Yalnız Mesajı Göster

Çürüyen Meyve Neden Kahverengiye Dönüşür?

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çürüyen Meyve Neden Kahverengiye Dönüşür?



Çürüyen Meyve Neden Kahverengiye Dönüşür?

Kimyasal tepkimelerin yarattığı değişimler

Bu durum, meyvenin hücrelerinde yaşanan kimyasal tepkimeden kaynaklanıyor Meyvelerdeki renk değişimi ve

kararmalardan polifenoloksidaz enzimleri sorumlu Bu enzimler, meyvelerde bulunan fenol bileşiklerin oksitlenmesine

neden oluyor ve kahverengi lekeler beliriyor Meyvenin hücre yapısı bir bütün olarak korunduğunda, enzim ve fenoller

birbirinden ayrı duruyor Ancak meyve dilimlendiğinde, çürüdüğünde ya da zamanla bozulduğunda, meyvenin hücre

duvarları yıkılıyor ve kimyasal karışma başlıyor Meyvenin yüzeyindeki bu bozulma, oksijenin diğer organik bileşenlerle

temasına yol açıyor Meyvelerin çoğu kahverengiye dönüşerek oksitleniyor Ancak limon ve turunçgiller kahverengiye

dönmüyor, çünkü içerdikleri sitrik asit nedeniyle oksitlenme renksiz gerçekleşiyor

Alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla