Yalnız Mesajı Göster

Deyimler Sözlüğü-T-

Eski 08-02-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Deyimler Sözlüğü-T-

Turşu gibi olmak: Çok yorgun bitkin düşmek"Üç gündür çalışıyoruz turşu gibi oldum hiç hâlim kalmadı"
Turşusu çıkmak: 1 Çok yorulmak 2 İyice ezilmek parçalanmak"Armutların turşusu çıkmış yenecek hâlleri kalmamış"
Turşusunu kurmak: Bir şeyi kullanmak harcamak gerekirken kıyamamak durumunda söylenir"Kullanmadığı sandalyeyi vermiyor turşusunu kuracak sanki"
Tut kelin perçeminden: Güç bir durumda çözümün zor olduğunu anlatmak için kullanılır
Tuttuğu dal elinde kalmak: Dayandığı güvendiği şey önemini kaybederek işe yaramaz hâle gelmek fayda temin edemez olmak
Tuttuğunu koparmak: Her girişiminden başarıyla çıkmak her işi becermek"O tuttuğunu koparır bir delikanlıdır güvenin ona"
Tutunacak dalı olmamak: Güveneceği dayanacağı kimse bulunmamak"Küçüktüm tutunacak dalım yoktu tek başımaydım"
Tuz biber ekmek: 1 Bir yemeğe tuz ya da biber dökmek 2 Bir üzüntünün acısını bir kusurun ağırlığını daha da artırmak"İyi yaptın sanki o günleri hatırlatarak tuz biber ektin kadının yüreğine"
Tuz (la) buz olmak: Kırılıp parçalanmak çok küçük parçalara ayrılmak paramparça olmak"Masadan düşen vazo tuzla buz oldu"
Tuzlayayım da kokma: Bilip bilmeden konuşanlar yüksekten atanlar düşüncesinde aldananlar için küçümseme sözü olarak kullanılır
Tuzluya mal olmak: Oldukça çok para harcanarak sağlanmış olmak"Arabayı tamir ettirdik ama tuzluya mal oldu"
Tuzu kuru: Hiçbir derdi sıkıntısı olmayan; kazancı yerinde olduğu için kaygılanmayan"Sana göre hava hoş gülersin oynarsın tuzun kuru nasıl olsa"
Tükürdüğünü yalamak: Verdiği sözden geri dönerek benliğini küçültmek"Ben tükürdüğünü yalayan bir insan değilim gideceğim oraya!"
Tümen tümen: Pek çok
Türküsünü çağırmak: Birinin hoşuna gidecek davranış ortaya koymak söz söylemek onun tarafını tutmak"Ömrümce onun bunun türküsünü çağırıp durdum yeter artık!"
Türkü yakmak: Bir türküye ezgi uydurmak"Sevdiği kıza yanık bir türkü yakmış diyorlar"
Tütünü tepesinden çıkmak: Bir acının ateşiyle yanıp tutuşmak çok üzülmek
Tüy dikmek: Kötü bir işi ortaya konan bir söz ya da davranışla daha da kötüleştirmek
Tüyleri diken diken olmak: Korku heyecan endişe veya üşümekten vücuttaki tüyler kıllar kabarmak dikilmek"Hava buz gibiydi tüylerim diken diken olmuştu"
Tüyü düzmek: Önceleri kötü olan kılık kıyafetini düzeltmek iyi yaşama kavuşmuş gibi güzel giyinir olmak

Alıntı Yaparak Cevapla