Konu
:
Farklı Somon Balığı Tarifleri
Yalnız Mesajı Göster
Farklı Somon Balığı Tarifleri
08-03-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Farklı Somon Balığı Tarifleri
Somon tarifleri
Somon balığı balık sevenlerin tek sevdiği yetiştirme balıktır
O kırmızı, yakışıklı balığı yerken aslında bu karakterli ve direnişçi balığın hayatını çok kişi bilmez
Onlar, tatlı suda doğduktan sonra akıntıya, denize doğru uzun bir yol izler bu küçük somoncuklar
Denize ulaşabilirlerse yıllar sonra büyüdükleri zaman bir içgüdü onları doğdukları yere geri çağırır
Bu yolculuk belki binlerce kilometre olabilir
Okyanusları aşıp doğdukları akarsuya dönerken birçok tehlike atlatırlar
Şelaleri tersine uçarak aşarlar ve sonunda doğdukları yere ulaşırlar
Bu süreçte erkekler de dişiler de şekil değiştirip pullarını dökerler
Yumurtalarını bıraktıktan sonra ölürler
Tabii bu ana kadar ayılara ya da insanlara yem olmadılarsa
İnsanoğlundan bile yaşlı ve direnişçi bu balık, pişirmeden önce saygıyı hak ediyor
O zaman saygılı saygılı çok değişik tarifler size:
Deniz tuzuyla masaj
Önce somon füme diye yediğiniz gravlaks’ı yapalım (somon füme odun ateşinde tütsülenerek yapılır)
Somonun bütün pullarını temizleyin ve filetosunu çıkartın ya da daha kolayı bu işlemi balıkçınıza yaptırın
Bir tepsiye derisi altta kalacak şekilde yerleştirin, üzerine yaklaşık bir avuç kaya tuzu dökün ve dereotunu parçalayıp onu da somona masaj yaparak yedirin
Böylece balığı dolaba kaldırıp bir gün bekletin
Bir gün sonra balığın üzerindeki fazla tuzu kuru bir bezle silin
İnce ince dilimleyerek servis edin
Sous Vide (suvid )
usulü
:
Bir tencerenin içine yarısına gelecek şekilde su doldurun
Balığı içinde pişirebilmek için ısısının 35-40 dereceyi geçmemesi gerekiyor
Ocakta bu sıcaklığı sabitlemek zor olduğundan tencereyi veya tepsiyi fırına koyup sıcaklığını 40 dereceye ayarlıyoruz
Balıkçıya fileto yaptırdığımız somonun sırt kısmını kesiyoruz
Dikdörtgen bir şekil alması gerekiyor
Somonun önüne arkasına deniz tuzuyla masaj yapıyoruz ve vakum poşetine koyup vakumluyoruz
Herkesin evinde vakum makinesi yoktur ona da çözüm var
Kilitli saklama poşedine balığı koyun ve poşedi kilitleyin
Yalnız kenarında bir pipet girecek kadar boşluk bırakın
Pipetle içindeki havayı çekip poşedi kapatın
Balığı içi su dolu tencere ya da tepsinin içinde 40 derece sıcaklıkta fırında 1 saat pişirin
Çıkarttığınızda balığın pişmediğini sanacaksınız ama bu kararı vermeden önce bir tadına bakın
Tadına baktığınızda bir yaşınıza daha gireceksiniz! Bu tarifi deneyen herkese mutlu yaşlar
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul