Yalnız Mesajı Göster

Hastalıklara Karşı Koyan Besinler

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hastalıklara Karşı Koyan Besinler



Hastalıklara Karşı Koyan Besinler





Bağışıklık sistemi, vücutta yer alan ve canlıları vücuda zararlı yabancı maddelerden koruma görevine sahip yapılara verilen ortak isim Vücuda hastalık yapan etmenlerin girmesi ile birlikte, bağışıklık sistemi vücudu korumak için harekete geçer

Bağışıklık sisteminin güçlü olması için yeterli ve dengeli beslenme büyük önem taşır Özellikle mikrobesin öğeleri olan A, C ve E vitamini, çinko ve selenyum gibi mineraller antioksidan özellik göstererek bağışıklık sisteminin güçlü olmasına katkıda bulunur

Beslenme ve diyet uzmanı Çağatay Demir, bu besin öğelerinin bulunduğu yiyecekleri şöyle sıralıyor:





A Vitamini: Havuç, domates, ıspanak, yaban mersini

C Vitamini: Kırmızı biber, kuşburnu, turunçgiller

E Vitamini: Bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, tahıllar

Çinko: Badem, ceviz

Selenyum: Kümes hayvanları, deniz ürünleri, soğan, sarımsak


Bu besinleri besleyici özelliklerini kaybetmeden tüketmek çok önemli Besin kayıplarının önüne geçmenin yolları ise şöyle:
  • Öncelikle zedelenmemiş meyve ve sebzeleri almaya özen gösterin
  • Suda bekletmeyinUzun süre suda bekletmek C vitamini kaybına neden olur
  • DoğrayınSebzeleri pişireceğiniz zaman doğrayın
  • İri doğrayınSebzeleri mümkün olduğunca iri parçalar halinde doğrayın


  • Buharda pişirinSebzeleri suda haşlama yerine buharda haşlayarak tüketin



  • Doğradığınız sebzelerin üstünü örtünDoğradığınız sebze parçalarının hava ile temas etmesi vitamin kaybına neden olacağı için üzerini bir tabakla örtün
  • Az suda haşlayınSuda haşlayacaksanız suyu az koyun ya da hiç koymayın, aksi halde besin öğeleri suya geçer
  • Kapağı kapalı pişirinSebzeler pişerken tencerenin kapağını kapalı tutun, böylece pişme süresi kısalacak ve vitamin kaybı en aza inecektir
  • Olduğu gibi tüketinMeyve ve sebzelerin suyunu sıkmak yerine olduğu gibi tüketin
  • Kabuğu soyulması gerekenleri soyunKabuğu ile yenilebilen meyve ve sebzeleri soymayın Kabuğu soyulması gereken meyve ve sebzeleri ince soyun

Alıntı Yaparak Cevapla