Yalnız Mesajı Göster

Cehennemlikler [İbrahim Canan, Kutub-İ Sitte Tercüme Ve Şerhi]

Eski 08-03-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Cehennemlikler [İbrahim Canan, Kutub-İ Sitte Tercüme Ve Şerhi]

selamün aleyküm ve rahmetullahi ve berakatühü

cehennemlikler ve onlardaki haletler bakımından yukarıda anlatılanların kesinlik arz etmesi durumları ayetlerin bire bir istenilen olaya uygulanması gibi bir nevi kes yapıştır olayı

şu bir gerçekki ALLAH(cc) yaratan ve bundan geri durmayan ve yarattığı şeyin bilincinde olandır o bir halife yarattı tazim edilecek olan bir halife bu bakımdan cehennem iman sahibi her kul için yaratılış safahatı bakımından hatadır/ayıptır/ ve ALLAH(cc) ün değil şeytanın sözünün hak olması halidir bu bakımdan ALLAH(cc) ün azabun elim dediği husular şeytan ve onun misüllü kullaradır yani şeytana nazaran kul ateşe atılır da şeytan kendini doğru yolda zanneder inadında devam eder mümmin için cehennem zillettir ve ordaki azap varlığı ile imanını zedeler bu bakımdan cehennemin varlığı ALLAH(cc) tarafından tasdiklidir ve onun dilemesiyle anlamlıdır yoksa bir cehennem yaratılmış da bunu bilen var ve yardım etmiyorsa işte orda kulluk boyutu tartışmaya açılır

bu açıdan yukarıdaki haletlerde ALLAH(cc) kullarının hallerini nazara verirken dikkatli bir tutum sergilenmesini ister mesela azer hz ibrahim'İN(AS) babası değil amcasıdır değişik kaynaklarda bu da belirtilir yani hadis kıstası ile hakikat ehli olma kıstasları cehennemin değerli bekçileri olan zebanileri veya hzmalik(AS) ı korkunç kılmaz onlar ancak hak ölçütlerinde cehennemi azapla azaplandırırlar bunun diğer yönü sayıları 19 olan bu melekler işaret olarak insanın eli ve ayağının parmaklarının sayısından bir eksiktir

cehennemde bunlarla yapılan işlerin karşılığı 1 parmak olan zaman mefhumunu arada bir mekan mefhumuyla değiştirip ateşe arz denilen diğer cehennemliklerle tanıştırılma safahatadır cehennemi azap ALLAH(cc) ün gırtlakları parçalayan azabı bir şişe %80 lik alkol ve 5 paket sigarayı bir günde içmeyle de sağlanır bu açıdan ALLAH(cc) ün azabı zaten bunları peşin peşin kabul edenedir yoksa öyle azap diye işkence memuru da yoktur burada nasıl hakkı bir bildiği halde kardeşiyle paylaşamıyorsa orda da paylaşamayacak ins ve cin topluluğunun kavgası olacaktır nezaret edenin melekler olması ADL ve HAKEM(cc) olan ALLAH(cc) ün şanındandır

bu bilgiler bize gaybidir ancak şu bir gerçekki ALLAH(cc) ün kullarından bir kul bile cennetlik oluyorsa bu sayının 2 ve daha çok olması şaşılacak bir şey değildir cehennem kolay kabul edilemez ve kul elindeki tüm imkan veya imkansızlığı öne sürer peygamber bile olmak ister nedeni ben de seni açıkça bilseydim inkar etmezdim demek için bu açılardan bakıldığında oradaki azap genelde kul hakkının diğer kullar tarafından ağır şekilde alınışı olmak bakımından meleklerin azabı gibi gözükür yoksa namaz veya oruç imkanı orda da vardır ve bu imkanlar dahilinde ALLAH(cc) ün hakkı ifa edilebilir gırtlağı parçalıyorsa oruç tutulur ve o yemeği veren eller ona göre davranır

sorun kul hakkı ve bu hakkı almak isterken kelama ve sünnete başvurmamışlıktır kendi kafasına çözüm üreten insanlar ordaki her hali kendi ameliymiş gibi göremez çünkü dünyevi kibir orda da devreye girer aslında hal kendi hali olduğu bilinse ve ordaki kişiler de namazla veya oruçla münacaat da bulunsa bu haller çok kolay atlatılabilir

amaç insanı kutsallaştırmak değil cehennem haktır ve vardır ALLAH(cc) sözünü yerine getirir ama bir tane cehennemlik adamın varlığı bile ben bir halife yaratacağım sözü karşısında ehl-i hakkın utancı gibi durur ALLAH(cc) hakikaten merhamet sahibidir ve yarattığı kula sahip çıkacaktır inşaallah

ALLAH(cc) bizlerden razı olsun

Alıntı Yaparak Cevapla