Yalnız Mesajı Göster

Divle Obruk Peyniri Ve Özellikleri

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Divle Obruk Peyniri Ve Özellikleri



Divle Obruk Peyniri ve Özellikleri







Divle tulum peyniri, tümüyle geleneksel usullerle, kuzulamaların gerçekleştiği, Mayıs ayı ile Haziran'ın ortasına kadar olan sütün bol olduğu dönemde koyunlardan sağılan süt biriktirilerek yapılıyor Ayrancı’ya bağlı Divle köyündeki vatandaşlar, sağdıkları sütleri her gün bir kişinin evinde imece usulüyle birleştiriyor ve ürettikleri peyniri mağaralarda saklıyor






Karaman'ın Ayrancı ilçesindeki Divle Obruk Peyniri, kendine has lezzeti ve görünümüyle bölgeye incelemeye gelen Fransız bilim adamlarını dahi kendine hayran bıraktı Peyniri Fransa'ya götüren bilim adamları, peynirin küflenmesini sağlayan bakteriyi üretmeyi başaramadılar






35 metre derinlik 233 metre uzunluktaki obrukta yazın serin, kışın ise ılık bir hava hakim olduğundan, obruğun peyniri olgunlaştıran bir ortama sahip bulunuyor






Peynir obrukta nasıl muhafaza ediliyor:

“Peynirlerin olgunlaştığı yaz aylarında ısı 4-5 derecedir Peynirin özelliği ise organiktir Küçükbaş hayvanlar doğal ortamda otlatılmakta, yem verilmeden doğadaki bitkilerle beslenmektedirler Organik bir beslenme var ve bu, sütten elde edilen peyniri de etkilemektedir






Nisan-Mayıs aylarında obruk içerisine konan peynirler önce derinin üstü beyaz ve açık mavimsi bir küfle kaplanmaktadır İlerleyen 4-5 ayda tulumun üzerini kırmızı bir küf kaplamaktadır Ama bu küf peynirin içine geçmez Ekim-Kasım aylarında da tulum peynirler obruktan çıkarılır ve satışa sunulur

Obruk içerisinde 70 ton tulum peyniri muhafaza edilebiliyor ve Peynir 5 ay boyunca hiç bozulmuyor





Alıntı Yaparak Cevapla