Konu
:
Çürüyen Meyve Neden Kahverengiye Dönüşür?
Yalnız Mesajı Göster
Çürüyen Meyve Neden Kahverengiye Dönüşür?
08-04-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Çürüyen Meyve Neden Kahverengiye Dönüşür?
Çürüyen Meyve Neden Kahverengiye Dönüşür?
Kimyasal tepkimelerin yarattığı değişimler
Bu durum, meyvenin hücrelerinde yaşanan kimyasal tepkimeden kaynaklanıyor
Meyvelerdeki renk değişimi ve
kararmalardan polifenoloksidaz enzimleri sorumlu
Bu enzimler, meyvelerde bulunan fenol bileşiklerin oksitlenmesine
neden oluyor ve kahverengi lekeler beliriyor
Meyvenin hücre yapısı bir bütün olarak korunduğunda, enzim ve fenoller
birbirinden ayrı duruyor
Ancak meyve dilimlendiğinde, çürüdüğünde ya da zamanla bozulduğunda, meyvenin hücre
duvarları yıkılıyor ve kimyasal karışma başlıyor
Meyvenin yüzeyindeki bu bozulma, oksijenin diğer organik bileşenlerle
temasına yol açıyor
Meyvelerin çoğu kahverengiye dönüşerek oksitleniyor
Ancak limon ve turunçgiller kahverengiye
dönmüyor, çünkü içerdikleri sitrik asit nedeniyle oksitlenme renksiz gerçekleşiyor
Alıntıdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul