Prof. Dr. Sinsi
|
Salih Ameller
"Tüketen bir ihtiyarlık"; bunaklığa, sayıklamaya ve akıl karışıklığına yol açar Ya ihtiyarlık ya da ihtiyarlığın getirdiği hastalık nedeniyle aklını kaybeder ve bunar Bu durum, Allah korusun, başına gelen için ibadetten alıkoyucu bir engeldir
"Yok eden ölüm", aniden gelen ve çabucak gerçekleşen ölümdür Kişi, günahlarından tevbe etmeye fırsat bulamaz Rabbinin huzuruna suçlu bir kul olarak gider Allah onun için acı verici bir azap ve büyük bir utanç hazırlamıştır Vacip ya da müstehap bir vasiyet yazmaya fırsat bulamaz Hayır kazanması için eceli geciktirilmez Allah Teâlâ şöyle buyurur: (Onların her birine ölüm geldiğinde; "Rabbim! Beni döndürün!" der "Belki geride bıraktıklarımla salih amel işlerim " Asla! Bu, onun söylemiş olduğu bir sözden ibarettir Onların önünde de, diriltilecekleri güne kadar bir berzah vardır ) (23/el-Mü'minûn/99)
"Deccal ki, o en kötü beklenendir", "Deccal'in çıkışı beklenir" anlamındadır Deccal'in çıkışı, insanlar yaratıldığından beri ve Kıyamet'e kadarki en büyük fitnedir Deccal'in fitnesinden daha büyük fitne yoktur Deccal, sağ gözü kör bir ademoğludur Kendisinin, Alemlerin Rabbi olduğunu öne sürer Bir imtihan ve musibet olarak Allah, onun eliyle olağan dışı bir takım olaylar gerçekleştirir Deccal; gökyüzüne "Yağmur yağdır" der ve gökyüzü yağmur yağdırır Yeryüzüne "Bitki çıkar" der ve yeryüzü bitki çıkarır Toprağa "Hazinelerini çıkar" der ve toprak hazinelerini çıkarır Allah'ın izniyle, anadan doğma kör insanı ve alaca hastalığına yakalananı iyi eder Yine Allah'ın izniyle ölüyü diriltir Yiyecekler onun yanında toplanır Mü^minlerin ise, Allah'ı tesbih etmekten ve O'na hamdetmekten başka yiyecek ve içecekleri yoktur Bu onlar için, yiyecek ve içecek yerine geçer Bütün münafıklar Deccal'e tabi olur Kendisine tabi olanların çoğu Yahudiler, zina çocukları, dünyaya ve dünya süsüne düşkünlükleri nedeniyle kadınlar ve değersiz insanlardır Sonra İsa aleyhisselam, Lud Kapısı'nda onu öldürür
"Kıyamet daha kötü ve daha acıdır" kavline gelince; "İnsanın dünyada karşılaştığı bütün felaketlerden daha acıdır" anlamındadır Salih amellerle hazırlık yapmamışsa, Kıyamet koptuğunda bu onun için çok kötü ve ağır olur O günün korkusundan kuşlar kursaklarındakini atar ve vahşi hayvanlar bir araya toplanır (Onu göreceğin gün, bütün emzikliler emzirdiklerini unuturlar Her hamile (karnındaki) yükünü bırakır Sen insanları sarhoş görürsün Halbuki onlar sarhoş değildir Fakat Allah'ın azabı pek şiddetlidir ) (22/el-Hacc/2) Ölüm, küçük kıyamettir Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurur: "Kişi ölünce kıyameti kopar "
Nebi sallallahu aleyhi ve sellem, ümmetini bu yedi şeyden biri başa gelmeden önce salih amel işlemekte acele etmeye yönlendirmiştir Burada kasıt, kişisel belalara ya da Deccal ve Kıyamet gibi genel fitnelere ansızın yakalanmadan önce, sağlıklı ve boş vakte sahip iken çokça ibadet etmeye teşviktir Ölmeden önce, dünyadayken hayırlarla donanmaya teşviktir Değilse, hadiste belirtilen sayı kasdedilmemiştir Salih amellere engel teşkil eden faktörler ve zorluklar, bu yedi durumla sınırlı değildir Nebi sallallahu aleyhi ve sellem bu yedi duruma, önemi ve bunların bir kısmına insanların çokça uğraması nedeniyle özellikle vurguda bulunmuştur Bu hadisle sayının kasdedilmadiğine ve salih amellere engel faktörlerin bu yedi durumdan daha çok olduğuna delil; Müslim'in, Ebu Hureyre radıyallahu anh kanalıyla, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'den rivayet ettiği şu hadistir: "Altı şeyden önce amellerde acele edin: Güneşin batıdan doğması, duman, Deccal, Dâbbe, sizden birinin kişisel sorunu ve genelin başına gelen musibet " Buhari de, İbni Abbas radıyallahu anhuma kanalıyla, Nebi sallallahu aleyhi ve sellem'den şu hadisi rivayet eder: "İki nimet var ki, insanlardan çoğu onlarda aldanmıştır: Sağlık ve boş vakit " Hakim, İbni Abbas radıyallahu anhuma kanalıyla, Nebi sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğunu rivayet eder: "Beş şeyden önce beş şeyi; ihtiyarlığından önce gençliğini, hastalığından önce sağlığını, fakirliğinden önce zenginliğini, meşguliyetinden önce boş vaktini, ölümünden önce hayatını iyi değerlendir "
Selefi Salih (Allah onlardan razı olsun), bu nebevi talimatlara sarılıyor ve Rabbani yönlendirmelerle amel ediyordu Öyle ki; İbni Ömer radıyallahu anhuma şöyle der: "Akşama ulaştığında sabahı bekleme! Sabaha ulaştığında da akşamı bekleme! Sağlığında hastalığın için ve hayatında ölümün için hazırlan!" Bu hadisi, Buhari rivayet eder Yine bir hadis-i şerifte şöyle buyurulur: "Rahatta Allah'ı tanı ki, sıkıntı anında O da seni tanısın!" Allah Teâlâ şöyle buyurur: (Ey iman edenler! Allah'tan korkun; herkes yarın için ne hazırladığına bir baksın Allah'tan korkun Şüphesiz ki Allah, yaptıklarınızdan haberdardır ) (59/el-Haşr/18)
Allah beni ve sizleri, Yüce Kur'an ile mübarek kılsın  
Muhakkak ki hamd Allah’adır O’na hamdeder ve O’ndan yardım dileriz O’ndan bağışlanma diler ve O’na tevbe ederiz Nefislerimizin şerrinden ve kötü amellerimizden O’na sığınırız Allah kimi hidayete erdirirse onu saptıracak yoktur Kimi de saptırırsa onu hidayete erdirecek yoktur Şehadet ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur O, tektir ve ortağı yoktur Ve şehadet ederim ki; nebimiz ve efendimiz Muhammed, O’nun kulu ve rasulüdür Allah'ım! Kulun ve rasulün Muhammed'e, ailesine, ashabına ve O'nun yoluna uyanlara salât ve selam eyle; onları mübarek kıl! 
Bundan sonra  Ey Allah'ın kulları! Tâatiyle O'na yakınlaşarak ve haramlarından uzak durarak Allah'tan hakkıyla korkun! Ey Müslümanlar topluluğu! Allah, size hayır kapılarını açmıştır Allah Teâlâ şöyle buyurur: (Ey iman edenler! Rüku edin, secde edin Rabbinize ibadet edin, hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz ) (22/el-Hacc/77) Bir hadis-i şerifte, Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurur: "Size yasakladığım şeyden uzak durun ve size emrettiğimi, gücünüz yettiğince yerine getirin " Bu hadisi, Müslim rivayet eder
Ey Müslüman! İhlasla ve sünnete uygun olarak, küçük-büyük iyilik yapmaya gayret et! Çünkü iyilikler katlanır Allah Teâlâ şöyle buyurur: (İyilikle gelene bunun on misli vardır Bir günah ile gelen de, ancak onun misliyle cezalandırılır Onlara zulmedilmez ) (6/el-En'âm/160) Bir hadis-i şerifte Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurur: "Sizden biri iyilikten hiçbir şeyi, kardeşini güler bir yüzle karşılamasını bile küçük görmesin "
Günahlardan sakının! Onlar sizin gözünüzde küçük olsa da, her kötülüğün peşinde bir hesaba çeken vardır Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurur: "Günahların küçük görünenlerinden sakının Çünkü onlar, kişinin üzerinde toplanır ve sonunda onu helak eder "
Allah'ın kulları! (Şüphesiz ki Allah ve melekleri peygambere salât ederler Ey mü'minler! Siz de ona salât ve selam edin!) (33/el-Ahzâb/56)
|