Yalnız Mesajı Göster

İç Anadolu'nun İncisi | Kayseri

Eski 08-04-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İç Anadolu'nun İncisi | Kayseri



Kayseri Mutfak Kültürü Kayseri' nin zengin bir mutfak kültürü vardır Kayseri adıyla adeta özdeşleşmiş olan pastırma ve sucuğun ünü yurtdışına taşmıştır Nefis yemek çeşitleri arasında mantı' nın özel bir yeri vardır Günlük sofaraların dışında, ziyafetlerde ve düğünlerde çok özel yemekler hazırlanır

Geleneksel yaşam tarzının sürdürüldüğü dönemlerde, beslenme ve tüketim alışkanlıkları günümüzden farklıydı Kent yaşamının insanlara sunduğu olanaklar şüphesizki bu alışkanlıkları ve beslenme biçimini değişime uğratmıştırAncak Kayseri' nin yöresel yemekleri bu değişimden etkilenmeden geleneksel tad ve lezzetlerle sofraları süslemeye devam etmektedir













Kayseri mutfağı ağırlıklı olara unlu ve etli besinlerden oluşur Ünü herkesçe bilinen ve mantı bunların en gözdeleridir Araştırmalara göre 36 değişik çeşit mantı pişirilmektedir Bunların arasında en yaygın olanı etli mantıdır Üzerine sarımsaklı yoğurt ve sumak ekilerek nefis bir yemek halini alır

Evlerde en çok tüketilen ve halk arasında "aşmakarna " tabir edilen yiyecek türü kesme çorba, erişte ve makarnadan oluşur Pişirilirken baharatla zenginleştirilen çorba çok lezzetlidir Makarnasıda mantıya benzer yöntemle pişirilir



Unlu yiyeceklerden bir diğeri su böreğidir Arabaşı ise hem yapılması hemde yenilmesi marifet isteyen bir yemektir Oldukça fazla biber ve limonlu olarak hazırlanmış olan tavuk etli çorba, belirli bir kıvamda hazırlanmış ve soğutulmuş hamur ile içilir

Pastırma ve sucuk sofralarda aranan ve sevilen lezzetli ve Kayseriyle özdeşleşmiş gıda maddeleridir Ünleri Türkiye sınırlarını aşmış Dünyaca bilinmektedirler

Pehli, sulu köfte, pirinçli köfte saç kebabı, fırınağzı, karın mumbar, yağbari, pöç, kovalama, üzüm yemeği etli ve yumurtalı yemeklerin en ünlüleridir

Tatlılar ise zengin bir çeşide sahiptir Oklava baklavası, açma baklava, kamış baklava, güllü baklava, fincan ağzı, nevzine, im helvası, telteli (pişmaniye), dut pekmezi, aside, incir dolması Kayseri sofralarını süsleyen tatlılardır

Bunların dışında Kayseri'nin kendine özgü çok çeşitli yemekleri vardır


Arabaşı Çorbası









Pehli











Nevzine
















Alıntı Yaparak Cevapla