ ilâhe illâllâhu vahdehûlâşerikelehû, lehu'l-mülkü ve lehü'1-hamdü yuhyî ve yumîtu ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihi'l-hayru ve hüve alâ külli şey'ın kadir "
"Allah'dan başka İlâh yoktur, yalnız O vardır O'nun ortağı yoktur Mülk O'nundur, hamd da O'na mahsustur Öldürür ve diriltir O hayat sahibidir, ölmez Hayır onun elindedir O, herşeye kadirdir " Derse, Al*lah ona bin kere (milyon) sevab yazar ve ondan milyon günah siler Dere*cesini de milyon kere yükseltir "[27]
Bunu Hakim Ebu Abdullah Buhârî ve Müslim üzerine yazdığı Müsted-rek kitabında çok rivayet yollan ile anlatmıştır Bazı rivayetlerde de: "Allah ona Cennette bina yapar " ifadesini hadise eklemiştir Orada daha ilâve
de vardır Kavı üer ki: Ben Horasan'a gittim ve Kuteybe İbni Müslim'in yanına vardım Ona dedim ki, sana bir hediye ile geldim Bunun üzerine bu hadisi şerifi ona naklettim Bundan dolayı Kuteybe İbni Müslim ce*maatı ile beraber bineğine biner çarşıya varırdı Böylece o sözleri söyler*di Sonra dönerdi Bunu Hakim de İbni Ömer'den rivayet ederek Pey*gamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e yükseltmiştir
Hakim demiştir ki, bu bölümle ilgili Câbir'den, Ebu Hüreyre'den Bü-reyde El-Eslemî'den ve Enes'den rivayet edilen hadisler vardır Bu kita*bın sıhhat şartlarına en uygun olanı bu lâfızdan değişik olarak Büreyde'-nin hadisidir Hâkim bunu Büreyde'ye isnadla şöyle rivayet etmiştir:
790- Büreyde'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: "Resûlüllah Salallahu Aleyhi ve Sellem çarşıya girdiği zaman:
"Bismillâhi allâhümme innî es'elüke hayra hâzihi's-sûkı ve hayra mâ fîhâ ve eûzü bike min şerrihâ ve şerri mâ fîhâ Allâhümme innî eûzü bike en usîbe fîhâ yemînen fâcireten ev safkatenhâsireten "
"Bismillah Allah'ım, bu çarşının hayrını ve burada olan faydalı ve ha*yırlı şeyi Senden istiyorum Bu çarşının kötülüğünden ve burada işlenen kötülüklerden Sana sığmıyorum Allah'ım! Burada yalan yemine uğra*maktan yahut ziyan olan bir alış-verişten Sana sığınırım "[28]
Sünnet Üzere Evlenene Yahut Satın Alana Yahut Şeriatın Güzel Saydığı Bir İşi Yapana: "İsabet Ettin"
Yahut 'Güzel Yaptın" Yahut Bunun Benzeri Söz Söylemenin Müstahablığı
791- Câbir'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resû*lüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bana:
"— Ey Cabir, evlendin mi? diye sordu
— Evet, dedim
— Bekâr mı aldın dul mu? dedi
— Dul yâ Resûlellah, dedim
— Bakire alaydın da onunla eğlenirdin, o da seninle eğlenir şakalaşırdı?"
— Yahuf'Onunla gülüşürdün, o da seninle gülüşürdü" demiştir Ben dedim ki:
— Babam Abdullah ölünce geriye dokuz, yahut yedi kız bırakmıştı On*lara denk olan birini getirmeyi hoş bulmadım İstedim ki bir kadın geti*reyim de onlara sahib olsun ve hallerini düzeltsin Peygamber (s a v):
— İsabet ettin buyurdu "[29]
Aynaya Bakınca Okunacak Dualar
792- Hazreti Ali'den (Radıyallahu Anh) rivayet edilmiştir: "Peygam*ber Sallallahu Aleyhi ve Sellem anyana baktığı zaman şöyle derdi:
"Elhamdü lîllâh Allâhümme kenıâ hassenle halkı fehassin huluki "
Hamd Allaha mahsustur Allah'ım! Benim kılığımı güzel yarattığın gi*bi, ahlakımı da güzel yap "[30]
793- Enes (Radıyallahu Anh)dan yapılan rivayette Enes şöyle demiştir: Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem aynada yüzüne baktığı zaman:
"Elhamdü lilîâhillezî sevvâ haîkî feaddelehû ve keneme surete vechî fehassenehâ ve ce'alenî mine'l-müslimîn "
"O Allah'a hamd olsun ki, benim yaratılışımı düzgün yapmış ve onu dengeli bir hale koymuştur, yüzümün şeklini iyi yapmış ve onu güzelleş*tirmiş ve benî de müslümanlardan yapmıştır"[31]
Kan Aldıranın Okuyacağı Duâ
794- Hazreti Ali'den (RadıyallahuAnh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu, Aleyhi ve Sellem;
"Kan aldırma zamanında kim Âyetel-Kürsi'yi okursa, kan aldırması*nın yararı olur, buyurmuştur "[32]
-Asema
yararlandığım kaynak: Çeşitli dualar ve zikirler kitabı
|
|
|