08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Oktay Usta'dan Baklava Tarifi
Malzemeler
- 1 su bardağı süt
- 2 yumurta
- ½ su bardağı cicek yağı
- 3 yemek kaşığı tereyağı (odasıcaklığında)
- 1 çorba kaşığı sirke
- 1 pkt kabartma tozu
- aldığı kadar un
- 1 pk nişanta (buğday)
- dövülmüş ceviz
- 1 pk
Margarin (tereyağı) (üzeri için)
Şerbeti için
- 8 Su bardağı toz şeker
- 8 su bardağı su
- yarım limon suyu
Yapılışı
Sütü ,yumurtalarımızı , çiçek yağ ve tereyağı (eritilmeden ) -margarinde olabilir- , sirkeyi bir kaba koyup bir güzel hepsini karıştırıyoruz,sonra unu ve kabartma tozunu katıyoruz, burada aldığı kadar un katıyoruz, bu aldıgı kadar unu tarifleri uygularken hiç sevmem aldıgı kadar ama ne kadar diye sorarım hatta kızarım tarifi yazanlara ama simdi onları daha iyi anlıyorum, neyse hamurumuza devam ediyoruz kulak memesi yumukşaklığına ulaşmadan biraz daha sert bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz Hamur kıvama gelince yarım saat dinlendiriyoruz
Hamur dinlendikten sonra 5 ana parçaya bölüyoruz, baklavamız beş katlı olacak, bir ana parcayıda 15 yardımcı parcaya bölüyoruz proje gibi mübarek
Sonra bu 15 parçayı tek tek merdane ile cay tabağı büyüklüğünde acıyoruz,bu 15 parçayı açtıkça üst üste koyuyoruz, hamurun yapışmaması için her kata nişasta serpiyoruz, 15 parçanın açılması tamamlandıktan sonra hepsi bir arada iken yani 15 ide üstüste bir halde merdane ile tepsi büyüklüğünde açıyoruz Biraz kaymalar olabiliyor olsun en alt kat oldugu için üzülmeyin devam ,hamurumuz tepsi büyüklüğünü alınca yağlanmış tepsimize ilk katımızı koyuyoruz Üzerine bol bol dövülmüş cevizimizi serpiyoruz
Ve baklavamızın temelleri atıldı …
Diğer 2 3 4 ve 5 ana parçalarda 15’erli bölünüp aynı şekilde açılıyor, her kata bol bol ceviz serpiştiriyoruz
Tamamı bittikten sonra el bileklerimiz oldukça ağırımıs ama baklavayı bitirmiş olmanın sevinci ile kesmeye başlıyoruz
Kesim islemi bittikten sonra üzerine 1 pk margarin veya tereyağımızı eritip döküyoruz 
Nihayet pişirme safhasına geldik En zor kısım !
Ağır ağır düşük derecede pişiyoruz ki içini çeksin , üstü çabuk kızarabilir ama içi tam pişmeyebiliyor bunun için dikkatli pişirilmesi gerekiyor
Baklavamız pişdikten sonra soğuması için bekliyoruz, bir taraftan şerbetini hazırlamaya başlayabiliriz
sona yaklaştık,
Şeker ve suyu bir tencereye koyup kaynatıyoruz, şerbet koyulaşmaya başlayınca limon suyunuda katıyoruz, biraz daha kaynatıyoruz 
Püf nokta : Şerbetin tam kıvamına geldiğini daha kolay anlayabilmemiz icin koyulaşınca tırnağımız üstüne bir damlacık damlatıyoruz, boncuk gibi durur ve akmazsa şerbet olmuş demektir
Şerbeti baklavamızın üzerine döktükten sonra tepsinin üstünü başka bir tepsi ile kapatıp en az bir gece –veya gün- beklemesi gerekiyor, şerbeti içine çekmesi için
Tavsiye : Arife gecesi ıslatıp bayram sabahı acılısı yapmak cok guzel oluyor
Dilerseniz üzerine dövülmüş çam fıstığıda serpebilirsiniz
AFİYET OLSUN
|
|
|